Teraz jest 24 listopada 2024, o 06:36

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 27 maja 2014, o 14:57

Fanko, słownik możesz sobie sama wrzucić ;) tzn polsko => angielski.
BuMato się nazywa, jest za darmo. Jakiś czas temu Lil mi go polecała, mam i jest fajny ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: krentz harkness howard robb Singh

Post przez fanka76 » 27 maja 2014, o 14:59

Naprawdę :bigeyes: ale to co najpierw na kompa a później na kindla?2

Post przez •Sol• » 27 maja 2014, o 15:08

Ściągasz słownik ze strony bumato.pl potem wrzucasz na kindla przez calibre (format mobi masz od razu) tylko potem trzeba ustawić w słownikach ten jako domyślny. Na stronie bumato jest to wytłumaczone najlepiej, ja się produkować nie będę bo Ci tego nie wytłumaczę logicznie.
I teraz najważniejsze o czym sama długo zapominałam. Jeśli chcesz żeby słownik tłumaczył Ci angielskie słówka w książce po zaznaczeniu danego słówka, musisz przed przerzuceniem w książce w jej metadanych dodać język angielski.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 maja 2014, o 15:11

fanko, ale ty swojego nie zarejestrowałaś, prawda? żeby mieć dostęp do bazy e-booków, trzeba go zarejestrować, a tego z Japonii nie da się (tak mi się wydaje). Agrest?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Agrest » 27 maja 2014, o 19:33

Nie wiem :bezradny: Trzeba spróbować.
Ale... fanka pisała, że już zrobiła kolekcje. To albo się zarejestrowała, albo teraz można robić kolekcje bez rejestracji?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 27 maja 2014, o 19:43

Można robić bez rejestracji. To przecież kwestia oprogramowania, a nie licencji.
A takiego kupionego w Niemczech można zarejestrować w USA?

Post przez Agrest » 27 maja 2014, o 19:49

No ale kiedyś nie można było korzystać z funkcji kolekcji na niezarejestrowanym kindlu ;) Może to się zmieniło.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 27 maja 2014, o 19:52

Nie wiem. Obydwa nim do mnie dotarły były już zarejestrowane. Przez myśl mi nie przeszło kupować na Allegro itp.
Może wypowiedzą się osoby, które kupowały u nas w kraju i zarejestrowały sprzęt.

Post przez •Sol• » 27 maja 2014, o 20:12

nie wiem czy to w czymkolwiek pomoże, ale mój był kupowany na allegro i jest zarejestrowany. Ale nie mam pojęcia skąd go wziął sprzedawca, dostałam nowego, sprawnego i zarejestrowanego kindla :bezradny:

Post przez Agrest » 27 maja 2014, o 20:21

Ale jak? Przecież sprzedawca musiałby znać hasło do twojego konta na amazonie.

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 27 maja 2014, o 20:23

Właśnie. Dziwne trochę, bo rejstrować swojego kindla powinno się samemu na własnym koncie...
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez •Sol• » 27 maja 2014, o 21:54

myślałam że chodziło Wam o to że były możliwe te wszystkie zabiegi na stronie amazonu. Dostałam wiadomość-powitanie itd.
Bo pisałyście że z tymi z allegro coś jest nie tak z rejestracją :niepewny: albo mnie dziś coś na mózg padło albo nie wiem.

Post przez Lilia ❀ » 27 maja 2014, o 22:17

Wiadomość powitanie jest na każdym Kindle, na jego dysku.
Chodzi o to, czy możesz pobierać booki z Amazonu?

Post przez fanka76 » 27 maja 2014, o 22:35

Hmm co do rejestracji to nie wiem czy zrobiłam podczas rejestracji podawałam dane i adres mail
Ale boje sie na razie cokolwiek tam robic. Kolekcje na poczatek zapisywaly mi sie w chmurze ale cos porobiłam i teraz tworze kolekcje ale pisze ze nie zapisuja sie w Amazonie. :zalamka:
Ale ta wersja rozni sie od europejskiej tylko pojemnoscia wiec chyba nie ma znaczenia gdzie ktos bedzie sie rejestrował czy w Japonii czy tu .
Nie próbuje na razie nc brac z amazonu :bezradny: .
Lilia i nie rozumiem 5ych metadanych.
A i jak wezme z Amazonu to słownik bedzie mi tłumaczył? Czy musze tez cos zmieniac?
To i tak cud ze tyle udalo mi sie zrobic :] jestem informatycznym głupkiem :mur:

Post przez Lilia ❀ » 27 maja 2014, o 22:47

Książki pobrane z Amazonu słownik Bumato spokojnie tłumaczy (chyba że brak słowa).

Konto zakładałaś na amerykańskim Amazonie?

czego nie rozumiesz z metadanymi? W Calibre drugi przycisk, Edytuj metadane. Czasami e-booki mają wypełnione niektóre pola, ale lepiej wcisnąć opcję Pobierz metadane. Przydatne to zwłaszcza, gdy book nie ma przypisanego języka angielskiego (w ang. bookach). Bumato jak i inne słowniki mogą nie rozpoznać języka pliku i po prostu nie tłumaczyć wyrazów (w ogóle się nie włączą). Poza tym tworzy się w taki sposób twoja biblioteczka w Calibre, już z dopisanymi cyklami, datami wydań itp.

Post przez fanka76 » 28 maja 2014, o 00:37

Dziekuje Lilia jak sie zdecyduje sciagnac cos z Amazonu to wtedy bede probowac ze slownikiem. Tak z amerykanskm tak jakby automatycznie mi to wyszło. Ale musze poszukac jaki mail wpisalam :zalamka: bo nie pamietam :zalamka:

Post przez Agrest » 28 maja 2014, o 08:20

wiedzmaSol napisał(a):myślałam że chodziło Wam o to że były możliwe te wszystkie zabiegi na stronie amazonu. Dostałam wiadomość-powitanie itd.
Bo pisałyście że z tymi z allegro coś jest nie tak z rejestracją :niepewny: albo mnie dziś coś na mózg padło albo nie wiem.

Jakie zabiegi?

Masz konto na amazonie? Jeśli tak, informacja o kindlu zarejestrowanym na twoje konto powinna się znajdować w Your Account => Manage your content and devices => Your devices. Ale nie wiem jak sprzedawca inny niż amazon miałby zarejestrować czynnik za ciebie i na ciebie. Tylko amazon ma twoje dane.

A jeśli nie masz konta i nic nie robiłaś po otrzymaniu czytnika, no to tym bardziej nie może być zarejestrowany. A przynajmniej na ciebie nie może ;)

Lilia napisał(a):Nie wiem. Obydwa nim do mnie dotarły były już zarejestrowane. Przez myśl mi nie przeszło kupować na Allegro itp.

Można kupić bezpośrednio na amazonie i też dostać niezarejestrowany, jeśli taką ma się ochotę ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 28 maja 2014, o 09:48

Dokładnie, Agrest. Trzeba najpierw miec założyc konto w amazonie, by potem swój czytnik zarejestrować. Niezarejestrowany to jest w opcji "gift", która trzeba zaznaczyc podczas kupna. Gdy kupowałam na prezenty, własnie tak robiłam.

Nie wiem jakimi kanałami biorą kindle do sprzedazy polskie firmy, ale jesli sprzedają jako towar nowy to urzadzenie powinno byc niezarejestrowane, nieprzypisane do nikogo.

A jeśli nie masz konta i nic nie robiłaś po otrzymaniu czytnika, no to tym bardziej nie może być zarejestrowany. A przynajmniej na ciebie nie może

Otóż to!! jesli Sol ma kindle zarejestrowanego, a sama nie rejestrowała, to ciekawe z czyjego konta nieswiadomie korzysta..
Sol, sprawdz co tam masz w settings, bo to intrygujące ;) menu ->settings -> device name

Post przez Agrest » 28 maja 2014, o 10:20

Jeszcze do Scholi

Ja z wi-fi przez 3 lata nie korzystałam ani razu

Nie żeby korzystanie z wifi było absolutnie konieczne, ale trudno porównywać internet w onyksie z tym w kindlu. Kindle + amazon to cały zintegrowany system, więc możesz z poziomu czytnika kupować książki lub pobierać te darmowe, masz dostęp do chmury, możesz wysyłać książki z dowolnego miejsca na czytnik przez specjalny adres... (choć pewnie na onyksie też można logować się do sklepów /innych niż amazon, bo ich książek tam nie przeczytasz/, ale tutaj jest wszystko zautomatyzowane).
Ostatnio edytowano 28 maja 2014, o 10:25 przez Agrest, łącznie edytowano 1 raz

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 28 maja 2014, o 10:23

te cudne magazyny Amazonu u mnie budują
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 28 maja 2014, o 10:34

Nocny Anioł napisał(a):te cudne magazyny Amazonu u mnie budują

Zeby chociaz dla polskiego klienta amazonu była z tego jakas korzyść, ale nie sądzę.

Post przez fanka76 » 28 maja 2014, o 10:36

: :mysli: to będzie polski amazon z ich cenami i promocjami

Post przez Alias » 28 maja 2014, o 10:40

Mnie się wydaje, że Sol może chodzi o to, że jej kindle ma nadany numer rejestracyjny (wiadomo), ale w ten sposób cały czas funkcjonuje jako niezarejestrowany, dopóki Sol nie założy własnego konta i sama tego nie zrobi. Bo nie sądze, że sprzedający (z alllegro) rejestruje wszystkie zakupywane przez siebie kindle na swoim koncie...
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 28 maja 2014, o 10:44

aur_ro napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):te cudne magazyny Amazonu u mnie budują

Zeby chociaz dla polskiego klienta amazonu była z tego jakas korzyść, ale nie sądzę.

tez wątpię

fanka76 napisał(a):: :mysli: to będzie polski amazon z ich cenami i promocjami

ciężko powiedzieć, ale dział logistyczny i magazyny budują, hangar taki że szczęka opada
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Lilia ❀ » 28 maja 2014, o 10:51

to są tylko magazyny Amazonu. Oni nie zakładają u nas sklepu.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy