Historia zaczyna się od tego, że mamy Alicjię-Ali, która ma 16 lat. Ma siostrę Emmę chyba 8 lat, no i rodziców. Matka pracuje zarabia na nich, ale jest podporządkowana mężowi. Mąż-ojciec to według Alicji wariat
Nie pozwala im się ruszać z domu po zmroku... Nigdzie nie mogą wyjść. Wraz z matką kontroluje w nocy czy nie zbliżają się potwory.
Później Ali zrozumie w czym rzecz, ale dalej historia zaczyna się od traumy... W sumie na początku jak to przeczytałam, rany obrzydlistwo byle tak dalej nie było, ale czytałam i czytałam i czytałam...
Gdy wracają z występu małej napadają na nich potwory ojca zżerają na oczach Ali Zombi i potem matkę... Małej nie zdążyły, bo akurat pomoc nadjeżdża.
Gdy Ali jest w szpitalu dowiaduje się, że wszystko wydarzyło się naprawdę, policji nie mówi o potworach i spotyka tam Kat...
Dalej zostaje oddana pod opiekę dziadków od strony matki, bo dziadek od strony ojca został zabity w tym samym miejscu przy cmentarzu co jej ojciec...
W nowej szkole spotyka Kat, ale już pierwszego dnia nawiązuje kontakt wzrokowy z Cole'm, który jest w grupce swoich kumpli 'pogromców'... Mają gdy patrzą na siebie wizję... Tu nie zdradzę
Dalej ona widzi pod oknem swojej sypialni kobietę w sukni... Zaczyna myśleć, że jest taka jak ojciec... Pewnego dnia zaczaja się i wychodzi na zewnątrz chce kontaktu... spotyka tam 'świadka' Emmę, która ją ostrzega i każe wracać do domu...
Zmyka więc i widzi, że kobieta w sukni pokazuje zęby i jest straszna..
Kilka wizji z Cole'm potem wiedza już kiedy one się zdarzają i bardziej to kontrolują...
Ali walcząca z Zombi razem z Cole i odnosząca rany, ugryzły ją więc może się w takiego Zombiaka zamienić, ale Cole posiada oczywiście antidotum....
Walcząc z Zombi nie mogą robić to w swoim ludzkim ciele, więc porzucają je i walczą swoją 'duchową' postacią... Zabijają Zombi zamieniając je w popiół, a żeby je zamienić ich dłonie muszą wytworzyć ogień/płomień...
Są też Linie Krwi chroniące np. domy... Linie krwi widzi tylko Ali i chyba tylko i wyłącznie w postaci duchowej...
Jest też wroga drużyna, która chce zapanować nad Zombi i tym samym wykończyć 'pogromców'.
No i momenty, z których będzie zadowolona każda romansoholiczka
Emma będzie tez się dalej pojawiać i ostrzegać... Pojawi się chmurka Królik, która zresztą jest od samego początku...
Ali będzie dość mocno poturbowana, bo samotnie dość długo przyjdzie jej stoczyć walkę z Zombi... Zombi będzie ciachała na lewo i prawo, zeskakiwała z drzewa i je kroiła... Ogólnie taka Lara Croft
Muszę jednak przyznać, że to mi się strasznie podobało....
Będzie tajemnicza księga...
A i dwójka jej bliskich.... Jedno dopiero się w Zombi zamienia, a drugie już nim jest...