Teraz jest 24 listopada 2024, o 01:18

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 22 lutego 2014, o 23:14

tydea napisał(a):a wiecie z czym ja jam problem :cry: z zabrudzonym ekranem peperwhite.Wytluszczony od paluchów i jedzenia .Szukalam porady jak czyscic ekran I napewno nie mozna czyscic na wilgotno tylko na sucho.Au mnie te placki nie zchodza na sucho.Jak Wy czyscicie :|

od czterech lat czyszcze na wilgotno i jest czysciutki i OK. Nie podejrzewam żeby przy pw było inaczej.

Ulubiona autorka/autor: Julie Anne Long,Mary Balogh

Post przez tydea » 23 lutego 2014, o 18:52

Agaton napisał(a):Niestety, jedyne z czego mogę zdawać relacje, to kłopoty z kartami, bankami, połową nieprzespanej nocy i wadliwym Kindlem :( Moja radość trwała cały jeden wieczór, teraz czekam na wymianę, a nerwów straconych mnóstwo... Oby ten najnowszy sprawował się dobrze. Widać szczęście, które towarzyszyło pierwszemu czytnikowi, nie przeszło już na drugi :] A jeszcze trzeba ten zepsuty PPW2 zapakować i im odesłać, aż się zaczynam bać, że ten z kolei się zgubi po drodze :zalamka: Masakra jakaś.

Nie martw sie napewno wszystko sie dobrze skonczy. :glaszcze:

aur_ro napisał(a):
tydea napisał(a):a wiecie z czym ja jam problem :cry: z zabrudzonym ekranem peperwhite.Wytluszczony od paluchów i jedzenia .Szukalam porady jak czyscic ekran I napewno nie mozna czyscic na wilgotno tylko na sucho.Au mnie te placki nie zchodza na sucho.Jak Wy czyscicie :|

od czterech lat czyszcze na wilgotno i jest czysciutki i OK. Nie podejrzewam żeby przy pw było inaczej.

Nie odwazylam sie na mokro troche doczyscilam miekkim wacikiem

Post przez aur_ro » 23 lutego 2014, o 19:04

No, nie na mokro tylko lekko lekko wilgotno, wiadomo.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 23 lutego 2014, o 19:06

a nie można spróbowac choćby tymi lekko nasączanymi chusteczkami jednorazowymi do czyszczenia okularów?

Ulubiona autorka/autor: Julie Anne Long,Mary Balogh

Post przez tydea » 23 lutego 2014, o 19:12

ja czytalam ze Kindle nie zaleca czyscic raczej na wilgotno tylko na sucho .
Znalazlam cos takiego
Amazon says (for all Kindles) Wipe with a clean, dry cloth. Do not wipe with anything abrasive

Post przez aur_ro » 23 lutego 2014, o 19:12

Agaton napisał(a):Niestety, jedyne z czego mogę zdawać relacje, to kłopoty z kartami, bankami, połową nieprzespanej nocy i wadliwym Kindlem :( Moja radość trwała cały jeden wieczór, teraz czekam na wymianę, a nerwów straconych mnóstwo... Oby ten najnowszy sprawował się dobrze. Widać szczęście, które towarzyszyło pierwszemu czytnikowi, nie przeszło już na drugi :] A jeszcze trzeba ten zepsuty PPW2 zapakować i im odesłać, aż się zaczynam bać, że ten z kolei się zgubi po drodze :zalamka: Masakra jakaś.

Nie bój sie nic ci sie nie zgubi. Mój pierwszy KKeyboard tez był wadliwy (modem 3g nie działał jak należy) ale procedura wymiany była przyjemna i prosta. I za chwilę przyjechł nowy. Amazon ma w Polsce magazyn do którego spływaja zwroty i potem przesyłane są do celu, z Pocztą Polską mają podpisaną umowę - przesyłka klienta nic nie kosztuje. Także spoko.

Post przez aur_ro » 23 lutego 2014, o 19:19

tydea napisał(a): Wipe with a clean, dry cloth. Do not wipe with anything abrasive

Zgoda, tak zalecają, ale praktyka (moja) wskazała że lekko zwilzona plynem sciereczką mozna czyscić. Oczywiście wykonałam test w narożu, asekuracyjnie. Na sucho zle sie czysci, a nie zniosłabym zapalcowanego, zabrudzonego ekranu i klawiatury - nie mogłabym z czytnika korzystać po prostu ;) Takie są moje doświadczenia, ale nikogo nie zachęcam, żeby potem nie bylo. Na pewno zaden amoniak żaden alkohol itp. Tak samo czyszczę ekran lapa.

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 23 lutego 2014, o 20:20

ja też przecieram wilgotną (chusteczką higieniczną albo kawałkiem z rolki kuchennej) i docieram potem na sucho :wink:

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 23 lutego 2014, o 21:08

Dzięki za słowa otuchy, bo faktycznie sporo nerwów mnie cała ta sytuacja kosztowała :] Proszę zatem o trzymanie kciuków, by reszta poszła już sprawnie i szybko.

Tak z czystej ciekawości, czy ktoś jeszcze, poza aur_ro miał wymienianego Kindle'a?
Mój ewidentnie miał/ma jakąś wadę fabryczną lub źle wgrane oprogramowanie, bo jeden wieczór pochodził normalnie, a już podczas drugiego, cokolwiek nie byłoby na nim robione, to nie zapamiętywał zmian - układanie książek w kolekcjach, tworzenie nowych kolekcji, ściąganie darmowych tekstów... A po próbie zresetowania, zgodnie z zaleceniem, iż to powinno rozwiązać sprawę, pojawił się komunikat, że Kindle wymaga naprawy i tyle :bezradny: Ponowne próby resetowania dawały dokładnie ten sam rezultat.

A właśnie, jeszcze jedno pytanie dla posiadaczy Kindle'a 3 wi-fi. Czy Wam też czytnik bardzo wolno chodzi przy wychodzeniu do głównego menu i przy wchodzeniu do kolekcji czy tylko mój? Bo jak już przesuwam się między pojedynczymi książkami czy zwyczajnie czytam książkę, to już normalnie się sprawuje. Jakiś pomysł na jego usprawnienie? :mysli: Może za dużo dokumentów mam wrzucone?
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 23 lutego 2014, o 21:45

Agaton odnośnie Kindle 3 - możliwe, że masz za dużo plików na dysku. Ja miałam ok. 1000 booków i mulił aż bolało. Dlatego cieszę się, że teraz pod ręką mam chmurę. Gdy ściąga booki usuwam te, których w najbliższym czasie nie będę czytać, a wiem, że w każdej chwili mogę je ściągnąć. To trwa kilka sekund. A czytnik nie muli :)
Druga sprawa: możliwe, że indeksowanie zacina procesor.
http://kindlemaniak.blogspot.com/2011/0 ... zek-w.html
rada? wrzucać jednorazowo mało książek.

Co do mycia: mam płyn do mycia laptopów i miękką ściereczkę (dołączona była do telewizora). Płyn jest z alkoholem, ale nie widziałam, by zaszkodziło to mojemu staremu i nowemu Kindlowi.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Agaton » 23 lutego 2014, o 21:58

Lilia napisał(a):Agaton odnośnie Kindle 3 - możliwe, że masz za dużo plików na dysku. Ja miałam ok. 1000 booków i mulił aż bolało. Dlatego cieszę się, że teraz pod ręką mam chmurę. Gdy ściąga booki usuwam te, których w najbliższym czasie nie będę czytać, a wiem, że w każdej chwili mogę je ściągnąć. To trwa kilka sekund. A czytnik nie muli :)
Druga sprawa: możliwe, że indeksowanie zacina procesor.
http://kindlemaniak.blogspot.com/2011/0 ... zek-w.html
rada? wrzucać jednorazowo mało książek.

:padam:

U mnie jest ponad 1300 tytułów, więc pewnie dlatego takie klocki :P Fakt, że niektóre są malutkie, bo czasem dziesięć z nich jest wielkości jednej książki, ale zawsze to obciążenie. Pousuwam to, co zebrało się w nadmiarze i zobaczę co dalej :) Przy czym jeszcze niedawno było w porządku, ale też dodane zostało jakieś 100 nowych pozycji, a może i więcej...

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Lilia ❀ » 23 lutego 2014, o 22:09

Jednorazowo dodałaś 100 booków? To indeksowanie ci muli. Musisz poczekać aż skończy (to niestety potrwa, bo masz na dysku dużo booków).
Możesz sprawdzić ile booków zostało do zaindeksowania wpisując w szukaj ciąg byle jakich znaków np. gsjsj

Post przez Agaton » 23 lutego 2014, o 22:19

Dziękuję za radę, chyba już mi gdzieś mignęła, jednak nie zostało to wprowadzone w życie. Jednorazowo to może było ze 30-40 booków, ale na przestrzeni ostatniego miesiąca będzie ponad 100. Przyznam się bez bicia, dopiero teraz przyszło mi do głowy, że to może być to... :bezradny: Wcześniej jednak w mniejszych ilościach były dodawane na jeden zrzut :wink:

Post przez Agaton » 24 lutego 2014, o 21:31

Test wykonany. Okazało się, że trzy tytuły były niezindeksowane :bezradny: Co ciekawe, dwa z nich dodane były gdzieś na jesieni, a jeden w okolicach wakacji :czeka: Żaden z nich nie należał do ostatnich 'rzutów'... Teraz jeszcze usunę to, co uznam za stosowne, więc powinno się nieco usprawnić. Mam nadzieję ^_^
I jeszcze tylko odesłanie tego wadliwego PPW2 mi zostaje :]

Post przez Lilia ❀ » 6 marca 2014, o 21:22

Wyszła aktualizacja dla Kindle Paperwhite II, ale i dla wcześniejszego modelu (mój!!!). Będzie miał większość opcji wersji II :cheer: :cheer:
Dostałam Goodreads :cheer: :cheer: :cheer:
możliwość robienia kolekcji w chmurze :cheer:
Page Flip :cheer: :cheer:
http://www.amazon.com/gp/help/customer/ ... swiatka-20

http://swiatczytnikow.pl/oprogramowanie ... -slownika/

Post przez Agaton » 6 marca 2014, o 21:56

Lilia napisał(a):Wyszła aktualizacja dla Kindle Paperwhite II, ale i dla wcześniejszego modelu (mój!!!). Będzie miał większość opcji wersji II :cheer: :cheer:

To miło :) Wiem, że wielu osobom przeszkadzał ten przeskok między I a II, więc teraz już tego nie będzie tak czuć. Btw. Osobiście nie mam jakoś specjalnie ochoty na łączenie mojego Kindle'a z goodreads...

Agrest, wrażenia wkrótce. Obiecuję :)

Żeby nie było, aktualnie korzystam z obu czytników :P W zależności od tego, co gdzie mam. Jak coś już jest na trójce, to czytam z niego. Jeśli mam ochotę na coś nowego, zrzucam na PPW :smile:

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 6 marca 2014, o 22:23

Lilia napisał(a):Wyszła aktualizacja dla Kindle Paperwhite II, ale i dla wcześniejszego modelu (mój!!!). Będzie miał większość opcji wersji II :cheer: :cheer:

Ja też mam zrobić jakoś aktualizacje w PW2?
Co masz na myśli robienie kolekcji w chmurze?

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Lilia ❀ » 6 marca 2014, o 22:47

kejti, możesz ściągnąć aktualizację z Amazonu (na Świecie Czytników jest opisane, jak to zrobić), albo możesz poczekać aż Kindle sam ściągnie (musisz podczas czytania mieć włączoną sieć).
o nowościach w PWII jest na Świecie Czytników - zobacz jego recenzję

opis aktualizacji do PW I http://swiatczytnikow.pl/stary-kindle-p ... two-zmian/

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 6 marca 2014, o 23:23

Gdy w wersji 5.4.2. Amazon wprowadził „kolekcje w chmurze”, miało to nieprzyjemny uboczny efekt. Otóż czytnik bez pytania zaimportował nam wszystkie kolekcje, jakie mieliśmy na wszystkich Kindlach – i zafundował bałagan na ekranie głównym.

ja miałam taką sytuację i myślałam, że świra dostanę zanim to wszystko uporządkowałam :mur:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 7 marca 2014, o 00:27

Mnie do czyszczenia ekranu czytnika starcza "screen cleaner" do komórek.

Mam takie:
Obrazek

Rzadko muszę czyścić, bo nigdy nie jem i nie piję przy używaniu czytnika (ani tym bardziej książek), ale myślę, że z jakimiś większymi śladami te szmatki też by sobie poradziły.
No i co ważniejsze, one są zawsze pod ręką.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 7 marca 2014, o 20:17

poczekam aż sam mi zrobi aktualizację, tak czy siak dziękuje za linki :smile:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Agaton » 10 marca 2014, o 21:41

Dobra, wrażenia.
Jak już było wspomniane, na chwilę obecną korzystam z obu czytników, więc czasem macham palcami nie tam gdzie trzeba, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Dla mnie nie jest to jakiś większy przeskok techniczny, choć może telefon z ekranem dotykowym robi swoje. Jakby nie było, już na trójce zdarzało mi się zapomnieć i podejmować próby przesuwania się po ekranie palcem :P

W nowym Kindle'u PPW2 dużo wygodniejszy jest wybór konkretnej książki, kolekcji czy ogólne poruszanie się po menu - palcem dziabamy na wybrane miejsce. Podobnie z dodawaniem do kolekcji i tak dalej. Z kolei podobna do tej w telefonie klawiatura, umożliwia sprawniejsze wpisanie czegokolwiek, nazwanie czy wyszukanie.
Żeby jednak nie było tak cudnie, wspomnę co bardziej mi odpowiada w starszym modelu.

Z Kindle 3 wolę guzik Home, który jest niezależny od całej reszty. Wciskam i mam. W przypadku dotykowego ekranu wszystko jest w jednym, więc najpierw trzeba dotknąć górnej części ekranu, by wyświetlił się pasek, dopiero wtedy mamy możliwość powrotu do głównej strony. Zdarza się czasem nie wycelować odpowiednio wysoko i zwyczajnie zmieniam stronę.
O zmianie strony też trzeba wspomnieć. W starej wersji obie ręce mogły zmieniać strony 'przód' - 'tył', teraz jednak bardziej prawą w przód, a lewą w tył, co akurat dla mnie jest nieco problematyczne, bo czasem marzną mi dłonie i wtedy zmieniam rękę, którą przytrzymuję czytnik, co za tym idzie, również rękę, którą zmieniam strony :] Wówczas muszę czytnik położyć na kolanach, biurku czy brzuchu, bo nie jestem w stanie jednocześnie przytrzymać czytnika i zmieniać stron lewą ręką.
Zdarza mi się również uderzać palcami o boczne krawędzie PPW2 w poszukiwaniu klawiszy ;)

Aaaa! Jeszcze czcionki i wielkość liter. Kindle 3 przyzwyczaił mnie do 36 linijek tekstu. Ku mojemu wielkiemu smutkowi, choćby nie wiem jak kombinować, nie jestem w stanie uzyskać takich samych parametrów na Kindle PPW2. Wychodzi mi 29, 32, 34, 35, 37 (lub dużo, dużo więcej), ale nigdy 36. Sprawdzone wszystkie kroje i wielkości czcionek, a także odstępy. W końcu padło na ustawienia, które dają 37 linijek :bezradny:

Chyba na tyle z moich osobistych obserwacji, bo już całą resztę opisano w poświęconych tematyce artykułach i wpisach.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 marca 2014, o 21:54

W Sony połączono dotykowy ekran i 5 klawiszy. Uważam, że to jest idealne rozwiązanie.
Strony można zmieniać na dwa sposoby. Każda ręka może sobie z tym poradzić. Bez pułapek.
Obrazek

Post przez Agaton » 10 marca 2014, o 22:09

Janka napisał(a):W Sony połączono dotykowy ekran i 5 klawiszy. Uważam, że to jest idealne rozwiązanie.
Strony można zmieniać na dwa sposoby. Każda ręka może sobie z tym poradzić. Bez pułapek.

Też tak uważam :)
Wypadło mi z głowy, by o tym wspomnieć odnośnie Kindle'a - dla mnie najlepsze byłoby połączenie ekranu dotykowego i kilku podstawowych klawiszy ^_^ Może kiedyś...

Post przez Agrest » 11 marca 2014, o 10:47

Dla mnie nie jest to jakiś większy przeskok techniczny, choć może telefon z ekranem dotykowym robi swoje. Jakby nie było, już na trójce zdarzało mi się zapomnieć i podejmować próby przesuwania się po ekranie palcem :P

Nie no, telefon dotykowy mam od dawna, dłużej niż czytnik, więc to nie brak styczności z tym ekranem wzbudza obawę przed nowszą technologią Paperwhite'a ;)

Dzięki za wrażenia, w zasadzie to potwierdziły moje przypuszczenia. Dla mnie duże obustronne przyciski to zawsze był ogromny plus kindla i myślę, że tego mi będzie brakowało po zmianie czytnika.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy