Teraz jest 23 listopada 2024, o 18:08

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 17 kwietnia 2014, o 18:42

ja tez planuję :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 17 kwietnia 2014, o 22:06

A macie pod ręką jakiś prosty przepis na babeczki?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 18 kwietnia 2014, o 18:43

zrobiłam te kotleciki, nie mogę się ruszyć tak się objadłam
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 19 kwietnia 2014, o 16:09

Dziewczyny, zastawiam się nad zakupem maszynki do suszenia owoców. Czy któraś z Was posiada takową? Jak to oceniacie? Warto?
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 727
Dołączył(a): 15 marca 2014, o 10:36
Lokalizacja: Katowice
Ulubiona autorka/autor: Jane Austin, Mary Balogh

Post przez Adolek » 19 kwietnia 2014, o 17:42

Lavendo, moja teściowa używa takiej na potęgę. Pyszne chipsy jabłkowe się robią Próbowała też suszyć banany, to już było gorzej. Teraz generalnie używa jej do grzybów. Trochę to trwa i jej jest akurat dość głośna, ale to bardzo wygodne rozwiązanie. Chociaż ja np. nie widzę potrzeby posiadania takowej w swojej malutkiej kuchni.

"Jeśli kochasz kwiat, który znajduje się na jednej z gwiazd, jakże przyjemnie jest patrzeć w niebo. Wszystkie gwiazdy są ukwiecone"

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 19 kwietnia 2014, o 20:41

Mam w domu :hyhy: Chipsy jabłkowe z tego są super :hyhy: Mama też używa do suszenia pomidorów i później je do słoika daje :P Różne owoce/warzywa suszyłyśmy i się sprawdzała ;) Może trochę głośno chodzi, jak suszarka, ale taka w miarę cicha, ale da się wytrzymać :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 kwietnia 2014, o 21:26

A nie można tego samego efektu osiągnąć we współpracy z piekarnikiem?

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 19 kwietnia 2014, o 21:32

Pewnie tak, ale piekarnik więcej prądu zeżre ;) I coś tam jeszcze było z tym piekarnikiem, ale nie pamiętam, mam suszarkę więc mnie to nie interesuje za bardzo :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 146
Dołączył(a): 21 marca 2013, o 00:57
Lokalizacja: kraina nieurzeczywistnionych marzeń
Ulubiona autorka/autor: nie mam

Post przez Marta_04 » 22 kwietnia 2014, o 01:05

Czy zna ktoś jakiś sprawdzony sposób na dobry krem z pomidorów? :) Mi zawsze wychodzi pomarańczowy, nawet jak nie dodaję już w ogóle marchewki, a chciałabym, żeby jednak choć trochę przypominał kolor swojego głównego składnika :P mam też problem z konsystencją, częściej mi wychodzi zupa niż krem, mimo że bulionu daję już naprawdę mało :|

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 22 kwietnia 2014, o 07:19

Krem? Niestety nie. Ale mój mąż robi taki mega pyszny sos z pomidorów :bigeyes:
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 kwietnia 2014, o 12:29

Marta_04 napisał(a):Czy zna ktoś jakiś sprawdzony sposób na dobry krem z pomidorów? :) Mi zawsze wychodzi pomarańczowy, nawet jak nie dodaję już w ogóle marchewki, a chciałabym, żeby jednak choć trochę przypominał kolor swojego głównego składnika :P mam też problem z konsystencją, częściej mi wychodzi zupa niż krem, mimo że bulionu daję już naprawdę mało :|

Nie robię kremu. Zawsze u mnie to głównie pomidorowa :) Ale..
Kolor może zależeć od rodzaju/gatunku pomidorów. Może spróbowałabyś malinowych?
Co do gęstości to zawsze możesz zrobić też po prostu coś ala przecier. Czyli odrobinka na spód wody i same pomidory. A w oddzielnym garnku bulion i potem jak już ładnie pomidory rozdrobnisz/blendujesz możesz dolać bulionu aby mieć taką jaką chcesz konsystencję.
Kolejnym rozwiązaniem może być zostawienie tylko części mięsistej pomidorów, a pozbycie się tych pestek...
Co do koloru to możesz się wspomóc również koncentratem pomidorowym.

Może coś z tego Ci pomoże.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 22 kwietnia 2014, o 12:43

Wystarczy zrobić z pomidorów z puszki :) Będzie i kolor i konsystencja i smak :) I nie trzeba marchewki dokładać :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 727
Dołączył(a): 15 marca 2014, o 10:36
Lokalizacja: Katowice
Ulubiona autorka/autor: Jane Austin, Mary Balogh

Post przez Adolek » 22 kwietnia 2014, o 12:57

Dokładnie-pomidory z puszki i blender. Kolor gwarantowany. Ja wolę ze świeżych pomidorów, dodaje też do niego bazylię i czosnek. Nigdy nie wychodzi taki krwisty, zawsze trochę pomarańczowy. A co do konsystencji, to po prostu za dużo bulionu dodajesz. :)

"Jeśli kochasz kwiat, który znajduje się na jednej z gwiazd, jakże przyjemnie jest patrzeć w niebo. Wszystkie gwiazdy są ukwiecone"

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 22 kwietnia 2014, o 13:25

moja ciotka dodaje trochę mozzarelli żeby zagęścić

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 22 kwietnia 2014, o 15:26

Ja też wolę ze świezych, zresztą często korzystam z domowego przecieru, więc on sam już jak krem jest :)
Zresztą teraz to nie czas na zupę krem ze świeżych pomidorów. Nie te pomidory. Trzeba jeszcze trochę poczekać, a wtedy i kolor i smak i konsystencja będą ok :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 22 kwietnia 2014, o 20:22

My dajemy nieco octu jabłkowego żeby zrównoważyć słodycz pomidorków.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 23 kwietnia 2014, o 11:46

kobity poszukuję pomysłu na romantyczna kolacje
musi być szybko , łatwo i mało składników bo nie będę tego robić w domu
i oczywiście lekko strawne :P :P
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 146
Dołączył(a): 21 marca 2013, o 00:57
Lokalizacja: kraina nieurzeczywistnionych marzeń
Ulubiona autorka/autor: nie mam

Post przez Marta_04 » 23 kwietnia 2014, o 15:02

dzięki za wszystkie porady! :D osobiście wolę robić ze świeżych pomidorów niż takich z puszki czy z przecierów...zawsze najpierw przysmażałam je z cebulką obrane potem dawałam czosnek i czasem marchewkę i na koniec bulion ale spróbuję teraz wykorzystać wasze podpowiedzi ;) jeszcze raz dzięki! :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 4 maja 2014, o 13:46

fajne to...chce to zrobić na 18 stkę na imprezę w domu...Obrazek na szwedzki stół....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 maja 2014, o 22:45

Fajnie to wygląda i powinno zrobić wrażenie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 maja 2014, o 16:52

Dobra owsianka za mną chodzi?
Jak robicie? Jakieś specjalne dodatki?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 6 maja 2014, o 16:54

gesta i polana syropem klonowym...niebo w gębie :dribble:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 maja 2014, o 17:52

Z syropem klonowym jeszcze nie jadłam. Dzięki, wypróbuję :)
Z owsianką jestem początkująca, kiedyś nie mogłam na nią patrzeć, ale jakoś niedawno coś mnie naszło i jem :shades:
Jabłka i cynamon to na razie moje typy :)
Syrop klonowy brzmi ciekawie. Pewnie w tygodniu się skuszę :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 6 maja 2014, o 19:04

Nocny Anioł napisał(a):kobity poszukuję pomysłu na romantyczna kolacje
musi być szybko , łatwo i mało składników bo nie będę tego robić w domu
i oczywiście lekko strawne :P :P


Mięsne dania?
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 7 maja 2014, o 06:51

może być, tylko tam nie ma piekarnika
sa tylko palniki
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość