Teraz jest 24 listopada 2024, o 13:54

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 21 września 2014, o 16:07

aur_ro napisał(a):Nie, kindle nie ma slotu na kartę. To niektorzy uwazają za wadę, owszem mógłby mieć mozliwośc rozszerzenia pamięci, ale mnie sie wydaje, że akurat pamięc wbudowana - 4giga w zupełności wystarczy, by miec co czytać przez caaały rok i nie tylko.

Tym bardziej, że jest chmura, więc pewnie amazon nie skusi się na zrobienie wejścia na kartę.
Ostatnio edytowano 21 września 2014, o 16:08 przez Agrest, łącznie edytowano 1 raz
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 21 września 2014, o 16:07

W Kindle nie ma, ale Amazon daje dodatkowo 5 GB pamięci w chmurze. I tak nie da się jej zapełnić. Mam Kindle od lat, a zapełniłam mały procent miejsca, a książki mogę liczyć w setkach.

EDIT: Sprawdziłam 0.4689 of 5GB (9%), więc zejdzie mi jeszcze trochę z zapełnieniem :P
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 21 września 2014, o 16:10

Ja na początku zapełniałam ,ale potem jak szukałam konkretną książkę to musiałam sie na przewracać tych stron,teraz mak do 25 stron co i tak jest dla mnie bardzo dużo, bo to w końcu 247 książek :pluje:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Lilia ❀ » 21 września 2014, o 16:13

Dlatego ja mam porobione kolekcje, by na darmo nie przewracać stron, bo wiadomo, że bateria się zużywa właśnie przy przewracaniu :roll:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 września 2014, o 16:23

Też niedawno zrobiłam kolekcje.
Wcześniej czytałam zawsze którąś z ostatnio dodanych, bo mi się nie chciało szukać głębiej.
Obrazek

Post przez Alias » 21 września 2014, o 16:59

Można by powiedzieć, że się rozpędziłam z tym moim PW, ale w sumie czy bym się skusiła na Voyage w takiej cenie :mysli:
A tak w ogóle to jestem baaardzo zadowolona z PW ^_^ Nic więcej mi do czytnikowego szczęścia chyba nie trzeba.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 21 września 2014, o 17:07

gosiurka napisał(a):Ja na początku zapełniałam ,ale potem jak szukałam konkretną książkę to musiałam sie na przewracać tych stron,teraz mak do 25 stron co i tak jest dla mnie bardzo dużo, bo to w końcu 247 książek :pluje:

Dla mnie czy 2 czy 4 nie ma specjalnego znaczenia, bo po przeczytaniu usuwam z czytnika. Mam jakąś 100 na podorędziu do wyboru do koloru, jak jest coś nowego to wgrywam, a potem do katalogu przeczytane, który co jakiś czas opróżniam :)
Mam 4, ale 2 pewnie byłyby ok :)
Choć rozumiem, że dla kolekcjonerów to ma duże znaczenie :)

Post przez Lilia ❀ » 21 września 2014, o 18:17

Ja usuwam, bo wiem, że zawsze jest w chmurze jakbym chciała ponownie przeczytać.

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 21 września 2014, o 18:59

Ja kolekcje porobiłam niemal na początku posiadania czytnika :) O ile przez kilka miesięcy czytałam niemal wyłącznie klasyczne historyki, a do tego miałam tendencję do regularnego sprzątania na Kindle'u, to nie było mi potrzebne. Po jakimś czasie jednak, zakres czytanych podgatunków zwiększył się znacząco i trzeba to było jakoś ogarnąć ;) Teraz nie wyobrażam sobie nie mieć kolekcji :ohlala: Choć zastanawiam się nad gruntownym przejrzeniu moich zbiorów :smile:

A do chmury jakoś tak nie do końca jestem przekonana :mysli: Bo potem wisi mi to w kolekcjach i jakby tak zaśmieca...
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Janka » 21 września 2014, o 19:03

A jak jest z liczbą kolekcji w Kindle?
W Sony pozwolił mi tylko na sto sztuk, a że ja mam poukładane nazwiskami pań, to musiałam pisarki, które mają tylko po jednej książce, połączyć w jeden wspólny folder.
Obrazek

Post przez Agaton » 21 września 2014, o 19:23

Nie wiem, szczerze mówiąc :bezradny: Ja dzielę na podgatunki, jeśli chodzi o książki, i na fandomy, jeśli chodzi o ficki :D Do setki nie udało mi się dojechać, raptem trzydzieści kilka :)

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 21 września 2014, o 19:45

Kolekcje tworzycie w Calibre, czy bezposrednio na kindlu?

