Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:22

Powrót - Susan Wiggs (Kasiag)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Powrót - Susan Wiggs (Kasiag)

Post przez Kasiag » 9 maja 2014, o 17:30

Powieść na przyzwoitym poziomie, podejmująca wątek trudnego rozliczania się z przeszłością.
"Powrót" to prędzej obyczajówka niż romans, choć miłość występuje tu w roli głównej. Miłość w całym swoim wymiarze i niezgłębionej palecie barw i odcieni.
Bo mamy tutaj miłość rodzicielską, która nie zawsze jest łatwa, która wymaga poświęceń i cierpliwości. Relacje Michelle/Cody, czyli matka/syn, czy Michelle/Gavin czyli córka/ojciec, to nie są relacje łatwe i na tym polu autorka wykazała się dużą znajomością natury ludzkiej, choć nie ustrzegła się spłyceń i uproszczeń.
Wraz z pojawieniem się Sama pojawia się relacja Cody/Sam czyli syn/ojciec - jest to relacja chyba najtrudniejsza i najbardziej zagmatwana, głównie dlatego, że ta dwójka nie wiedziała wcześniej o swoim istnieniu, a ich spotkanie jest zaskakujące dla każdej ze stron. Jest dużo tarć i wiele nieporozumień, a przede wszystkim wiele emocji. Chociaż czegoś mi w tej relacji brakowało; czegoś mi było mało.
"Powrót" to również opowieść o miłości romantycznej. Miłości, która zakiełkowała, gdy Michelle i Sam byli bardzo młodzi; a która jak się okazuje nie przeminęła wraz z latami rozłąki. I tutaj troszkę pomarudzę, ponieważ mam spory niedosyt jeśli chodzi o ten wątek. Jakoś mi się to wszystko rozmywało, brakowało mi emocji i tego 'czegoś'. Nie wyczuwałam chemii i tego rozedrgania, które przecież powinno towarzyszyć spotkaniu po latach, szczególnie kiedy okazało się, że ich młodzieńcza miłość zaowocowała i ma teraz na imię Cody :wink: Nie twierdzę, że autorka potraktowała ten temat po macoszemu, mnie jednak nie przekonała na 100%
Jest również o miłości nastoletniej, w relacji Cody/Molly i tutaj autorka spisała się na medal, świetnie ukazując wpływ jak niegrzeczny chłopak Cody zmienia się pod wpływem zauroczenia śliczną, ale i mądrą Molly.
"Powrót" to było moje pierwsze zetknięcie z autorką i miałam momenty, że zastanawiałam się czy jest to zetknięcie udane. Szczególnie kiedy doskwierał mi brak emocji w wątku romantycznym.
Jednak teraz kiedy przeczytałam już ostatnią kartkę i cała ta historia we mnie osiadła, wiem, że było warto. Lubię takie historie, lubię kiedy dużo się dzieje w sferze emocjonalnej, kiedy bohaterowie nie mają lekko, ale w końcu wychodzą na prostą.
Podobało mi się na tyle, że na pewno sięgnę jeszcze po inne tytuły pani Wiggs tja
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 9 maja 2014, o 18:11

Oceniłam na 4,5 ale niewiele pamiętam, oprócz wrazenia ciepła i radości :)

Kasiag, zajrzyj do Kronik, może ci się spodobają :)

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 11 maja 2014, o 19:28

A Kroniki to konkretnie, które tytuły?
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 maja 2014, o 19:58

Dla mnie najlepsze są pierwsze trzy ze wskazaniem na pierwszą :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 maja 2014, o 13:12

Jakoś jestem sceptycznie nastawiona do Wiggs, mam nawet jedno jako polecankę, ale :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Agrest » 23 maja 2014, o 13:29

A co wzbudza twój sceptycyzm?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Duzzz » 23 maja 2014, o 13:42

Najbardziej chyba to, że określane są jako obyczajówki.
Potem mnogość bohaterów, a najgorzej jak się pojawiają np. 4 przyjaciółki(może u Wiggs nie ma, ale jak widzę w blurbie innej książki to uciekam daleko).
Nie wiem wszystko co trafia w moje ręce po pewnym czasie nie jest przeze mnie czytane, a kartkowane. Nudne i nijakie i tego się właśnie obawiam jeśli chodzi Wiggs.

Przeczytałam recenzję Kasiag i wiem, że jak na razie po to nie sięgnę, bo "Spacer w parku" Mansell, który skończyłam prawdopodobnie jest zbliżony. Podobne wątki jak widzę są.

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Agrest » 23 maja 2014, o 13:47

To zacznij od historyków ;) Np viewtopic.php?f=144&t=1166
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Duzzz » 23 maja 2014, o 13:50

Skuszę się, dzięki :D

Ulubiona autorka/autor: Jane Austin, Mary Balogh

Post przez Adolek » 23 maja 2014, o 14:18

Zachęcająco to wszystko brzmi. Może sięgnę po nią w swoim czasie.

"Jeśli kochasz kwiat, który znajduje się na jednej z gwiazd, jakże przyjemnie jest patrzeć w niebo. Wszystkie gwiazdy są ukwiecone"

Powrót do Recenzje romansów współczesnych