Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:11

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 25 lutego 2014, o 01:13

Janka napisał(a):Moja mama robi genialną dynię w occie.

To akurat jakoś się nie przyjęło.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 25 lutego 2014, o 08:00

Dorotka napisał(a):Zjadliwe? Bo jeśli tak, to poproszę przepis.

bardzo dobre, podaje się je z serkiem homogenizowanym.

Z tego przepisu powinno wyjść ok. 30 małych placuszków (ok. 5 cm średnicy - potem rosną)

1 rozgnieciony banan
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki wody
10 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem miksujesz i wykładasz na rozgrzaną patelnię po łyżeczce masy.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 lutego 2014, o 09:36

Brzmi ciekawie. Chętnie je wypróbuję, tylko zwykłą mąkę pszenną muszę zastąpić taką z pełnego przemiału, a to pewnie trochę zmieni smak.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 25 lutego 2014, o 09:38

i tym się można najeść?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 25 lutego 2014, o 09:55

tak, ja zjadam ok. 8 i mam dość

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 25 lutego 2014, o 09:59

aha, a smaczne to?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 25 lutego 2014, o 10:04

nie są słodkie i dlatego trzeba je podawać z odrobina serka homogenizowanego, ale za to jeden ma tylko 20 kcal - tylko muszą być małe

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 25 lutego 2014, o 10:05

A może by do nich cynamonu sypnąć?
Przepis fajny :)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 25 lutego 2014, o 10:07

Dorotka napisał(a):Brzmi ciekawie. Chętnie je wypróbuję, tylko zwykłą mąkę pszenną muszę zastąpić taką z pełnego przemiału, a to pewnie trochę zmieni smak.


Dorotko, a jakbyś dała płatków owsianych?
Ostatnio widziałam takie dietetyczne placuszki z DDTVN i tam był taki przepis:
banan
trochę płatków owsianych
twaróg 0%
jakieś orzechy, rodzynki, żurawina
i chyba jogurt naturalny

Agrest, pewnie że można. Ja kiedyś dodałam suszonej żurawiny i też były smaczne.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 lutego 2014, o 18:18

Ja często dodaję banana do zwykłego ciasta jak na placki z jabłkiem :)

Zapisuję oba przepisy :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 lutego 2014, o 18:47

Płatki owsiane jak najbardziej mogą być, ale rodzynki odpadają - za dużo mają w sobie cukru. Ale dodam fruktozę i poleję je potem jogurtem naturalnym ze słodzikiem.
Wypróbuje je i dam znać jak smakowały.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 marca 2014, o 20:51



Chyba zrobię w tygodniu, bo jakoś rutyną u mnie w kuchni ostatnio powiewa :zalamka:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 7 marca 2014, o 23:23

Lasagne jest jeszcze dobra ze szpinakiem :P

Dzisiaj miałam okazję spróbować zapiekankę mięsną z dynią - była dobra, bo została dobrze przyprawiona.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 8 marca 2014, o 02:29

Weszłam tu i zrobiłam się głodna :zalamka: Te roladki wyglądają bosko ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 8 marca 2014, o 09:15

kobity potrzeby mi przepis na jakieś sałatki, które po paru godzinach nie maja formy "do kosza"
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 marca 2014, o 16:17

Lucy napisał(a):Weszłam tu i zrobiłam się głodna :zalamka: Te roladki wyglądają bosko ...

Pyszne są :drool: Robiłam kiedyś, ale jeszcze plastrami boczku wędzonego oplatałam, żeby suche nie było :)

Aniołku, bez majonezu?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 8 marca 2014, o 16:36

uwielbiam takie roladki, piekę je w folii aluminiowej żeby były wilgotniejsze :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 10 marca 2014, o 20:13

duzzza22 napisał(a):
Lucy napisał(a):Weszłam tu i zrobiłam się głodna :zalamka: Te roladki wyglądają bosko ...

Pyszne są :drool: Robiłam kiedyś, ale jeszcze plastrami boczku wędzonego oplatałam, żeby suche nie było :)

Aniołku, bez majonezu?

tak
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 marca 2014, o 20:29

A to ma być coś 'obiadowego' czy coś bardziej reprezentacyjnego czyli na jakąś uroczystość?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 marca 2014, o 20:31

Śledź w oleju, czerwona poapryka, różowa cebula, olej sól, pieprz. Wszystko pokrojone na nieduże kawałki.

Mini kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe, szczypior, olej, sól, pieprz. Mozzarella i pomidorki przekrojone na pół. Szczypior w centymetrowych paskach.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 marca 2014, o 07:52

duzzza22 napisał(a):A to ma być coś 'obiadowego' czy coś bardziej reprezentacyjnego czyli na jakąś uroczystość?

do roboty

Janka napisał(a):Śledź w oleju, czerwona poapryka, różowa cebula, olej sól, pieprz. Wszystko pokrojone na nieduże kawałki.

Mini kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe, szczypior, olej, sól, pieprz. Mozzarella i pomidorki przekrojone na pół. Szczypior w centymetrowych paskach.

dziekuję
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 11 marca 2014, o 09:46

ja mam jeszcze taką: tortellini, szynka, groszek, papryka, szczypiorek, trochę tartego sera (najlepiej jakiegoś ostrzejszego) i do tego jogurt z przyprawą to tzatziki

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 marca 2014, o 09:51

również dziękuje
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 11 marca 2014, o 10:21

Aniołku, jeśli nie lubisz sałatek tracących świeżość, to może wypróbuj metodę 'na słoik' :lol: Chodzi o to, że w słoiku układasz warstwami najpierw sos, potem kolejno składniki od najbardziej do najmniej wilgotnych (więc na przykład pomidory idą na dół, a jajko na górę), a na samą górę zieleninę typu sałata czy szpinak. Potem tylko wrzucasz do miseczki i mieszasz, i masz świeżutką sałatkę, bez uwiędniętej sałaty itd. Jak wpiszesz w google grafika 'salad in a jar', to znajdziesz mnóstwo zdjęć i inspiracji ;) Poza tym podobno w takim szczelnym słoiku nieźle to trzyma świeżość i można porobić porcje na parę dni do przodu.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 marca 2014, o 11:21

aaa super pomysł, wielkie dzieki :*
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość