Przeczytałam Magnolię i muszę wam powiedzieć, że wpisuję ją do mojego top10 na jedno z czołowych miejsc. To naprawdę bardzo udana książka Diany, oczywiście w jej typowym palmerowskim charakterze, ale napisana bez absurdalnych macho gadek, bez omdleń i wirujących konstelacji, bez dziewic z odzysku i bohaterek liżących stopy swoich męskich idoli. Główna bohaterka jest świetna, nie daje sobą pomiatać i nie jest ślepo zapatrzona w durnego samca, który jest wielką śfinią z początku, w dodatku niezdecydowaną i niewdzięczną. Ale ona o tym wie i w dodatku mu to uświadamia. W tej książce Diana wreszcie się postarała.
Ale marzycielka Mogę Wam porobić spoilery o innych ciekawych najemnikach, ale nie wiem, czy skojarzycie. Oni chyba tylko w anglojęzycznych książkach byli Np Carson-Indianin oraz Rourke jednooki.
Z wielką przyjemnością piszę niniejszym spoilerki odnoszące się do najnowszej powieści Diany pt Wyoming Bold Jest to powieść wydana w październiku tego roku i stanowi 3 część sagi o braciach Kirk - Polsce narazie ukazała się jedna książka z tej mini serii, tj Księżniczka z Teksasu
Muszę przyznać, że ta powieść przypadła mi do gustu. Jestem pozbawiona złudzeń jeśli idzie o moją kochaną Dianę, ale ta książka jej się udała Przede wszystkim wszystko kręci się wokół zagadki kryminalnej, która jest skomplikowana i sięga bezpośrednio powieści Protector o szeryfie Carsonie Hayes - w Polsce jeszcze nie wydanej. Spotykamy kilku bohaterów z sagi LTT. Są oczywiście "małe" wady Wątek paranormalny osiąga tu niebotyczne rozmiary Uzbrojeni po zęby najemnicy latają samolotami Mają noże i pistloety, a bramki na lotniskach nie piszczą, ochrona nic nie widzi.
Fabuła
Spoiler:
Dalton Kirk, zwany także Tank (czołg) służył w Iraku, a ostatnio pracował w patrolu granicznym polując na przemytników narkotyków. Agent DEA (taka amerykańska agencja rządowa do walki z narkotykami) zgłosił się do niego z prośbą o szybką pomoc w złapaniu przemytników. Agent okazała się oszustem, a cała akcja była sfingowana tylko po to, by zabić Kirka. Został wielokrotnie postrzelony, wręcz umierający, ale przeżył i zaangażował się w pracę na ranczu. Przyczyny ataku i motywy zbdorbi pozostały nieznane. W połowie grudnia, kilka miesiący po zamachu, zjawia się u niego sąsiadka, stroniąca od ludzi Merissa. Ma 22 lata, a wszyscy w miasteczku uważąją ją i jej matkę za czarownice. Obie mają dar przewidywania przyszłości, ale to Merissa jest potężniejsza. W niekontrolowany sposób nawiedzają ją wizje przyszłości, ale też przeszłości. Wie o ludziach więcej niż by chciała; czuje ich emocje, widzi ich losy. Uważa, że to przekleństwo, zwłaszcza, że jest wytykana palcami, wyśmiewana, a ludzie się jej boją ( o zgrozo w 21 wieku Diana I love you!). Merissa odwiedza Tanka i mówi mu, że zabójca go szuka i wkótce tu będzie. Kilka kolejnych dni sprawiło, że jej uwierzył. Zamachowiec zaczyna polować na Tanka, ale także Merisse i jej matkę Clarę. Przyczyny pozostają dalej niejasne. Nasi bohaterowie szybko się zakochują i ich związek nie przeżywa żadnych turbulencji Nowość u Diany, co? Hehe Tank wzywa na pomoc Rourka bez oka oraz tajemniczego Indnianina Carsona. Udaje się połączyć zamach na Tanka z zamachem na szeryfa Hayesa. W obu przypadkach pojawia się fałszywy agent DEA noszący charakterystyczną odzież oraz zegarek. I więcej nie zdradzę. Poczytajcie same Dopowiem tylko, że nie wszystko zostało rozwiązane i koniec tej powieści daje początek książki o Carsonie i Carlie.
Czego dowiadujemy się o starych bohaterach:
Cy Parks
Spoiler:
Szczęśliwie żonaty, ustatkowany, wychowuje z Lisą 2 synków.
Eb Scott
Spoiler:
Wspomia się tylko o jego szkole. Jest znana na całym świecie i ściąga "studentów" z całego globu.
Szeryf Carson Hayes
Spoiler:
Ta powieśc toczy się bezpośrednio po "jego" książce. Właśnie się żeni ze swoją ukochaną.
Boski, tajemniczy, jedooki Rourke - najemnik
Spoiler:
Już kiedyś o nim spoilerowałam, ale teraz dowiadujemy się o nim więcej dzięki wizjom Merissy. JEgo ukochana to Tat, wcześniej obecna jako czarny charakter w powieści o Grangu. Była torturowana w czasie rebelii w Ameryce Południowej. Roruke ocalił ją, a jej kata rzucił krokodylowi na pożarcie. Serio Ich przyjaźń jest krucha, właściwie nie istnieje. Ona po rodzinnej tragedii bardzo się zmieniła, ale tylko pozornie. On uważa, że ona sypia z kim popadnie by zagłuszyć rozpacz. Tutaj dowiadujemy się, że ta kobieta jest mu pisana, a rozdzielono ich kłamstwem, która było powiedziane w dobrych intecjach. W chwilii obecnej ona przebywa w Afryce, gdzie robi reportaże wojenne. Oo chciał za nią jechać, ale powstrzymało go zlecenia od Tanka. Merissa mówiła, że dobrze się stało, bo gdyby wyjechał wtedy gdy chciał, pojechałby za szybko, a sprawy nie ułożyłyby się tak, jak powinny.
Carson, tajmeniczy Indianin z plemienia Lakota - najemnik
Spoiler:
Jest sierotą. Jego jedyna rodzina to dalecy kuzyni. Jest przystojny, ma tak duże powodzenie u kobiet, że jest to tematem żartów. Jego docelową partnerką jest Carlie, sekretarka Casha Griera. Carson prowadzi bardzo luźny tryb życia, ma wiele kochanek na jedną noc. Uważa, że kobiety to nic dobrego i głośno wyraża tę opinię Prawda jest taka (i znów wiemy to z wizji Merissy), że wiele lat temu przeżył tragedię. JEgo ukochana kobieta porzuciła go i wróciła do partnera, który ją bił. Od jej brata Carson dowiedział się, że jest ona w ciąży z jego dzieckiem. Carson póbował ją odzyskać, namawiał do porzucenia kochanka, który może zabić ją i nieswoje dziecko. W końcu pojechał do niej i wywiązała się awantura. Bokser wepchął siłą ciężarną kobietę do auta i popędził, co sił w czterech kołach. Carson jechał za nimi. W końcu bokser stracił panowanie nad kierownicą i zjechał z mostu. Wszyscy zginęli. Kobieta była w 7 miesiącu. Carson bardzo przeżył utratę potomka i obwiniał się za wypadek. Między nim a Carli mamy silny antagonizm. Publicznie ją obraził nazywając brzydką i płaską jak deska. Podkreślił przy tym, że jego kobiety są atrakcyjne (ale to oczywiste jest ). Merissa przewidziała też, że to właśnie jego tryb życia z kobietami bardzo utrudniu mu (uniemożliwi może nawet) związek z kobietą, którą pokocha. Ona jest religijna, ma swoje zasady i nie będzie w stanie pogodzić się zjego stylem życia. Kiedy pod konic Wyoming Bold okazuje się, że Carlie może być w niebezpieczństwie, jest autentycznie zaniepokojony.
Carlie, sekretarka Casha Griera
Spoiler:
Młoda, ma czarne włosy i zielone oczy. Jest pospolitej urody Posiada fotograficzną pamięć, czym mogła narazić się paskudnym zbirom odpowiedzialnym za zamachy na Tanka i Hayesa. Doczytacie sobie same te szczwgóły Jej ojciec jest pastrorem z ciemną przeszłością, o czym ona chyba nie wie Jest religijna, jej rodzina nie należy do bogatych. Carson ma o niej jak najgorsze zdanie. Jakiś czas temu jej ojciec został napdnięty i raniony nożem. Atak przypisano fanatykowi religijnemu (lub świrowi po prostu ). Z pewnych wypowiedzi można wnioskować, że ona była przy zdarzeniu i odniosła jakieś rany.
No to sie Lev napracowałaś!! Chwała ci za to. Ja jakoś nie mogę się przemóc do tej "nowej" Diany, jakoś wolę stare, dobre śfinie i paranormalne dziewice. Ale dlaczego oni maja strony, na których można czytać online za free a u nas tylko gadać o piractwie potrafią, o karaniu, o tym że ściąganie niemoralne ( no bo fakt jest faktem ), ale nikt nie wpadnie że można by stworzyć takie strony publikujące książki za free i utrzymujące się z reklam ( chociaż u nas zapewne by sie nie utrzymały bo większość społeczeństwa nie czyta ), albo zrobić portale gdzie za opłatą można czytać bądź ściągać legalnie. Świat idzie do przodu, większa część naszego życia przerzuciła się do wirtualnej rzeczywistości i nie można liczyć tylko na to, że wszyscy grzecznie pójdą i kupią książkę na papierze. Książka byłaby tańsza bo odpada koszt druku i wszystkich ceregieli. Wiem, że jest coś takiego jak ebook, ale dlaczego w cenie normalnej książki?? To za tyle mnie się oczu psuć nie chce, ale za połowę psułabym już chętniej. No chyba że są takie strony u nas tylko ja dinozaur o tym nie wiem?