Post przez Lilia ❀ » 21 września 2014, o 20:33

Ja bezpośrednio na Kindle.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 25 września 2014, o 12:58

Rozeźliłam się na politykę wydawniczą e-booków. Nie pierwszy raz zresztą. Nie kupuję książek na papierze, bo przyzwyczaiłam się do e-booków, są wygodniejsze, lżejsze, można je z sobą wszędzie zabrać. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że nie sposób kupić nowości. A jak już wreszcie wyjdą, to ich ceny są naprawdę kosmiczne. No proszę Was, prawie 30 złotych za ebooka??? We włoskich księgarniach kupuję to samo po 2,99 euro i wydawane jest jednocześnie z wersją papierową.

Żenua.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Lilia ❀ » 25 września 2014, o 13:45

Mówisz o polskich e-bookach :zalamka:
Też, jak mogę, kupuję na Amazonie. Za góra 6 zł mam to, co u nas za 30 (bez przesyłki). 30 papier, ale e-booka często nie ma, albo pojawia się dużo po premierze. U nas wydawnictwa dopiero się uczą, że przy zakupie praw do wydań papierowych muszą zaklepać wyd. elektroniczne (często się tłumaczą, że nie zakupili takiej licencji). Na razie średnio e-book pojawia się miesiąc po papierze, choć ostatnio widać zmianę. Nowa książka Rowling (Galbraith) już jest w e-booku i w takiej wersji jest promowana, choćby na FB, niż w papierze.
Jeżeli już kupuję polskie to czekam na promocję, min. 45-50%. Ostatnio tak udaje mi się kupować książki Prószyńskiego za 13 zł.

Post przez Janka » 25 września 2014, o 13:57

Wydawnictwom się eBooki często nie opłacają.
Nie znam żadnych dokładnych danych, ale kiedyś rozmawiałam na ten temat ze znajomym, który jest szefem działu sprzedaży jednego z ważniejszych niemieckich wydawnictw. Wyraził się o eBookach prawie z pogardą i powiedział jako przykład, że swojego najlepiej sprzedającego się tytułu (a mieli np. na stanie aktualnego wtedy noblistę), w postaci eBooka sprzedali zaledwie 500 sztuk.
Skoro koszt licencji przy eBookach rozkłada się na małą liczbę egzemplarzy, to nie ma co oczekiwać, że wydawnictwa zechcą dokładać do interesu.
Obrazek

Post przez aur_ro » 25 września 2014, o 19:24

Czy znacie jakiś darmowy program do porzadkowania kolekcji na kindlu? Kindlian odpada bo ma ograniczenie do 100 książek. Mam go, jest prosty, intuicyjny, estetyczny, ale odpada. Calibre jest cholernie nieprzyjazny i w zasadzie nadal nie wiem jak tam sie kolekcje ustawia, bo mnie od niego odrzuca.

Post przez Agaton » 25 września 2014, o 19:32

Janka napisał(a):Wydawnictwom się eBooki często nie opłacają.
Nie znam żadnych dokładnych danych, ale kiedyś rozmawiałam na ten temat ze znajomym, który jest szefem działu sprzedaży jednego z ważniejszych niemieckich wydawnictw. Wyraził się o eBookach prawie z pogardą i powiedział jako przykład, że swojego najlepiej sprzedającego się tytułu (a mieli np. na stanie aktualnego wtedy noblistę), w postaci eBooka sprzedali zaledwie 500 sztuk.
Skoro koszt licencji przy eBookach rozkłada się na małą liczbę egzemplarzy, to nie ma co oczekiwać, że wydawnictwa zechcą dokładać do interesu.

To 'ciekawam' bardzo, jak to się ma do wydawnictw, które właściwie tylko e-booki mają w sprzedaży, a na papierku wcale :mysli:

Post przez Janka » 25 września 2014, o 22:20

Wydawnictwa, które wydają książki papierowe i eBooki muszą ponieść koszt praw do wydania dwa razy, a wydawnictwa, które mają tylko eBooki płacą tylko raz.
Dodatkowo w tych drugich wydawnictwach koszt licencji za eBooki rozkłada się na 100 procent sprzedanych egzemplarzy danego tytułu, a nie np. na 5 procent, w sytuacji gdy pozostałe 95 procent to książki papierowe.

Po drugie wydawnictwa, które wydają tylko eBooki chyba nie zawsze mają najdroższych autorów, a to znaczy, że licencja na wydanie eBooka kosztuje ich prawdopodobnie znacznie mniej niż przy pisarzach z najwyższej półki.
Obrazek

Post przez aur_ro » 25 września 2014, o 22:54

Znalazłam zgrabny programik do szybkiego zarządzania kolekcjami w kindle. Prosty w obsłudze, darmowy, bez ograniczen. Sprawdziłam, rzeczywiście wygodny.
Punkty 2,3,4 już nieaktualne, program jest bezposrednio do sciągnięcia. Poniewaz to rzecz z
2012, nie wiem z którymi modelami kindla nie działa. Moze działa ze wszystkimi, a moze i nie.
Jesli kogoś interesuje, za światem czytników:

7 lutego 2012

Prosty sposób zarządzania kolekcjami w Kindle

1. Wchodzimy na stronę : http://www.colegate.net/KindleCollectio ... fault.aspx
2. Następnie w zakładkę ,,Download’’
3. Musimy się zarejestrować aby pobrać bezpłatny program
4. Po podaniu imienia, nazwiska i adresu meilowego wchodzimy na naszą skrzynkę i powinniśmy dostać meila od autora z linkiem do ściągnięcia programu
5. Wypakowujemy program i instalujemy
6. Po instalacji podłączamy nasze urządzenia pod USB i uruchamiamy program (jeśli nie podłączymy program się nie uruchomii)
7. Po lewej stronie mamy książki posortowane wg. Autorów (o ile są dobrze opisane ) a po prawej nasze kolekcje.
8. Teraz możemy dowolnie i szybko modyfikować nasze zbiory
9. Możemy je synchronizować tak aby to co jest po lewej było po prawej stronie czyli na czytniku(sortowanie po autorze) lub tworzyć kolekcje.

Tomku, świetny program, ale czy mógłbyś napisać co trzeba zrobić żeby książki przeciągnięte do kolekcji, zniknęły z katalogu głównego (nie dublowały się)??
Męczyłem się z tym w calibre i się poddałem, ale tu mam ten sam problem, będę wdzięczny za pomoc!

Sprawdż 3 rzeczy:
1. Czy przed rozpoczęciem sortowania Kindle był na ekranie HOME?
2. Czy po stworzeniu kolekcji zrestartowałeś Kindle?
3. Czy na górze strony głównej w Kindle wybrałeś sortowanie po kolekcjach?

Post przez Agaton » 26 września 2014, o 00:06

aur_ro napisał(a):Znalazłam zgrabny programik do szybkiego zarządzania kolekcjami w kindle. Prosty w obsłudze, darmowy, bez ograniczen. Sprawdziłam, rzeczywiście wygodny.
Punkty 2,3,4 już nieaktualne, program jest bezposrednio do sciągnięcia. Poniewaz to rzecz z
2012, nie wiem z którymi modelami kindla nie działa. Moze działa ze wszystkimi, a moze i nie.
Jesli kogoś interesuje, za światem czytników:

7 lutego 2012

Prosty sposób zarządzania kolekcjami w Kindle

1. Wchodzimy na stronę : http://www.colegate.net/KindleCollectio ... fault.aspx
2. Następnie w zakładkę ,,Download’’
3. Musimy się zarejestrować aby pobrać bezpłatny program
4. Po podaniu imienia, nazwiska i adresu meilowego wchodzimy na naszą skrzynkę i powinniśmy dostać meila od autora z linkiem do ściągnięcia programu
5. Wypakowujemy program i instalujemy
6. Po instalacji podłączamy nasze urządzenia pod USB i uruchamiamy program (jeśli nie podłączymy program się nie uruchomii)
7. Po lewej stronie mamy książki posortowane wg. Autorów (o ile są dobrze opisane ) a po prawej nasze kolekcje.
8. Teraz możemy dowolnie i szybko modyfikować nasze zbiory
9. Możemy je synchronizować tak aby to co jest po lewej było po prawej stronie czyli na czytniku(sortowanie po autorze) lub tworzyć kolekcje.

Tomku, świetny program, ale czy mógłbyś napisać co trzeba zrobić żeby książki przeciągnięte do kolekcji, zniknęły z katalogu głównego (nie dublowały się)??
Męczyłem się z tym w calibre i się poddałem, ale tu mam ten sam problem, będę wdzięczny za pomoc!

Sprawdż 3 rzeczy:
1. Czy przed rozpoczęciem sortowania Kindle był na ekranie HOME?
2. Czy po stworzeniu kolekcji zrestartowałeś Kindle?
3. Czy na górze strony głównej w Kindle wybrałeś sortowanie po kolekcjach?

O! Będę musiała spróbować kiedyś, jak mnie najdzie ochota na porządki ^_^

Post przez Lilia ❀ » 10 października 2014, o 13:43

http://swiatczytnikow.pl/amazon-w-holan ... -e-bookow/ ja chcę do Szkocji!!!!!!!
gdzie almani, by zweryfikować dane???

Post przez Lilia ❀ » 14 października 2014, o 22:47

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 15 października 2014, o 12:22

a ja wczoraj zamówiłam siostrze Paperwhite na urodziny i dzisiaj dostałam sms, że czeka w sklepie na odbiór. :smile:
jeśli jej się sprawdzi to też sobie kupię, bo mój iriver już ma słabą baterię :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 15 października 2014, o 13:38

Kupiliśmy właśnie córce Onyx C65 storia. Chciałam zamówić do niego etui i kicha, nigdzie nie ma. Samym czytnikiem też nie jestem powalona, jak będę zmieniała swojego Prestigio, to wybiorę coś innego.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy