Teraz jest 23 listopada 2024, o 22:49

Romans historyczny

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 18 kwietnia 2014, o 16:10

Viperina napisał(a):BTW, czy redaktor był na sali?

hmm, skoro na sali, jak już wspominałyśmy, nie ma grafika, to i pewnie redaktora/korektora tez nie wpuścili. ;)
To tłumaczenie wygląda trochę jak wstępny tekst. Może ciut wygładzony, ale jednak.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 kwietnia 2014, o 22:34

Wygląda na to, że zdaniem wydawnictwa wszystko się sprzeda i nie muszą się starać, a szkoda...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 22 kwietnia 2014, o 20:40

Kochanek Lady Sophii Lisy Kleypas.

Świetna książka :)

To, co tygrysy lubią najbardziej, czyli świetna para głównych bohaterów: on stateczny, z uwagi na swoje ascetyczne życie zwany "mnichem z Bow Street", zdystansowany, do tego doskonały śledczy i sędzia, uzdolniony organizator, choć postrzegany przez otoczenie jako zimny człowiek. Ona pracowita, inteligentna, zaradna. I początkowy konflikt interesów, bo ona chce się na nim zemścić za to, że skazał jej brata na galery, a brat zaraził się cholerą i umarł. Zatrudnia się u niego jako asystentka i gospodyni. No i dalej klasycznie, namiętność, romans itd. Ale za to jak ładnie poprowadzone :)

Plusy:
- kapitalni bohaterowie;
- działania bohaterów pokazane z dużą dozą psychologicznego prawdopodobieństwa, wreszcie ludzie, którzy zachowują się i mówią jak ludzie;
- kluczowe posunięcia bohaterów wykonane we właściwym czasie, w zasadzie nie ma zniecierpliwienia czytelnika "no powiedz mu wreszcie", nawet oczywisty błąd jest błędem psychologicznie akceptowalnym;
- ciekawie, acz w romansowo oczywisty sposób poprowadzony wątek historii brata;
- fajne postacie drugoplanowe (dziadek, brat Rossa, matka Rossa);
- mocne sceny łóżkowe i pozałóżkowe (chyba najmocniejsze u Kleypas).

Minusy:
- nie widzę, to chyba najlepsza książka Kleypas, jaką czytałam (na drugim miejscu jest drugi tom Wallflowers).

Jednym słowem, gorąco polecam.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez aur_ro » 22 kwietnia 2014, o 20:48

Viperina napisał(a):Kochanek Lady Sophii Lisy Kleypas.

Ale na razie nie w przekładzie polskim? Tę serię wydaje chyba Prószynski.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 kwietnia 2014, o 20:50

Prószyński dopiero co wydał pierwszy tom. Na drugi (właśnie z Rossem) poczekamy do wakacji lub na jesieni.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: .brak.

Post przez emily temple » 22 kwietnia 2014, o 21:44

oj mamusiu ... Czuje że naprawdę muszę przeczytać....
Viperina, dziękować za cynk co i jak
Obrazek

Perhaps I became a magic user so I can touch his heart

Post przez Księżycowa Kawa » 22 kwietnia 2014, o 22:26

hmmm "Siedem nocy z rozpustnikiem" tak do połowy mogło być, ale później to się rozlało, po prostu nie lubię, jak bohater robi za primadonnę, a tu to jest tym bardziej wkurzające, że na początku chełpił się, że jest łajdakiem, ale jak przyszło do czynów, wylazła z niego idiotyczna szlachetność i skłonność do dramatyzowania :roll: Po prostu autorka skopała fabułę.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 22 kwietnia 2014, o 22:29

To go podsumowałaś,Kochana :mrgreen:
Jakoś nie korci mnie ta książka.

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 22 kwietnia 2014, o 22:30

Dziewczyny polecicie jakiś dobry historyk średniowieczny? :D bo tak szukam i szukam i nie wiem... :(
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez Księżycowa Kawa » 22 kwietnia 2014, o 22:35

Papaveryna napisał(a):To go podsumowałaś,Kochana :mrgreen:
Jakoś nie korci mnie ta książka.

Mnie ona zirytowała, bo autorka wypaczyła bohaterów i źle poprowadziła wątek.

aniazlipca napisał(a):Dziewczyny polecicie jakiś dobry historyk średniowieczny? :D bo tak szukam i szukam i nie wiem... :(

"Legenda" Quick :evillaugh:
hmmm Jo Beverley ma cykl Średniowieczny, ale chyba go jeszcze nie czytałam, ale ogólnie ona nieźle pisze.
"Świeca w oknie" Dodd Christina - to było niezłe.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: .brak.

Post przez emily temple » 22 kwietnia 2014, o 22:49

Dobrze ze nie kupiłam tych 7 nocy' a tyle w koszyku by kupić siedział .. laWiększość z wasz letnio to ocenia. . .
Obrazek

Perhaps I became a magic user so I can touch his heart

Post przez Księżycowa Kawa » 22 kwietnia 2014, o 22:52

Nie jest warte tej ceny zwłaszcza z tak paskudną okładką, ja chyba nie dam za to nawet 10 zł.
Denis Diderot

*
*

Post przez Agrest » 23 kwietnia 2014, o 07:28

Viperina napisał(a):on stateczny, z uwagi na swoje ascetyczne życie zwany "mnichem z Bow Street"

Ale zaliczył najbardziej ekspresową erekcję w historii romansu? Zaliczył :P

(A ten tekst to do wątku Kleypas raczej)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Viperina » 23 kwietnia 2014, o 09:06

Fakt, tego jeszcze nie grali (erekcja w drugim zdaniu powieści :hyhy: ). BTW, to przecież pasuje do przydomka "mnich", BP, MSPANC.

aniazlipca napisał(a):Dziewczyny polecicie jakiś dobry historyk średniowieczny? :D bo tak szukam i szukam i nie wiem... :(

Królestwo marzeń
Judith McNaught.

Fajne są też Rycerz swojej pani Christiny Dodd, Niewola, Nagroda, Angielka Julie Garwood, Cuda i Żmija Jill Barnett, Teresa Medeiros Wygrana,

Przez średniowieczne Jo Beverly nie przebrnęłam.

Post przez Alias » 23 kwietnia 2014, o 11:49

Aur_ro, przeczytałąm gotyk Jennifer St.Giles z przyjemnością.
Powiało schematem oczywiście, ale to schemat który osobiście lubię i pewnie nigdy mi się nie znudzi ;) Tak więc mamy dużą posiadłość z równie dużym ;) właścicielem w środku, zdystansowanym i wyniosłym Benedictem, wdowcem z dwójką chłopców. Zdeterminowana bohaterka zatrudnia się jako guwernantka, całkiem szybko zdobywa sympatię dzieci, brata Bena (o nim będzie druga część) i oczywiście powoli przebija się przez pancerz pana domu. Ponieważ to gotyk, więc musi być i tajemnica. Jest nią (oczywiście) śmierć żony bohatera. Szybko przekonujemy się, że nie było to samobójstwo, a wśród domowników i służby znajduje się potencjalny morderca...
Czyta się szybko, styl całkiem przyzwoity (chociaż autorka polubiła kilka określen i namiętnie je stosowała), naprawdę fajna chemia między parą bohaterów... ogólnie całość na plus.
Na pewno w najbliższym czasie sięgnę po kolejne książki tej autorki.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez aur_ro » 23 kwietnia 2014, o 15:27

Alias, bardzo dziękuje za recenzję "The Mistress of Trevelyan". Mam ochote na jakąś mroczną opowieść, skoro polecasz to sie za nia zabiorę.

Ja ostatnio "Zaraze" Hunter zaliczylam. Całkiem przyjemna.

Post przez Alias » 23 kwietnia 2014, o 15:38

aur_ro napisał(a):Alias, bardzo dziękuje za recenzję "The Mistress of Trevelyan". Mam ochote na jakąś mroczną opowieść, skoro polecasz to sie za nia zabiorę.

Mam nadzieję, że się nie rozczarujesz.
Dodam, że nie jest szczególnie mrocznie, cała akcja toczy się głównie (raczej powoli) na terenie posiadłości, brak też wielkich dramatów (z wyjątkiem końcówki).
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Viperina » 23 kwietnia 2014, o 16:21

Ja też się napaliłam na Mistress, ale niestety jest tylko po angielsku...

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 23 kwietnia 2014, o 17:59

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi :padam:
Część czytałam jak Królestwo Marzeń (które uwielbiam i żałuję, że nic nowego McNaught nie mam do poczytania :( )
Z niektórymi jednak nie miałam jeszcze przyjemności się zaznajomić więc mam co czytać :D
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 26 kwietnia 2014, o 19:42

Linden Caroline Pięćdziesiąt twarzy grzechu

Jesli któras z Was przeczytała blurb "Lady Joan ma dwadzieścia cztery lata i właściwie jest już starą panną. Przez cztery sezony nie zainteresował się nią żaden kawaler. Ale wszystko się zmienia, kiedy Joan odkrywa „Pięćdziesiąt twarzy grzechu”...
Ta gorsząca książka, którą zaczytują się w sekrecie młode panny, podsuwa jej śmiały pomysł: czas zacząć grzeszyć, zanim się naprawdę zestarzeje. A któż mógłby być do tego lepszym wspólnikiem niż przyjaciel brata Joan i kompan w jego nocnych eskapadach? Tristan, wicehrabia Burke, cieszy się reputacją największego uwodziciela w Londynie i wygląda na mężczyznę, który potrafi dać damie wiele zmysłowych przyjemności… Joan nie zna jednak jego sekretu. A Tristan nie zna sekretu lady Joan… "

to na pewno srodze się zawiodła :evillaugh: Ta książka nie ma absolutnie nic wspólnego z opisem poza ogólnym opisem bohaterów i wymienieniem czytanej przez pannę Joan książki - raczej wydawanych cyklicznie opowiadań.
Lady Joan rzeczywiście jest uważana za starą pannę. Jest złośliwa i ironiczna. Ma kompleksy, bo jest wysoka, kształtna (a modne jest ciało szczupłe i wiotkie). Tristan, tak jak go opisano nie ma najlepszej opinii. Poznają się przez brata Joan - od drugiej chwili ( :evillaugh: ) Tristan wie, że to Furia, złośliwa i źle ubrana Furia. Więc dlaczego o niej myśli, dlaczego szuka jej wzrokiem? A kiedy brat Joan prosi go o opiekę nad siostrą wywiązuje się z tego bardzo sumiennie :hyhy: Joan go drażni, kłócą się, prowokują ale cały czas iskrzy i iskrzy :hyhy:
Lady Joan rzeczywiście czyta skandaliczna powieść, co tylko wychodzi jej na dobre bo pobudza jej wyobraźnię. W zdobycie jednej cześci angazuje nawet Tristana :wink: i tyle jeśli chodzi o wymienioną w opisie powieść :ermm:

Sam romans jest według mnie klasycznie waniliowym (jedna gorąca scena ) z wątkiem kto się czubi ten się lubi. Nic odkrywczego, nic nowego. Humoru też jakoś na lekarstwo chociaz potyczki słowne bohaterów zasługuja na duży plus :wink: Podoba mi się bardzooo ojciec Joan, który swoje prawdziwe oblicze pokazuje nam już pod sam koniec historii :hyhy: Jego przemowa o traktowaniu żony - BEZCENNA. :evillaugh:
Książka napisana jest lekko, przystępnie i czyta się ją dobrze - oczywiście jeśli nie oczekuje się tego co obiecał opis. Miła lektura.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Viperina » 27 kwietnia 2014, o 10:16

Szuwarek, a czy masz to samo, co ja podejrzenie, kto jest autorem książki?

Spoiler:

Post przez szuwarek » 27 kwietnia 2014, o 16:14

a wiesz, że w ogóle się nie zastanawiałam :bezradny: u Quinn to aż czekałam na to kto pisze a tutaj jakos mi to spłynęło :ohlala: myślisz? kurcze... ciekawe by to było

Post przez Księżycowa Kawa » 27 kwietnia 2014, o 22:53

Mam zamiar za to się zabrać, póki co, nie udało jej wcisnąć na listę.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 27 kwietnia 2014, o 22:58

Mnie nawet zaciekawiło hmmm

Post przez szuwarek » 28 kwietnia 2014, o 08:10

Papaveryno -- czytaj spokojnie! Lightowy i klasyczny romansik z wątkiem kto sie czubi - a pamiętam, że Ty lubisz jak się czubią :-)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...