Teraz jest 22 listopada 2024, o 08:35

Biblioteki

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: krentz harkness howard robb Singh

Post przez fanka76 » 21 lutego 2014, o 18:39

Dobre klarku :evillaugh: to moze przewiaż je gumka jak bedziesz oddawac :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 21 lutego 2014, o 19:23

śmieszne takie wypożyczanie :evillaugh: a juz pomysłowość niektórych osób na pożyczanie serii :roll:
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 24 lutego 2014, o 23:32

Wygląda na to, że niektóre bibliotekarki miewają osobliwe pomysły...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: L. Kleypas, A. Glines, S. Young, M. Shieridan

Post przez Tristitia » 26 lutego 2014, o 21:48

Tak sobie właśnie uświadomiłam, że nie byłam w swojej najbliższej bibliotece już 3 lata... A w pozostałych dwóch to nawet 4. Do rodzimej osiedlowej mam rzut beretem, ale zniechęciło mnie, że mają mało książek interesujących (czyli romansów, jak dla mnie :shifty: ). Stare wydania Da Capo, Ambera albo Świata Książki, Harlequinów to może dwie półeczki 50 cm szerokości każda. Nowości uzupełniają jak na lekarstwo, z romansów to przez dwa lata nowość była jedna (jeszcze w czasach jak chodziłam). I to taka nowość, że u mnie na półce już dwa lata stała. W dwóch pozostałych nie lepiej. :D Muszę się garnąć wreszcie, może coś zmienili w polityce. Kiedyś, za starych studenckich czasów, to nawet w uniwersyteckiej romanse dorwałam i wtedy kombinował człek, jaką książkę naukową oddać, żeby nie oddawać broń Boże romansidła, bo czytanie w toku albo w planach! Może wreszcie też znajdę miejsce w pokoju, to wytargam ze strychu kolekcję harlequinów odziedziczoną po babci. A że leżała w tym zacnym miejscu dwa lata, więc sobie zacznę odświeżać, a że ich koło 200 sztuk, to odświeżanie potrwa i znów do biblioteki nie zajdę. Albo znów uzupełnię zapasy własne i biblioteka odejdzie w siną dal...
Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 26 lutego 2014, o 22:14

Ja do niedawna jeszcze nie mogłam się obejść bez biblioteki, obecnie ewentualnie mogłabym się przerzucić na e-booki, gdyby mi odcięto dostęp.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 lutego 2014, o 13:19

U mnie jest w porządku jeśli o nowości chodzi, nie narzekam ostatnio ;) Wręcz czasem się dziwię, że tak szybko :)

Aralku, nie wiem czy śmiać się czy płakać :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 27 lutego 2014, o 14:24

ty się śmiejesz, a ja tam muszę wrócić ;)
najgorsze, że to biblioteka do której faktycznie mam najbliżej, zawsze do niej bym zdążyła, ale najrzadziej do niej chadzam

Post przez Tristitia » 27 lutego 2014, o 15:50

U mnie najśmieszniejsze jest to, że mimo iż mieszkam w mieście wojewódzkim, biblioteki są po prostu ubogo zaopatrzone. W chwili obecnej, gdyby nie ebooki, to chybabym jechała na ciągle moich starych zapasach historycznych i właśnie harlequinach po babci. Ale obiecałam sobie, że do biblii zajdę w najbliższym czasie! Czyli pewnie w przyszłym roku :evillaugh:
Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Agrest » 27 lutego 2014, o 15:53

Skoro mieszkasz w mieście wojewódzkim, to pewnie biblioteka ma katalog elektroniczny, więc aktualne zaopatrzenie możesz przecież sprawdzić nie czekając na przyszły rok ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 2 marca 2014, o 21:43

U mnie mało nowości, najczęściej to książki, które przynoszą czytelnicy

Post przez Tristitia » 2 marca 2014, o 22:42

Agrest napisał(a):Skoro mieszkasz w mieście wojewódzkim, to pewnie biblioteka ma katalog elektroniczny, więc aktualne zaopatrzenie możesz przecież sprawdzić nie czekając na przyszły rok ;)

Ano ma katalog elektroniczny, dzisiaj bez tego ani rusz. Niestety, jest jak jest, nie wiem, czy u mnie takie zacofanie, czy po prostu mają gdzieś postęp. Książki zamówić przez neta nie można, przedłużyć także. Szukać w tym nieszczęsnym katalogu, to szybciej by igłę w stogu siana znalazł, taki nieczytelny i zacina się, że masakra. Problemy nawet z zalogowaniem się są, bo co chwila zmieniają coś w "polityce hasłowej", że tak to określę. Jak wypożyczałam, to hasło zmieniło się 4 razy w ciągu 3 miesięcy... :mur: Moja siostra ma super biblię w mieście powiatowym, nowości to co tydzień cały stół, nawet do neta nie trzeba zaglądać, po prostu idziesz i masz. Do takiej biblioteki to się idzie ze śpiewem na ustach, a moja to odstrasza... :evil:
Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez klarek » 2 marca 2014, o 23:08

basik napisał(a):U mnie mało nowości, najczęściej to książki, które przynoszą czytelnicy

to racja, nawet u mnie nowości to glównie te, które przynoszą czytelnicy :]

Post przez Księżycowa Kawa » 2 marca 2014, o 23:38

W jednej jest słabo pod tym względem, w drugiej bywa nawet nieźle.

Tristitia napisał(a):Ano ma katalog elektroniczny, dzisiaj bez tego ani rusz. Niestety, jest jak jest, nie wiem, czy u mnie takie zacofanie, czy po prostu mają gdzieś postęp. Książki zamówić przez neta nie można, przedłużyć także. Szukać w tym nieszczęsnym katalogu, to szybciej by igłę w stogu siana znalazł, taki nieczytelny i zacina się, że masakra. Problemy nawet z zalogowaniem się są, bo co chwila zmieniają coś w "polityce hasłowej", że tak to określę. Jak wypożyczałam, to hasło zmieniło się 4 razy w ciągu 3 miesięcy... :mur: Moja siostra ma super biblię w mieście powiatowym, nowości to co tydzień cały stół, nawet do neta nie trzeba zaglądać, po prostu idziesz i masz. Do takiej biblioteki to się idzie ze śpiewem na ustach, a moja to odstrasza... :evil:

Paskudnie i zniechęcająco to wygląda.
Denis Diderot

*
*

Post przez basik » 4 marca 2014, o 11:37

klarek napisał(a):
basik napisał(a):U mnie mało nowości, najczęściej to książki, które przynoszą czytelnicy

to racja, nawet u mnie nowości to glównie te, które przynoszą czytelnicy :]

Ja nawet dostałam podziękowanie w formie dyplomu :angel:
....Za cenne dary książkowe, które w znacznym stopniu wzbogaciły księgozbiór biblioteki.....

Post przez Liberty » 4 marca 2014, o 18:36

W mojej bibliotece ostatnio sporo nowości, ale żadnej na półce nie znajdę, bo panie bibliotekarki wszystko "pod lada" trzymają dla znajomych czytelniczek :] Dość powszechne to jest, ale kiedyś wyrzucały cokolwiek, żeby coś jednak było widać; teraz sobie i to odpuściły.

Post przez Tristitia » 5 marca 2014, o 12:35

Księżycowa Kawa napisał(a):W jednej jest słabo pod tym względem, w drugiej bywa nawet nieźle.

Tristitia napisał(a):Ano ma katalog elektroniczny, dzisiaj bez tego ani rusz. Niestety, jest jak jest, nie wiem, czy u mnie takie zacofanie, czy po prostu mają gdzieś postęp. Książki zamówić przez neta nie można, przedłużyć także. Szukać w tym nieszczęsnym katalogu, to szybciej by igłę w stogu siana znalazł, taki nieczytelny i zacina się, że masakra. Problemy nawet z zalogowaniem się są, bo co chwila zmieniają coś w "polityce hasłowej", że tak to określę. Jak wypożyczałam, to hasło zmieniło się 4 razy w ciągu 3 miesięcy... :mur: Moja siostra ma super biblię w mieście powiatowym, nowości to co tydzień cały stół, nawet do neta nie trzeba zaglądać, po prostu idziesz i masz. Do takiej biblioteki to się idzie ze śpiewem na ustach, a moja to odstrasza... :evil:

Paskudnie i zniechęcająco to wygląda.

U mnie jedyną zaletą jest chyba to, że mogę do biblioteki wejść z psem, bo zwierzaki mile widziane. Sorki za oft ;) A wczoraj właśnie kupiłam od lokalnego bukinisty stare egzemplarze Amandy Quick i Judith McNaught z mojej biblioteki (widać resztki pieczątek). Widocznie się pozbywali i dali facetowi na sprzedaż, zamiast do spalenia. Najweselsze, że książek tych nigdy w bibliotece nie widziałam na oczy (mają na pewno ponad 10 lat).
Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 13 marca 2014, o 23:51

Ostatnio wybrałam się do biblioteki, aby trochę zdać książek, a skończyło się tym, że przyniosłam następne :roll:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 16 marca 2014, o 20:01

...ostatnio miałam klika książek dublujących się...kilka czasopism lubego z wojskowości i moje ze sztuki...zapakowałam w kartonik i zawiozłam przy okazji oddania książek do jednej z moich 3 bibliotek z których korzystam....a pani nie przyjęła...uświadamiając mnie iż brak półek jest i oni nie przyjmują :niepewny: ....no cóż przekazałam fundacji opiekującej się zwierzakami, którą firma wspomaga... sprzedają sobie na kiermaszu i przynajmniej kilka złoty dla zwierzaków będzie... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez klarek » 16 marca 2014, o 20:07

ja tez ostatnio miałam problemy z oddaniem książki, o tyle dziwne, że tego tytułu nie mieli na półkach, ale cóż... zostawiłam w strefie - do zabrania :)

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 16 marca 2014, o 20:10

też właśnie miałam książki których biblioteka nie ma...i czasopisma specjalistyczne...no ale jak nie chcieli to nie będę się prosić :bezradny: ...teraz będę przekazywać fundacji na kiermasze.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez klarek » 16 marca 2014, o 20:12

to pewnie tez jest dobry pomysł, mnie zdecydowanie łatwiej było zostawić w bibliotece ;)

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 marca 2014, o 20:50

Desdemona napisał(a):a pani nie przyjęła...uświadamiając mnie iż brak półek jest i oni nie przyjmują :niepewny: ....

To jest wielki problem bibliotek, a najgorzej pod tym względem mają biblioteki uniwersyteckie odkąd wszedł w życie przepis, że wydawnictwa muszą przesyłać im wszystko, co wydają. Dla biblioteki oznacza to, że musi zatrudniać kilka dodatkowych osób do wypakowywania kartonów i rozdzielania makulatury od ważnych pozycji. Na zachowanie wszystkich nówek, które dostają, biblioteki nigdy nie będą mogły sobie pozwolić.
Obrazek

Post przez basik » 17 marca 2014, o 16:33

Nie wiem, czy tak dalej jest w Polsce, ze wydawnictwa dają darmówki do bibliotek uniwersyteckich, moze te bardziej popularno-naukowe, ale nie beletrystyke

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 17 marca 2014, o 16:46

Też nie wiem, czy nadal im dają wszystko. Wiem tylko, że tak było jakieś 4-5 lat temu. Próbowałam coś na ten temat wyszukać w internecie, ale nie znalazłam.
Obrazek

Post przez basik » 17 marca 2014, o 16:57

Moje panie w bibliotece, na brak miejsca znalazły sposób. Po prostu te bardzo zniszczone i stare książki które stały od lat zakurzone na półkach dały na makulaturę i od razu miejsce się znalazło, a biblioteka wygląda jak nowa :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy