Teraz jest 23 listopada 2024, o 18:39

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 2 września 2014, o 19:53

kupiłam dziś ser i jutro będę piec.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 września 2014, o 22:56

Zajadałam dziś wieczorem jajecznice z grzybami i szczypiorkiem .
Pychota :)

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 4 września 2014, o 07:03

:drool: :drool: pociekło mi
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 4 września 2014, o 10:52

o rany....az ślinka leci.... :bigeyes:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 września 2014, o 18:04

'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 września 2014, o 18:10

Chętnie bym skosztowała, gdyby ktoś zechciał coś takiego sporządzić.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1548
Dołączył(a): 12 stycznia 2013, o 10:29
Ulubiona autorka/autor: SEP/Long/Stuart/Quinn/Enoch/Balogh

Post przez mad_line » 9 września 2014, o 18:29

To chyba nie takie trudne, nawet taki kulinarny tuman jak ja dałby radę :mysli: Dzięki Sol za inspirację, zawsze powtarzam, ze gość, który wymyślił ciasto francuskie powinien dostać Nobla :wink:
“Where is he? Bridgerton!" he bellowed. Three chestnut heads swiveled in his direction.
Simon stomped across the grass, murder in his eyes. "I meant the idiot Bridgerton."
"That, I believe," Anthony said mildly, tilting his chin toward Colin, "would refer to you.”

Julia Quinn, The Duke and I

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 9 września 2014, o 18:32

I ja nabrałam ochoty. Zrobię w piątek :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 września 2014, o 18:37

właśnie wydaje mi się że to jest banalne i szybkie ;)
Madi, proszę bardzo. Zgadzam się z Tobą ciasto francuskie gotowe to coś niesamowitego.

My zrobimy jak tatuńcia nie będzie. On nie żre takich rzeczy. Na dzisiejsze knedle ze śliwką też się obraził, kij mu w zniesławienie.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 września 2014, o 18:49

Robiłam coś podobnego, tylko ciasto zawijałam jak roladę, nie dzieliłam jak w tym przepisie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 9 września 2014, o 19:37

wiedzmaSol napisał(a):cieknie mi szeroką strugą :drool: http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii ... em-i-feta/

Ale widziałaś, że tam jest szpinak? Taki ble?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 9 września 2014, o 20:15

Księżycowa Kawa napisał(a):Robiłam coś podobnego, tylko ciasto zawijałam jak roladę, nie dzieliłam jak w tym przepisie.

rosło ci równomiernie?
kurcze, mi rolady z ciasta francuskiego nie chcą dobrze rosnąć :]

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 września 2014, o 20:49

Janko, ja kocham szpinak ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 września 2014, o 22:30

Ja również.

klarek napisał(a):rosło ci równomiernie?
kurcze, mi rolady z ciasta francuskiego nie chcą dobrze rosnąć :]

Gdzie tam, ja to w ogóle niezbyt równo zrobiłam, czyli estetycznie było nieszczególnie, grunt, że jak najbardziej jadalne :hyhy:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 9 września 2014, o 22:45

smak to podstawa :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 września 2014, o 14:48

wiedzmaSol napisał(a):Janko, ja kocham szpinak ;)

Księżycowa Kawa napisał(a):Ja również.

Mój F. również.
Nie mogę tego zrozumieć.
Przecież szpinak wygląda jak, dobra, powstrzymam się z porównaniami, ale na pewno same wiecie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 września 2014, o 14:55

wiem jak wygląda, ale jest taki pyyyyszny. Jeszcze z serkiem pleśniowym mmm...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 10 września 2014, o 21:38

Nie przeszkadza mi ten wygląd. Najważniejsze, że dobrze przyrządzony dobrze smakuje.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 września 2014, o 12:48

wiedzmaSol napisał(a):cieknie mi szeroką strugą :drool: http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii ... em-i-feta/

Wkurza mnie tylko w nich to, że zawsze się 'rozłożą'. Ila razy takie koperty czy jak to zwą zwijam to zawsze marzy mi się efekt by nie było widać co jest w środku, a to się mi zawsze odkleja :zalamka:

Robiłam z mozzarellą i suszonymi pomidorami, też pycha :drool:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 września 2014, o 15:28

Ależ jestem głodna!!!
Chyba bym nawet szpinak teraz zjadła.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 11 września 2014, o 21:57

Poza tym nie zawsze szpinak widać, czasem bywa ukryty :wink:

Przypomniałam sobie, że miałam poszukać przepisów dotyczących jarmużu hmmm
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 września 2014, o 17:49

Zupa i kotlety sojowe ;)

Obrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 12 września 2014, o 21:58

Apetycznie to wygląda.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 września 2014, o 14:29

klarek napisał(a):
duzzza22 napisał(a):
klarek napisał(a):Ja swoją dynię dzisiaj przepołowiłam. Zupa krem już zjedzona, teraz tylko zalewa i pokrojona dynia do słoików :) A potem wolność od przetworów w tym roku :)

A jak ją robisz? Z goździkami?
Jedną wczoraj zrobiłam jakieś 5 kg przerobiłam. Teraz pewnie kolejne 4-5 kg w garze :wink:

Jak zupę czy jak w occie? Zrobiłam też z 6 słoików takiej zwykłej uduszonej pulpy, z której raz dwa zrobię zupę zimą :)
Goździki to do zalewy dodaję.
A na zupę wszystko duszę w piekarniku. Całą włoszczyznę, skrojoną dynię. Lekko podlewam oliwą, dodaję czosnek i po raz pierwszy chili. Jak będzie mięciutkie zalewam w miarę preferencji bulionem, podsmażam. Na koniec dodaję uprażone płatki migdałowe lub słonecznika pestki, a na górę stawiam podsmażony w cieniutkie plasterki (najlepiej ten biedronkowy bo jest niemal przezroczysty) boczek, zasypuję jakąś zieleniną - natka, kiełki jakieś :)

Jak w occie? A raczej ogólnie jak przetwory z nią. Pulpę jak robić, zapiekasz/podsmażasz, dodajesz czegoś aby konserwowało?
Zupa pysznie brzmi :) Spróbuję, dzięki kochana :)

Swoje dwie różne w słoiki zrobiłam takie...
http://ugotuj.to/ugotuj/-19267571/dynia+slodkokwasnopachnaca/p/
http://www.wielkiezarcie.com/recipe84276.html

Do tego znalazłam dwa sposoby na zupę i miałam robić z tego, ale zdecyduję się na Twoją wersję :)
http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/535283,1,Zupa-dyniowa--zupa-dyniowa-przepisy.html

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 29 września 2014, o 17:32

Duzzz, moja babcia robiła zupę dyniową na mleku i ponoć była świetna, ale ja nie trawię zapachu gorącego mleka, więc ze mną to nie przejdzie ;) Tylko jak będziesz piec dynię w piekarniku to nie zdejmuj skóry, potem przed wrzuceniem do garnka odkrój, w mojej część odpadła sama, może nie odpadła, ale odchodziła w rękach ;)

Pulpę udusiłam w garnku w niewielkiej ilości wody i dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Do wyparzonych słoików włożyłam gorącą bulgającą i już. Ale wiem, że niekiedy nie chce się zamknąć i wtedy trzeba choć przez chwilę pasteryzować.
A dynię w occie, to chyba tak jak standardowo w zalewie octowej. 1 szklanka octu 10%, 2 szklanki wody, 2 szklani cukru, goździki. Zagotować. Ja zawsze odstawiam, aby się przegryzło. Potem znowu gotuję, do wrzątku wrzucam pokrojoną dynię. W zależności od jej twardości 3-4 minuty i do słoików ciasno upchnąć do gorących słoików. Zalać zalewą. Zakręcić. Odwrócić i pod kocyk :)
Jeść zimą :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości