Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:12

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 października 2008, o 21:45

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">MURZYNEK</span></span>



1 szklankiacukru

1/2 szklanki wody

3 czubate łyżki kakao gorzkiego

łyżeczka kawy rozpuszczalnej

25 dkg tłuszczu lub 1 szkl. oleju



5 jaj

2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

bakalie: wedle uznania



Cukier, wodę, kakao, kawę i tłuszcz podgrzać (ale nie gotować), wymieszać i ostudzić. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, na końcu bakalie i białka. Białka wmieszać łyżką, nie mikserem, bo murzynek nie będzie puszysty).



Piec ok 45-50 minut w 170 C.



Jak komuś za sucho, to można posypać z wierzchu pokrojonymi na drobno jabłkami, polać dodatkową pianą z białek z wiórkami kokosowymi albo polać czekoladą.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">MURZYNEK SEROWY </span></span>



Ciasto:

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

250 g margaryny

4 jaja

8 łyżek wody

3 łyżki kakao

2 łyżeczi proszku do pieczenia



Masa serowa:

500 g sera białego, półtłustego

1 szklanka cukru

3 jaja

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ciasto:

Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Do ostudzonej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i zmiksować na jednolitą masę.



Masa serowa:

Ser zemleć. Jajka zmiksować z cukrem, dodawać po łyżce sera, na końcu kaszę i proszek do pieczenia.



Połowę ciasta wylać do formy. Wylać masę serową i resztę ciasta. Piec ok 60 min w 180 st.

Po upieczeniu polać polewą.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 4 listopada 2008, o 18:46

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Jak Bounty</span>



Porcja: 494 kcal



Przygotowanie: 50 minut



Na 12 porcji

Składniki:



Ciasto:



* 5 jaj

* 1/2 szklanki cukru

* niepełna szklanka mąki tortowej

* łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżki kakao

* szklanka naparu kawy

* cukier waniliowy



Masa:



* 1/2 l mleka

* 1/2 szklanki cukru

* cukier waniliowy

* 250 g wiórków kokosowych

* 200 g masła



Polewa:



* 2 czekolady mleczne

* 100 g masła



Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe, gotować, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać). Na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Czekolady rozpuścić z masłem. Polewą polać ciasto. Schłodzić je w lodówce.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 listopada 2008, o 20:23

Cudna fotka. Uwielbiam Bounty. Chyba sobie zrobię. Dzięki za przepis, Lilia.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 4 listopada 2008, o 20:32

przepis i fotka z Claudii. moja mama też zamierza nam zrobić Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Łódź

Post przez Annette » 4 listopada 2008, o 21:08

Oo, ja swojej mamie też muszę ten przepis podrzucić.

Ale mnie naszło na to ciasto! Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 5 listopada 2008, o 00:14

a propo slodkosci - do lodow polecam sos adwokatowy Terravity - pyszny Obrazek smakuje adwokatem, gesty mniaaaaaam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 listopada 2008, o 00:14

Tak, tylko te kosmiczne kalorie!!! Widziałyście ile ich jest w jednym kawałku?!!! Zgroza.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 5 listopada 2008, o 00:24

kalorie można spalić Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 5 listopada 2008, o 11:23

ja robiłam (między innymi tort słoń był zrobiony na podstawie tego ciasta)-co prawda ciut inaczej, ale niewiele- rada, żeby wiórki były dobre muszą wchłonąc całe mleko...a i ciasto jest najlepsze następnego dnia, jak wszystko "przejdzie" sobą

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 listopada 2008, o 18:53

No pewnie. Na przykład piekąc kolejne ciasto. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 5 listopada 2008, o 21:49

albo chodzac do kuchni po nastepny kawalek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Łódź

Post przez Annette » 12 listopada 2008, o 02:51

Zrobiłam wczoraj z mamą to ciasto kokosowe.

Wczoraj jak je próbowałam to było takie sobie, ale dzisiaj jak się trochę "przegryzło" - jest pyszne! ObrazekObrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 12 listopada 2008, o 11:30

no mówiłam przecież Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 listopada 2008, o 19:34

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Inspirowane Raffaello</span>



Porcja: 748 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 12 porcji



Składniki:



Biszkopt:



* 6 jajek

* 1/2 szklanki cukru kryształu

* 1/2 szklanki cukru pudru

* szklanka mąki

* łyżeczka proszku do pieczenia

* masło do formy



Masa śmietankowa:



* 250 g białej czekolady

* 1 l śmietany 30 proc.

* 2 opakowania śmietany w proszku „Śnieżka” Dekoracja:

* 50 g białej czekolady

* wiórki kokosowe



Żółtka utrzeć z cukrem kryształem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżką”. Górną warstwę biszkoptu odkroić i pokruszyć. Dodać razem z bitą śmietaną do kremu czekoladowego. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na biszkoptowym spodzie. Białą czekoladę przeznaczoną na dekorację zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi. Mieszanką posypać wierzch tortu. Wstawić na noc do lodówki.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 12 listopada 2008, o 20:00

chyba się skuszę i zrobię w piątek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 listopada 2008, o 19:24

A ja właśnie robię taki oto biszkopt:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">BISZKOPT Z CIEPŁYMI LODAMI</span></span>



Upiec biszkopt - dość duży - tortownica minimum 26 cm.



<span style="font-weight: bold">Masa:</span>

- dżem wiśniowy

- 2 galaretki cytrynowe

- śmietana kremówka - 500 ml

- 1,5 szkl. cukru pudru

- 2 naturalne serki Bieluch [lub 25 – 30 dag sera białego bardzo drobno zmielonego]

- polewa czekoladowa





- biszkopt przekroić, posmarować dżemem spód

- Z lodów usunąć wafelek (opakowanie ciepłych lodów z LIDLA), przekroić lody na pół, ułożyć na dżemie.

- 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szkl wody.

- Ubić 0,5 litra śmietany kremówki, dodać pół szkl cukru pudru, 2 naturalne serki BIELUCH, na koniec tężejące galaretki.

- Wszystko położyć na lodach, przykryć drugą połową biszkoptu, polać polewą.

Ciasto wychodzi dosyć wysokie, więc mozna przekroić na 3 części



Trochę trzeba się pociapać przy krojeniu lodów, ale efekt jest bomba.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 listopada 2008, o 20:32

Dorotka nie ma zdjęć Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 listopada 2008, o 21:34

Postaram się pstryknąć fotki [zanim te moje łakomczuchy zjedzą], jak tylko masa stężeje. Biszkopcik już siedzi w lodówce i nabiera mocy. Wylizałam michę po kremie - mniamniusia.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 listopada 2008, o 21:54

zrobiłam cukierki owsiane z kakao i pragnę sie tylko raz jeszcze podzielić informacją: zdecydowanie lepsze są z płatkami owsianymi NIEbłyskawicznymi Obrazek górskie górą Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 15 listopada 2008, o 13:50

ja ostatnio robilam ciasto i pokrecilam przepis (przez Rome i Dragon) i wyszly owoce i galaretki w bite smietanie. smacznie, ale jednak nie o to chodzilo. wlozylysmy do zamrazaki, wiec chyba skonczy jako lody Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 15 listopada 2008, o 16:38

właśnie zrobiłam pierniczek Obrazek teraz sobie surowe ciasto poleży do 20.12 i na święta będzie pyyychaaa Obrazek

a teraz będę robić ciasto czekoladowe, jak będzie dobre to wkleję przepis Obrazek

 
Posty: 21
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Poznań

Post przez magdau_poznan » 15 listopada 2008, o 20:36

mmm pierniczki, dawno nie jadłam domowych bo nikomu nie chce się juz ich robić

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 listopada 2008, o 20:45

Dodałam fotkę do przepisu na biszkop z cieplymi lodami. Wyszedł pyszniutki. To doskonały pomysł na tort, bo ciasto jest wysokie i okazałe. Połowa zniknęła już za pierwszym podejściem. Polecam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 15 listopada 2008, o 21:02

Dorotka ten tort trzeba od razu zjeść? można go przechować?

 
Posty: 249
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez agas32 » 15 listopada 2008, o 21:11

Dorotka, a do tego tortu zamiast dżemu można dodać coś innego? (za dżemami nie przepadam).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości