przez Duzzz » 22 kwietnia 2014, o 12:29
Marta_04 napisał(a):Czy zna ktoś jakiś sprawdzony sposób na dobry krem z pomidorów?
Mi zawsze wychodzi pomarańczowy, nawet jak nie dodaję już w ogóle marchewki, a chciałabym, żeby jednak choć trochę przypominał kolor swojego głównego składnika
mam też problem z konsystencją, częściej mi wychodzi zupa niż krem, mimo że bulionu daję już naprawdę mało
Nie robię kremu. Zawsze u mnie to głównie pomidorowa
Ale..
Kolor może zależeć od rodzaju/gatunku pomidorów. Może spróbowałabyś malinowych?
Co do gęstości to zawsze możesz zrobić też po prostu coś ala przecier. Czyli odrobinka na spód wody i same pomidory. A w oddzielnym garnku bulion i potem jak już ładnie pomidory rozdrobnisz/blendujesz możesz dolać bulionu aby mieć taką jaką chcesz konsystencję.
Kolejnym rozwiązaniem może być zostawienie tylko części mięsistej pomidorów, a pozbycie się tych pestek...
Co do koloru to możesz się wspomóc również koncentratem pomidorowym.
Może coś z tego Ci pomoże.
“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise