Lucy napisał(a):Placuszki bananowe.
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
9 łyżek mąki tortowej (nie płaskich, ale i nie czubatych)
łyżka cukru lub cukru pudru
drobno poszatkowany dojrzały banan
nasiona z połowy laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie łączę za pomocą ręcznego miksera (średnie obroty) lub łyżki. Smażę na rozgrzanej patelni teflonowej, około 1 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotej barwy. Tym razem podałam z cukrem pudrem, ale placki będą także wyśmienite z owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym, czy konfiturą.
Lucy napisał(a):Jeden brokuł
Dwa ugotowane jajka
Jedno surowe jajko
Starty ser (niecałe pół szklanki)
Bułka tarta
Ząbek czosnku ( można cebulę)
sól
pieprz
koperek
Gotujemy brokuł i po ostygnięciu górną część dajemy do miski http://images61.fotosik.pl/881/75a9d9b57f686fa9med.jpg
Rozgniatamy widelcem ,dodajemy starte i surowe jajka ,wyciśnięty ząbek czosnku ,ser , przyprawy ( oprócz koperku).
Mieszamy ręką całość i formujemy kulki (jeżeli nie będą się trzymać, dodajemy bułki tartej) ,następnie obtaczamy koperkiem ,bułką tartą i smażymy na oleju.
Najlepiej jeść na ciepło
Lucy napisał(a):Placuszki bananowe.
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
9 łyżek mąki tortowej (nie płaskich, ale i nie czubatych)
łyżka cukru lub cukru pudru
drobno poszatkowany dojrzały banan
nasiona z połowy laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie łączę za pomocą ręcznego miksera (średnie obroty) lub łyżki. Smażę na rozgrzanej patelni teflonowej, około 1 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotej barwy. Tym razem podałam z cukrem pudrem, ale placki będą także wyśmienite z owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym, czy konfiturą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość