Heroes are my weakness: reklamowane jako współczesna gotycka powieść. Przyznam, że najpierw nie wiedziałam za bardzo z czym to się je, ale SEP w słowie wstępu wymieniła autorki, które były dla niej wzorem. "Wichrowych wzgórz" czy "Rebeki" nie czytałam, ale oglądałam filmy, więc domyśliłam się o jaki klimat chodzi. I rzeczywiście został on zachowany.
Annie wraca na wyspę, by odnaleźć swoje dziedzictwo, o którym wspomniała jej matka tuż przed śmiercią. W spadku dostała domek, który dostała jej matka podczas rozwodu z milionerem, Elliotem Harpem. Jest jeden haczyk: wcześniej jej matka, teraz ona muszą mieszkać w nim bez przerwy przez dwa miesiące w roku, inaczej wróci on do majątku Harpów.
Na miejscu spotyka Theo Harpa, swojego byłego przyrodniego brata i niedoszłego zabójcę. Od jej przyjazdu zaczynają dziać się dziwne rzeczy, nawet ktoś do niej strzela. Annie o wszystko podejrzewa Theo. Ten się nie broni ani nie zaprzecza. Wręcz mówi jej wprost, że chce się jej pozbyć z wyspy. A to nie takie proste, bo w zimie prom na wyspę kursuje co 6 tygodni.
W trakcie książki mamy retrospekcję z sprzed 18 lat, gdy Annie, Theo i jego bliźniczka spędzili na wyspie lato. Lato, podczas którego Annie i Theo albo spędzali razem czas na rozmowach o książkach, muzyce itp. W jednej chwili ją całował, w następnej podrzucał jej zdechłą rybę do łóżka, popychał, by o mało się nie utopiła, czy topił małe szczeniaczki.
Kim naprawdę jest Theo, dlaczego mała dziewczynka nie mówi i kto włamuje się do domku Annie i strzela do niej... dowiecie się same
Książka trzyma w napięciu, trochę straszy, zwłaszcza poruszanie się po starym domostwie
. Zamknięta wyspa, domek oddalony od miasteczka, a w pobliżu tylko wielkie domostwo z psychopatą w środku oraz jego gospodynią z 4-letnią dziewczynką, niemową. I ta zima... Bohaterka przez nią o mało nie ginie w pierwszym rozdziale.
Inna SEP, ale nie gorsza.
Aniołkowi powinna spodobać się bohaterka: pyskata, nie strachliwa, wieczna optymistka z rozumem (nie blondynka).
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”