Teraz jest 22 listopada 2024, o 08:59

Biblioteki

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 1 listopada 2013, o 23:13

co będzie skromność pokazywał?Lubi się otaczać swoimi dziełami...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Agrest » 1 listopada 2013, o 23:20

klarek napisał(a):
Agrest napisał(a):Też zwróciłam na to uwagę, ale to może pomysł fotografa :rotfl:

Widziałam go w kilku wywiadach i skromnością to on nie grzeszy ;)

Haha, możliwe ;) Ja kompletnie go nie znam, ani jego książek, ani żadnych wypowiedzi.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 listopada 2013, o 23:23

Widocznie nie wstydzi się tego, co napisał :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 listopada 2013, o 12:21

Jaki by nie był (też go nie znam) to biblioteka jak z moich marzeń :bigeyes:

Post przez Księżycowa Kawa » 2 listopada 2013, o 21:21

Księżycowa Kawa napisał(a):Pewnie zbyt wcześnie się cieszę, ale po kilku miesiącach zamówiłam jedną z niechwytnych pozycji.

I tak się okazało, miałam rację...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 listopada 2013, o 11:10

Kawo, a co to była za pozycja?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: krentz harkness howard robb Singh

Post przez fanka76 » 3 listopada 2013, o 11:33

Kawo ja tez jestem zainteresowana

Post przez Księżycowa Kawa » 5 listopada 2013, o 16:42

Galen - będę musiała to sprawdzić osobiście.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 3 stycznia 2014, o 19:37

zwiększyli w mojej dzielnicy limit na kartę biblioteczną do 15 książek :)
dla mnie specjalnie 5 dodatkowych na rezerwację :)
a kart mam 4 sztuki :cheer:

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 4 stycznia 2014, o 17:30

no to możesz poszaleć...pogratulować...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez klarek » 4 stycznia 2014, o 17:41

ewo, jest to bardzo wygodne kiedy zamawia sie książkę i czeka kilka miesięcy w kolejce, co blokuje wypożyczenie na to miejsce

Post przez Agrest » 4 stycznia 2014, o 17:43

U mnie zamówienie nie blokuje wypożyczenia, ale są różne inne limity ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez klarek » 4 stycznia 2014, o 17:52

u mnie niestety blokuje, teraz będzie łatwiej :)
Agrest, a jakie są limity u ciebie?

Post przez Księżycowa Kawa » 5 stycznia 2014, o 22:24

Gratulacje - będzie większy wybór :wink:
Denis Diderot

*
*

Post przez Agrest » 5 stycznia 2014, o 22:32

klarek napisał(a):u mnie niestety blokuje, teraz będzie łatwiej :)
Agrest, a jakie są limity u ciebie?

10 książek na kartę, w tym 3 na jedną filię. Zarezerwować można 2 książki, przy czym kolejka do jednego tytułu to maksymalnie 3 osoby (nawet jeśli w filii są trzy egzemplarze tej samej książki - to imho niedociągnięcie systemu). No i rezerwować można tylko książki wypożyczone, nie ma czegoś takiego jak zamówienie książki stojącej na półce. No chyba żeby może przez telefon poprosić, ale tak ogólnie to nie.
Na cudzą kartę oficjalnie można pożyczać wyłącznie mając upoważnienie, ale możliwe, że w małych filiach osiedlowych sobie nie zawracają głowy takimi formalnościami - nie wiem.

Dla mnie to nie są problematyczne ograniczenia, ale jak ktoś czyta bardzo bardzo dużo, to pewnie gorzej. Z drugiej strony, moim zdaniem one się całkiem nieźle sprawdzają przy ograniczonym księgozbiorze i dużej liczbie wypożyczających (a Gdańsk zaliczył przez ostatnich parę lat największy w Polsce wzrost liczby użytkowników bibliotek publicznych, tak się chwalili w każdym razie).

Emily Byrd Starr

Post przez klarek » 6 stycznia 2014, o 14:21

u nas do tej pory było 10 książek, przy czym max 5 na jedną filię, kolejki zamówień sięgają niekiedy i 7 oczekujących, co przy przeciąganiu czytania może równać się rocznemu czytaniu, więc w takie to się nie ustawiam ;)
Oficjalnie posługuję się 4 kartami i nie ma z tym w zasadzie większego problemu, oprócz jednej biblioteki, ale tam tylko chodzę w ostateczności. Ostatnio przypadkiem przechodziłam bez kart, weszłam o Pani zarzuciła mnie książkami, nawet nie sprawdzając mojego dowodu :)

Post przez Kiara » 6 stycznia 2014, o 20:25

Ale wam fajnie :disgust:

Post przez Księżycowa Kawa » 6 stycznia 2014, o 22:21

A co, masz gorzej?
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 stycznia 2014, o 15:47

Ja posługuję się dwoma kartami... Limit niby jest 5 książek na jedną osobę, ale na karcie ten limit wynosi 10 ;) Dla mnie robią wyjątek i dostaję nie 5 na kartę, a 10 więc w sumie mogę wziąć 20 kniżek na raz :mrgreen:

Nie mam jeszcze możliwości, aby rezerwować sama jakąś książkę. Przychodzę do biblioteki nie ma danego tytułu, proszę o rezerwację... Ostatnie nie czekam dłużej niż miesiąc na książkę ;)

Gorzej z tym, że ja się w tych wszystkich terminach oddawania nie mogę ogarnąć ;) Dostaję karteczkę, ale to wygląda jak paragon to i zawsze gdzieś wcisnę i zgubię :zalamka:

Niedobrze, że blokują miejsce jak rezerwujesz jakąś książkę :zalamka: Nie mogłabym tak :zalamka:
Ostatnio edytowano 8 stycznia 2014, o 23:19 przez Duzzz, łącznie edytowano 1 raz

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez klarek » 8 stycznia 2014, o 18:44

Pewnie to blokowanie to wynik internetowej kontroli karty, zamawiania i całej obsługi via net :)
ale faktycznie dzisiaj zablokowałam 6 książek zamówieniami :]

Post przez Księżycowa Kawa » 8 stycznia 2014, o 22:03

W jednej mogę brać w zasadzie tyle, ile chcę, a drugiej mam ograniczenie do 4, ale zdarza mi się brać jedną więcej.
Denis Diderot

*
*

Post przez Kiara » 8 stycznia 2014, o 23:53

Ja w moich dwóch bibliotekach moge max pozyczyć 3 książki i to jeszcze im więcej tym na krócej więc bezsens :yeahrite:

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 9 stycznia 2014, o 00:01

U mnie są ograniczenia. W jednej bibliotece można wypożyczyć tylko 3 książki w innych też po 3, ale nie można mieć na koncie więcej niż 9 :(

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 9 stycznia 2014, o 00:01

Tak mało ? Ja zawsze mogłam 5 ,ale dawno nie byłam i nie wiem ,czy czegoś nie zmienili.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez klarek » 21 lutego 2014, o 18:00

Byłam dzisiaj odebrac z biblioteki Zaufaj mi i Znajdź mnie. Pani stwierdziła, że ma odłożone. Podała mi trzy książki przewiązane gumką. Przypomniałam, że ja zamawiałam jedynie dwie, na co ona, że wypożyczają tylko trzy i że proszą o zwrot tak przewiązane, bo one im się w bibliotece gubią :hyhy:
Przyznam, że mnie wmurowało i wzięłam te trzy ksiązki, ale po chwili otrzeźwiło mnie i stwierdziłam, że za diabła nie będę w tę i we wte nosić książki, którą znam i czytałam. Odmówiłam. Pani gumkę zdjęła, podała mi dwie (bez gumki). Kiedy wychodziłam powiedziała tylko, żebym oddała je razem jak najszybciej bo im się zgubią. :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy