klarek napisał(a):Kasiag napisał(a):Już się boję
w sumie mogłaby być z nich niezła polecanka
klarek napisał(a):akurat tej jedną czytałam i jakoś mnie na kolana nie rzuciła
klarek napisał(a):TA
klarek napisał(a):Kasiag, ja nawet bym nie narzekała twoja obecna nadal leży i czeka
Janka napisał(a):faris napisał(a):No dobra, to jaka jest typowa książka chick-litowa ?
Klasyka chick-litu brytyjskiego to np. Helen Fielding, Sophie Kinsella i Marian Keyes.
Z wydanych po polsku jeszcze np.: Isabel Wolff, Jane Heller, Jeny Colgan, Emily Giffin, Lauren Henderson, Bridie Clark, Tess Stimson, Diane Stingley, Jennifer Coburn, Alexandra Potter, Jessica Adams, Amy Jenkins, Jemma Forte, Jane Fallon, Carrie Gerlach, Lynda Chater, Lindsey Kelk, Alessandra Appiano itd.
Seria Ambera "My Dwudziestolatki, Trzydziestolatki..." to chick-lity.
Amerykański chick-lit mi raczej nie leży, dlatego nie będę mu robić reklamy, ale podobały mi się książki Nicoli Kraus i Emmy McLaughlin oraz "Kelnerka na Manhattanie" sióstr MacDowell. Chick-lit pisze też Plum Sykes.
Z pisarek niewydanych po polsku wielkie wrażenie wywarła na mnie Elizabeth Young. Według jej książki "Asking For Trouble" nakręcono film "Pretty Man, czyli chłopak do wynajęcia", a bardzo bym chciała, żeby nakręcono według "Fair Game". Kocham tę książkę.
A "Kelnerka na Manhattanie" w wersji po niemiecku, jest dla mnie perełką, a w wersji po polsku trochę przynudza.
Mam nadzieję, że wymieniłam dobre nazwiska, jeśli nie, to może ktoś mnie poprawi.
Część pań pisarek przed chick-litem pisała powieści obyczajowe, lub przeszła do obyczajowych w ostatnich latach, gdy minęła moda na chick-lit.
Kasiag napisał(a):klarek napisał(a):Kasiag, ja nawet bym nie narzekała twoja obecna nadal leży i czeka
Mam zamienić?
klarek napisał(a):A mnie wręcz przeciwnie. I może właśnie ta "lekkość" wydaje mi się czasami szalenie naciągana. A może po prostu nie natrafiłam na nic dobrego w tej materii
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości