Teraz jest 23 listopada 2024, o 04:40

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 15 listopada 2008, o 22:30

Zamiast wklejac zdjecie tortu, podeslalabys mi kawalek....

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 listopada 2008, o 01:16

Nie, nie trzeba go zjadać od razu, pytanie tylko czy będzesz się w stanie powstrzymać, Lilia. Obrazek Ta masa w środku konsystencją przypomina ptasie mleczko, więc się nie rozpłynie.

Agas - dźemu nie musisz dodawać, jesli nie chcesz, bo dodaje się go głównie dla kontrastu. A poza tym kwaskowaty dżem wiśniowy delikatnie przełamuje słodycz masy. Na upartego cieplych lodów też można nie dodawać, bo masa z serka Bieluch z galaretkami jest dobra sama w sobie, tyle tylko, że bez lodów nie będzie już takiego efektu.

Kat - co tam kawałek. Jeśli chcesz, to mogę go zrobić specjalnie dla Ciebie. Zorganizuj tylko transport. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 16 listopada 2008, o 13:12

ciasto czekoladowe



2 gorzkie czekolady

kostka masła



rozpuszczamy



6 jajek

300g cukru

100g mąki

50g orzechów włoskich



jajka ubic (całe), dalej miksując powoli wsypać cukier, potem mąkę, wlać przestudzone masło z czekoladą i wsypać podprażone na suchej patelni orzechy. wlać do formy wyłożonej pergaminem i piec ok 30min w temp 200st

ciasto powinno być w środku lekko wilgotne

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 16 listopada 2008, o 14:01

Dorotka, nie kus....

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 21 listopada 2008, o 22:33

<span style="font-weight: bold">Pierniczki świąteczne</span>



Składniki:

- 10 jajek

- kilogram cukru

- 3 kg mąki

- kilogram tłuszczu (może być margaryna, masło, smalec - najlepiej trochę dwóch przynajmniej)

- kilogram miodu

- 2 opakowania proszku do pieczenia

- łyżka sody

- 10 dag kakao

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika



Rozpuścić na patelni pół kilograma cukru, do tego dodać pół szklanki wody, tłuszcz i miód, wszystko razem rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.

W tym czasie ubić jajka z pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Do tego wlać wystudzony cukier z tłuszczem i miodem, zacząć mieszać, wlać ubite jajka z cukrem, wymieszać. Kiedy wszystko się już połączy w jednolitą masę posypać cienką warstwą mąki. Odstawić do następnego dnia lub na dwa dni.

Rozwałkować ciasto na tak do 0,5 cm i wycinać pierniczki, piec w temperaturze ok. 160 stopni ok. 8-10 minut. Można jeść od razu, ale najlepiej odstawić na jakiś czas w pudełku w chłodnym miejscu, żeby skruszały. Można udekorować.



Są naprawdę przepyszne, ale z tej porcji tutaj podanej wychodzi ich naprawdę dużo - ok. 7 kg ciasta, z tego będzie nie wiem ile pierniczków, ale pewnie więcej niż 4 kg. Zawsze można zrobić mniej, tylko zachować proporcje.

 
Posty: 21
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Poznań

Post przez magdau_poznan » 28 listopada 2008, o 23:43

Muszę wypróbować... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 grudnia 2008, o 20:12

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Sernik wiedeński</span>



SKŁADNIKI:



* mała paczka rodzynek

* kieliszek rumu

* kilogram białego sera (trzykrotnie mielonego)

* kostka margaryny

* 6 jajek

* 1 i 1/2 szklanki cukru

* zapach pomarańczowy

* 6 łyżek mąki

* skórka starta z pomarańczy

* tłuszcz i tarta bułka do formy

* porcja gotowej czekoladowej polewy



Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć. Zalać rumem, wymieszać i odstawić.



Ser zmiksować z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem. Masę wymieszać z przygotowanym wcześniej serem, do całości dodać mąkę i rodzynki razem z rumem, skórkę z pomarańczy, a na koniec ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką dużej tortownicy. Piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Po ostudzeniu polać ciasto polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.



Obrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 5 grudnia 2008, o 14:03

Lilia!!Zaraz jade do centrum handlowego po składniki.....!Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 grudnia 2008, o 14:18

Hehehe. Smacznego Obrazek



Pytanie. Do jakich ciast dodajecie płatki migdałowe? Mamie nazbierało się ich trochę i nie wie, do jakiego ciasta można je dodać. Byle było smaczne Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 5 grudnia 2008, o 14:42

Jakby to były inne święta powiedziałabym - do mazurków Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 5 grudnia 2008, o 17:16

Liliuś:



<span style="font-weight: bold">CZEKOLADOWE CIASTO DONALDA</span>



200g gorzkiej czekolady

200g masła (najlepiej prawdziwego)

200g cukru pudru

250g zmielonych na mąkę migdałów

8 jaj

szczepta soli

serek mascarpone lub bita śmietana do dekoracji



czekoladę rozpuścić z masłem na wolnym ogniu, lekko przestudzić, dodać cukier i migdały.

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać do pozostałych składników. Wlać wszystko do formy wysmarowanej masłem i posypanej migdałami. Piec ok 40min w 160-180st.

Podawać z kleksem bitej śmietany lub serka mascarpone.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 grudnia 2008, o 18:17

Brzmi smacznie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 5 grudnia 2008, o 21:43

lubię taki zestaw składników Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 7 grudnia 2008, o 12:39

jest bardzo dobre, tylko trochę cięzkie Obrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 8 grudnia 2008, o 15:30

Lilia zrobiłam!!!!pycha!!! tato powiedział, ze skoro go nie otrułam i nie wyszedł zakalec to mam zrobić jeszcze jedno na święta!!:*

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 grudnia 2008, o 15:35

Ale zrobiłaś te ciasto mewy czy sernik wiedeński?

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 8 grudnia 2008, o 15:40

sernik!!!a niby po jakie składniki poleciałam wtedy do sklepu!!Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 grudnia 2008, o 16:14

to się cieszę, że tak Tobie i Twojemu ojcu smakował Obrazek

zrobisz na święta?

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 8 grudnia 2008, o 16:40

heheh pewnie że zrobie:P Jedna z niewielu rzeczy które piekę i się udała!!!!!:)Jeszcze wychodzi mi torcik z ala ptasim mleczkiem:P

Pochwale się przed ciotkami!!W końcu sernik wiedeński to coś!!!:*:*:*:*

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 grudnia 2008, o 16:43

Przynajmniej mniej roboty niż przy torcie wiedeńskim Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 grudnia 2008, o 18:08

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Piernikowe choineczki</span>



Przygotowanie 30 min, pieczenie 15 min



SKŁADNIKI:



* 20 dag miodu

* 20 dag cukru

* 5 dag masła

* przyprawa do pierników

* 45 dag mąki

* 5 dag kakao

* łyżeczka proszku do pieczenia

* jajko

* lukier

* kolorowa posypka



Miód, cukier i masło rozpuść na patelni z łyżką wody. Dodaj przyprawę do pierników i zagotuj. Ostudź. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko oraz masło z miodem i cukrem. Zagnieć całość na elastyczne ciasto, oprósz mąka i zawiń w folię aluminiową. Wstaw na 3–5 dni do lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek o grubosci 5 mm, wycinaj foremkami pierniczki w kształcie choinek. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz 15 min w temp. 190°C. Ostudzone dekoruj lukrami, posyp posypką.



Obrazek



Nie wiesz jak zrobić kolorowy lukier?



Możesz dowolnie zmieniać jego kolor i smak! Lukier będzie czerwony, gdy dodasz do niego łyżkę syropu z malin; pięknego, żółtego koloru nabierze po wymieszaniu ze szczyptą kurkumy, a zielonego - kiedy połączysz go z łyżką soku ze szpinaku.



1



Do miseczki wlej 2 białka, roztrzep je widelcem. Wsyp 20 dag cukru pudru, wymieszaj energicznie drewnianą łyżką. Dolej łyżkę przegotowanej i ostudzonej wody i ucieraj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka i szklista.



2



Lukier przypraw sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Możesz także wymieszać go z 2 łyżkami soku z pomarańczy albo kilkoma kroplami olejku migdałowego, waniliowego, rumowego albo 2 łyżeczkami czystego rumu.



3



Lukier nie musi być biały, w bardzo prosty sposób można go zabarwić. Najmocniejsze i najbardziej zróżnicowane kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze. Bardziej pastelowe barwy – gdy dodasz owocowe syropy.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 grudnia 2008, o 12:21

<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">"SPIERNICZONY SERNIK"</span></span> Obrazek Obrazek



Inny niż wszystkie, myślę, że warto spróbować.



<span style="text-decoration: underline">Składniki na spód:</span>

190 g ciastek digestive w czekoladzie

60 g masła

Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



<span style="text-decoration: underline">Składniki na masę serową:</span>

80 dag sera twarogowego

4 jajka

1 łyżka budyniu waniliowego

150 g cukru

2/3 łyżki kaszy mannej

75 g miękkiego masła

16 g cukru waniliowego

około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność Obrazek

aromat rumowy



<span style="text-decoration: underline">Dodatkowo:</span>

kilka kostek czekolady

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.

Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.



Piec około 60 minut w temperaturze 180&ordm;C. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.

Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 11 grudnia 2008, o 14:13

ciekawe.....

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 grudnia 2008, o 20:08

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PYSZNE PLACKI SEROWE </span></span>



pół kilo sera białego - zmielić,

niepełna szklanka mąki,

jedno jajo,

3-4 łyżki śmietany.

Dokładnie wymieszać.



Łyżką maczaną w wodzie nabierać masę i formować kotleciki na gorącym tłuszczu.

Podawać ze śmietana lub jogurtem. Proste i pyszne.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">MOJE UWAGI: </span></span>

- ułatwiłam sobie pracę i kupiłam ser trzykrotnie zmielony [jak do sernika]

- od razu dodałam cukier, bo lubię słodkie placki.



POLECAM, bo są naprawdę pysznie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 grudnia 2008, o 22:12

<span style="font-size: 18px; line-height: normal"> Przepisy na rarytasy rodem z PRL</span> Obrazek



<span style="color: red"> Słodki smak kryzysu</span>

Kiedy pomarańcze jadło się tylko od święta, a po kawę trzeba było stać w kilometrowych kolejkach, polskie kobiety specjalizowały się w pomysłach na to, jak z niczego zrobić coś. Tak powstały przepisy na kryzysowe słodycze. Dziś, w obliczu współczesnego kryzysu, proponujemy dwa z nich: na blok czekoladowy i owsiane szyszki.



<span style="font-weight: bold"> Blok (prawie) czekoladowy </span>



kostka masła



szklanka skondensowanego, słodzonego mleka



1,5 szklanki mleka w proszku



4 czubate łyżki kakao



pół szklanki ulubionych orzechów



¾ szklanki cukru



2 opakowania (200 gram) herbatników



Do stopionego masła dodaj skondensowane mleko. Podgrzewaj cały czas pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając dodawaj po kolei cukier, mleko w proszku i kakao. Do gorącej, jednolitej masy wmieszaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem foremki i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokrój na kawałki.

Obrazek



<span style="font-weight: bold">Owsiane szyszki </span>



¼ kostki masła



pół szklanki mleka



szklanka cukru



6 łyżek kakao



opakowanie (400 gram) płatków owsianych



Stopione masło zagotuj z mlekiem, dodaj kakao i cukier. Gotuj chwilę, aż cukier całkiem się rozpuści. Wyłącz gaz i do masy dodaj płatki owsiane. Dobrze wymieszaj i formuj w małe kulki (dla ułatwienia łyżkę lub ręce płucz co chwilę w zimnej wodzie). Odstaw je, aby ostygły i stwardniały.



Do zrobienia szyszek zamiast płatków owsianych można także użyć preparowanego ryżu lub wiórków kokosowych.



Jeśli gotowa masa jest zbyt sucha, uratujesz ją dodając odrobinę mleka i podgrzewając chwilę. Jeśli jest zbyt rzadka, po prostu dodaj więcej płatków, ryżu czy wiórków.

Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości