Teraz jest 25 listopada 2024, o 14:46

Jak mieszkamy?

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 18 listopada 2013, o 22:36

cudny jest. :bigeyes:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 18 listopada 2013, o 23:12

Wieniec robił mąż :D ja tylko przyniosłam z lasu rzeczy na niego ;)
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 18 listopada 2013, o 23:21

almani napisał(a):Nie wiedziałam do czego wrzucić - powoli dekoruje mieszkanie przed Świętami - prawie wszyscy sąsiedzi mają już dekoracje i choinki więc coś tam sobie dziś porobiłam :)

Kurcze :surprise: już choinki ? U mnie jeszcze na szczęście panuje spokój.
Bardzo ładnie masz w oknie :D
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez almani » 18 listopada 2013, o 23:24

W UK choinki daje sie pod koniec listopada, jakos tak na poczatek adwentu. Wczesnie. Za to rozbieraja je dzien po swietach.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 18 listopada 2013, o 23:30

Almani,bardzo ładne dekoracje :bigeyes:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 18 listopada 2013, o 23:32

almani napisał(a):W UK choinki daje sie pod koniec listopada, jakos tak na poczatek adwentu. Wczesnie. Za to rozbieraja je dzien po swietach.

Chyba ,że tak :wink:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 19 listopada 2013, o 00:15

No właśnie, co kraj, to obyczaj. U nas w domu choinkę ubiera się dwa przed Wigilią, bo potem to już mam tyle roboty w kuchni, że nie chciałoby mi się bawić z choinką. Za to maleńką choineczkę, taką tycią, około 10-centymetrową, stawiam w kuchni na telewizorze już na początku grudnia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 listopada 2013, o 04:12

Almani, śliczniusie.
Jeśli się nie pogniewasz, to częściowo ściągnę od Ciebie pomysły.
Dorotka napisał(a):No właśnie, co kraj, to obyczaj.

Z tym mi się skojarzyło, że garść szyszek (mały woreczek) kosztuje w Niemczech w sklepie z ozdobami do domu 4 euro. Szalone, co nie?
Przywiozłam sobie znad polskiego morza kilkanaście szyszek do dekoracji, a jesienią się okazało, że tu musiałabym zapłacić za nie 10 euro.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 listopada 2013, o 08:28

wianek jest prześliczny :bigeyes:

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 19 listopada 2013, o 08:36

Póki co jesteśmy w Polsce :wink:
Mnie to zawsze trochę irytuje jak w supermarketach choinki są już od końca ba od połowy listopada trochę mi to psuje nastrój :smutny: Ja dopiero rozpoczynam dekoracje jakiś max tydz przed wigilią a choinkę przynosimy dzień przed i ubieramy hmmm

Post przez joakar4 » 19 listopada 2013, o 08:50

A ja lubię te wszystkie dekoracje, czasami nawet bardziej cieszy mnie ten czas niż same święta.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 19 listopada 2013, o 08:58

Kiara napisał(a):Słoiczek z szyszką :bigeyes:

:bigeyes:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez almani » 19 listopada 2013, o 10:14

U mnie cztery szyszki na sznureczku pomalowane brokatem kosztuja 4 funty ;p dlatego poszlam do lasu i nazbieralam szyszek, kupilam sznureczek i farbke ( 2.50 za wszystko) i zrobilam sobie ozdoby na choinke - 65 dokladnie ozdob :evillaugh: a szyszeczke co sie ostala wlozylam do sloiczka z wstazka ;)
U nas rzeczy swiateczne i choinki w sklepach pojawiaja sie dzien po Halloween czyli 1 listopada. Wtedy tez kupuje lampki i inne swiateczne rzeczy, ktorych potrzebuje. Wiem, ze to bardzo wczesnie ale nauczylam sie tak po pierwszych moich Świetach w Uk. Poszlam jak w Polsce tydzien przed swietami szukac choinki i ozdob i nic nie bylo - wszystko dawno przebrane i wykupione. Zostalam z choinka z przeceny i jedna paczka bombek. Pytalam znajomych Szkotow o co chodzi i oni mowia, ze skoro rzeczy sa w sklepach w listopadzie to kupuja w listopadzie. Po za tym wiekszość mowila, ze jest im to bardzo na reke bo moga rozlozyc swiateczne wydatki na kilka wyplat - w pazdzierniku prezenty juz zaczynaja kupowac, w listopadzie ozdoby, a w grudniu jedzenie ^_^ teraz po kilku latach robie jak oni i musze przyznac, ze dla mnie to wygodne rozlozyc tak wydatki ;p
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 listopada 2013, o 17:49

wieniec i słoiczek :)

Post przez joakar4 » 21 listopada 2013, o 19:26

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 21 listopada 2013, o 19:27

Widziałam to, ale przeraziła mnie ilość tych zwijek :]

Post przez joakar4 » 21 listopada 2013, o 19:48

jakby się za to wziąć w listopadzie :wink:

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 21 listopada 2013, o 20:42

e dziewczyny-120 zwijek to nie tak dużo,tylko szkoda by mi było książki
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Lorelei » 21 listopada 2013, o 21:04

Książki akurat szkoda, ale można z czegoś innego zrobić :P Fajne, ale pewnie po połowie by mi się odechciało robić :evillaugh: Chociaż... :mysli:

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 21 listopada 2013, o 21:08

A ja się przeprowadziłam w międzyczasie ^_^ i mam teraz ogromny regał (2 metry wysoki, metr szeroki i 40 cm głęboki ;)), a na nim jeden rządek książek na szerokość, nawet niecały :rotfl: można ustawić spokojnie jeszcze drugi przed nim, i kolejny na nim :hyhy: ale większość książek zostawiam, wzięłam tylko te, co planuję przeczytać w bliskie przyszłości, w razie czego będę wymieniać, bo oprócz tego regału to niewiele mam miejsca na stawianie czegokolwiek, a moje książki pewnie cały lub prawie cały by zapełniły ;)

A teraz szukam naklejki na ścianę, bo jest w jednym miejscu strasznie brudna, a ogólnie pokój jest biały :roll:
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 22 listopada 2013, o 01:30

A ja mam pytanie z innej beczki. Marzą mi się dwie-trzy fotografie dzikiej plaży w łazience. Jak to zrobić, żeby nie skazać ich na szybką zagładę w warunkach łazienkowych? (oczywiście chodzi głównie o parę wodną)
Czy któraś z was ma doświadczenie w wieszaniu obrazków w takim miejscu?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 22 listopada 2013, o 09:42

Hmm myślę, żę musisz zrobić odpowiednią "szybkę" tak jak ja..
Nie wiem jak się to dokładnie nazywa ale ja mam obrazek w łazience już hmm no z 3 lata a nic.
Byłam u takiego naszego" dziadka" co ramy robi i on zrobił mi jakby takie opakowanie z szyby, że jest z przodu z tyłu i na obrzeżach póki co działa hmmm

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 22 listopada 2013, o 13:27

Czyli nie tak jak antyrama, że z tyłu ma taką deseczkę? Bo to może i by ochroniło zdjęcie, ale jak długo to z tyłu by wytrzymało to nie wiem.

A ja zapytam czy któraś z was ma może takie naklejki na ścianie albo kiedyś się tym interesowała? Bo widzę, że są takie z matowej folii samoprzylepnej i są takie welurowe i nie wiem, co byłoby lepsze...
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 22 listopada 2013, o 14:08

A jakie wzory ci się podobają?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 listopada 2013, o 14:15

Agrest, a myślałaś o zamówieniu ich na płótnie bawełnianym?

Ale może też sprawdzić się sposób Kiary :) Jeśli zrobią Ci to hermetycznie :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja