przez Duzzz » 16 listopada 2013, o 12:22
Lilia napisał(a):duzzza22 napisał(a):Raczej jestem w trakcie... Przeczytałam wcześniej wydaną u nas 'Ścieżkę słońca', ale już widzę, że lepiej czytać w oryginale niż tłumaczone
dlaczego? jakieś wielkie różnice? czytałam to opowiadanie w oryginale i "Ścieżkę słońca" po polsku, ale wielkich różnic nie zauważyłam.
Pisałam o tym wcześniej...
duzzza22 napisał(a):"Ścieżka słońca"Historia fajna, ale miałam dziwne wrażenie jak czytałam książkę... Nie wiem czy to styl czy co, ale coś mi nie grało...
Ciekawa jestem bardzo historii Alexa, bo to na razie taki wrak człowieka... O Marku już powoli zaczynam czytać, dzięki Sol
Po pewnym czasie jaki minął od ścieżki chyba chodziło o to, że miałam wrażenie próby przeniesienia 'stylu historycznego' to współczesnego... Jakiś taki gdzieniegdzie 'sztywniejszy' ten język był
Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć...
W części o Marku nie miałam już takiego wrażenia, może przez to, że nie znam na tyle dobrze angielskiego, żeby do końca zrozumieć, ale jakoś bardziej przyswajalne dla mnie było
A jak się szybko czytało
Historia fajna
Łezka mi się uroniła momentami, ale i moment kiedy
Przyczepiłabym się do zakończenia, bo nawet jeśli poznajemy losy ich trójki dalej to chciałoby się coś więcej jednak pomiędzy Markiem a Maggie
Tak jeszcze z jeden rozdzialik
“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise