Teraz jest 23 listopada 2024, o 20:59

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 czerwca 2014, o 21:06

Póki nie narzucą, że trzeba liczyć kalorie :shades:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Agrest » 8 lipca 2014, o 13:17

Dziewczyny, ma któraś z was kamień do pizzy? Możecie polecić jakiegoś producenta? Mam ochotę nabyć, ale czytałam, że czasem się kruszą i nie chciałabym wtopić kasy.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 8 lipca 2014, o 13:22

Agrest kupowałam w Duka (Duce...) mam średnicę 40 cm... i świetna rzecz..używam dość często i nie ma problemu, ani pęknięć...widziałam kiedyś tez podobne w Home & You...
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Agrest » 8 lipca 2014, o 13:27

A właśnie o Duce czytałam, że często pękały ich kamienie - ale tak czy owak już ich nie sprzedają :bezradny:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Desdemona » 8 lipca 2014, o 13:36

swój mam juz ponad rok i nic się nie dzieje z nim....kiedyś oglądałam jeszcze w Ikei...ale były małe...i w sklepie internetowym Tchibo też oglądałam...tam akurat jak pamiętam z jakimiś akcesoriami było dodatkowo...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

Post przez Agrest » 8 lipca 2014, o 13:39

Te kamienie można kupić w wielu miejscach, nawet teraz ma być w Tchibo - ja poszukuję właśnie konkretnej rekomendacji ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 8 lipca 2014, o 13:41

Agrest, a jaki to asortyment w Home&you cię rozczarował, że masz niską opinię (wiem, postu już nie ma, ale pozwolę sobie zapytać)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Agrest » 8 lipca 2014, o 16:37

Nie mam jakichś traumatycznych przeżyć ;) Ale zdarza się, że rzecz podobająca mi się na stronie rozczarowuje mnie materiałem/wykonaniem na żywo, np szklanki/kieliszki, różne narzuty i poduchy ze sztucznych materiałów, no i różne inne drobiazgi (kiedyś pisałam o okropnie tandetnych bombkach, na które się nieopatrznie napaliłam po obejrzeniu zdjęć w necie). Więc może jestem uprzedzona, ale już teraz na wszelki wypadek stosuję zasadę ograniczonego zaufania i takie coś do kuchni, co może posłużyć długie lata, wolałabym jakiejś sprawdzonej produkcji :bezradny:

(ale to nie jest tak, że tam nie kupuję, mój nowy wazon na ten przykład wielce cieszy me oczęta :lol: )

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 8 lipca 2014, o 17:51

Rozumiem :)
Ja jestem bardzo zadowolona z ich drewnianych podkładek. Mam zamiar w tym roku kupić koleny zestaw, mam tylko nadzieję, że dostanę ten wzór i kolor który mnie interesuje.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Agrest » 8 lipca 2014, o 19:36

A patrzyłaś na stronie? Zawsze możesz zamówić np na adres rodziny i nie martwić się, że zniknie z oferty albo akurat w odwiedzonym sklepie nie będzie :)

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 8 lipca 2014, o 20:17

Ta opcja też wchodzi w grę. Ale ja najpierw i tak muszę pojechać do sklepu, obejrzeć i przekonać się czy jakością i wykonaniem zblizone są do moich. Jeżeli tak będzie, ale zabraknie (sztuk 4 ;)) to wtedy ewentualnie zamówię przez internet...

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 lipca 2014, o 14:32

Dzisiaj lubię swoją rodzinę, więc zrobiłam im z młodych pomidorów zupę krem :)
Pyyyyyyyyszna była :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 lipca 2014, o 15:47

I pysznie wygląda :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 12 lipca 2014, o 21:41

mniam.. :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez klarek » 12 lipca 2014, o 21:53

Dobra była, myslałam, że jeszcze za wcześnie, ale kupiłam wyjątkowo słodkie pomidory i wyszło super :)
Tylko zaeażony boczek mi się utopił :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 19 sierpnia 2014, o 21:11

Dziewczyny, pomocy!

Chciałabym zrobić przetwory z aronii - pierwszy raz. Sok to pół biedy, ale na dżemy są przepisy tylko z innymi owocami. Macie jakieś rady, przepisy?
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 21 sierpnia 2014, o 20:05

Lev, poczytaj dokładnie o dżemie z aronii, bo prawdopodobnie sam może być niemożliwy do zrobienia. To znaczy zrobić zrobisz, ale konsystencji nie będzie trzymał. Może się pojawić sok i wtedy będziesz mieć problem.
Ostatnio zrobiłam tak z jagodami i chodź dałam sporo żelfixu jak na moją ilość jagód to po kilku dniach patrzę, a tam sok się pojawił. Więc dobrze, że to 4 słoiki szybko je zjemy ;)
Ciotka mi dopiero za jakiś czas powiedziała, że ona zawsze miesza z innymi owocami np. truskawką.
Zatem wcale takie złe te przepisy na dżem z aronii nie muszą być. Doczytaj czy czasem właśnie nie dodawane są inne owoce na zagęszczenie ;)

Kiedyś, kiedyś robiłam jakieś konfitury z aronii, ale niestety nie pamiętam w czyim towarzystwie były :bezradny:

Może pomyślisz też nad jakąś nalewką?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 25 sierpnia 2014, o 23:49

Naszło mnie na coś takiego: http://treeyourmind.blogspot.com/2013/1 ... ewicy.html - dodałam trochę więcej przypraw (następnym razem będzie jeszcze więcej) i było na tyle dobre, że za dużo zjadłam. Jutro jeszcze dokończę pasztet i zastanawiam się jeszcze nad jednym...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Agrest » 26 sierpnia 2014, o 08:52

Emily Byrd Starr

Post przez Księżycowa Kawa » 27 sierpnia 2014, o 17:24

Będzie można kiedyś spróbować, ale chwilowo mam tylko czerwoną soczewicę i robiłam pasztet po hindusku, ale nie do końca wyszedł tak, jak chciałam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 31 sierpnia 2014, o 18:56

Duzzza :) Dziękuję. Zrobiłam sok. Z 2 kg owoców, wyszły mi 4 słoiki :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Post przez klarek » 31 sierpnia 2014, o 19:59

Księżycowa Kawa napisał(a):Będzie można kiedyś spróbować, ale chwilowo mam tylko czerwoną soczewicę i robiłam pasztet po hindusku, ale nie do końca wyszedł tak, jak chciałam.

Kawo, a jak powinien wyjść?

Post przez Księżycowa Kawa » 31 sierpnia 2014, o 23:37

Jaki powinien? W sumie nie wiem, bo znam tylko z własnej roboty. Użyłam zbyt szerokiej blaszki, to wyszedł trochę suchy i zapomniałam dodać węgierskiego sosu zamiast chutney z mango – byłam ciekawa, jaki to da efekt, ale jeszcze trochę mi pozostało soczewicy, to może następnym razem, ale najpierw chcę spróbować zrobić kotlety.
Denis Diderot

*
*

Post przez Desdemona » 2 września 2014, o 14:32

korci mnie na małe wypieki....może jakiś sernik upiekę dziś jak wrócę z pracy....sklepowe zawsze jakieś takie bez smaku są... :bezradny:

Post przez Księżycowa Kawa » 2 września 2014, o 16:41

Kupowanych serników nie, ale domowej roboty, szczególnie z kokosem jak najbardziej.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja