Teraz jest 23 listopada 2024, o 05:33

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 12 lipca 2008, o 00:53

tudzież spis nazw Obrazek

 

Post przez Gość » 12 lipca 2008, o 01:11

Przyznaję że jeszcze nie Obrazek Ale robiła je moja ciocia gdy byłam u niej na wakacjach (zmierzchłe czasy Obrazek) w Chicago i z tego co pamiętam były sycące Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 13 lipca 2008, o 22:30

ja dzis jadlam moja ulubiona salatke: salata lodowa, ogorek, pomidor, ananas, zolty ser, kurczak, sezam i do tego sos curry. nie mam tylko pojecia z czym jest ten sos dokladniej (jadlam ja w restauracji), domyslam sie ze byl z majonezem, ale co dalej to pojecia nie mam... jakby ktos mial - bardzo prosze o podpowiedz Obrazek

 

Post przez Jesc » 14 lipca 2008, o 18:22

1 tbsp. oil

1 sm. onion, chopped

1 tbsp. curry powder

1 1/2 tsp. tomato paste

3/4 c. dry red wine

1/2 c. water

1 bay leaf

1 tsp. sugar

1/4 tsp. lemon juice

2 tbsp. apricot puree

1 1/2 c. mayonnaise

3 tbsp. whipping cream (lightly whipped)

Saute onion in oil 3 to 4 minutes. Add curry, simmer 2 minutes. Add wine, wter, tomato paste, bay leaf and bring to a boil. Add sugar and lemon juice. Simmer 5 to 10 minutes. Remove from pan and let cool. Blend the curry mixture with mayonnaise and apricot puree and adjust seasonings, if necessary. Mix in whipped cream.Serve chilled.

 

Post przez Kelnereczka » 14 lipca 2008, o 22:13

Mniam, mniam

To jak tak sporo było o tych naleśnikach to może ja też. Mam nadzieje, że się nie zdubluję Obrazek



Ciasto naleśnikowe - podstawowe:



Szklankę mąki wymieszać z jajkiem, 2 szklankami mleka, szczyptą soli i proszku do pieczenia. Odstawić na pół godziny. Potem połączyć z łyżką oleju lub roztopionego masła.

Z podanych proporcji wychodzi około 8 naleśników - w zależności na jak dużej smaży się patelni.



Ciasto na naleśniki - piwne:



Zamiast mleka wlać do ciasta piwo - najlepiej jasne. Usmażone naleśniki będą pasowały do wytrawnego farszu.



Ciasto na naleśniki - gryczane:



Połowę mąki pszennej zastąpić gryczaną (można też użyć kukurydzianej)



Smacznego Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 7 sierpnia 2008, o 15:39

dziewczynki, kupiłam sobie ostatnio garnek do gotowania na parze, czy macie jakieś wypróbowane przepisy? ja wiem, że rybka, piersi z kurczaka, warzywa, ziemniaki...ale chodzi mi raczej o takie...całe dania...zaznaczę że chodzi mi głównie o "zdrowe" jedzenie bo coś ostatnio wątroba szwankuje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 18
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Gdańsk

Post przez Kate » 7 sierpnia 2008, o 16:33

Ja polecam potrawkę meksykańską Obrazek ( wczoraj miałam na obiad i jest bardzo dobra i syta , polecam: Obrazek



Składniki<span style="font-weight: bold">

2 średnie kiełbasy

1 duża cebula

4-5 średnich pieczarek

1 puszka kukurydzy

1 puszka fasoli

2-3 łyżki kocentratu pomidorowego

odrobina cukru

olej do smażenia

ostra i słodka papryka w proszku



Kiełbasę kroimy w grubsze plastry lub półplasterki i podsmażamy ,aż się zarumieni.

Pieczraki oczyszczamy, kroimy w plasterki.Cebulę kroimy w kostkę .Pieczarki i cebulę dodajemy do kiełbasy i dusimy do miękkości.

Potrawkę podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy.Podsypujemy cukrem tak, aby danie było kwaskowate. dodajemy do smaku papryki i dusimy pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i fasolę i delikatnie mieszamy.Dusimy jeszcze 2 min.

Zamiast kiełbasy można dodać parówki.

Smacznego:)</span>

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 7 sierpnia 2008, o 17:20

pysznie brzmi, przynajmniej czytając Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 7 września 2008, o 01:47

macie jakies dobre, sprawdzone przepisy na kalmary?? chodzi mi o takie krazki w panierce...

 

Post przez Gość » 8 września 2008, o 00:06

Ja robiłam ostatnio pyzy śląskie z nadzieniem z kiszonej kapusty z grzybkami polane roztopionym masełkiem... mniammmm Obrazek zrobiłam odrobinę za mało nadzienia więc na kolacje były zwykłe śląskie z sosikiem grzybowym zrobionym na chybcika Obrazek



heeh... aż ślinka cieknie jak o tym myślę

 

Post przez Jesc » 8 września 2008, o 23:32

Fried Calamari

Ingredients

1/4 to 1/2 kgcalamari sliced into rings

1 cup flour

1 tsp paprika

1 tsp cayenne pepper

Enough vegetable oil to fill bottom of heavy skillet to 2 cm.

Directions

Clean calamari and keep chilled.

Mix flour, paprika and cayenne in shallow bowl.

Heat oil to 180 degrees.

Toss a handful of calamari with flour, shake off excess.

Fry for 3 or 4 minutes or until golden brown. Drain on paper towels and salt to taste.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 9 września 2008, o 00:37

dziekuje Obrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 2 października 2008, o 11:17

A ja wczoraj potrzebowałam obiad na szybko:) Miałam w lodówce tylko pomodorki bez skórki, krojone w puszce z lidla hehe:) Wrzuciałm je do rondelka dodałam, kostkę rosołkową, pieprz, curry, bazylie i zioła prowansalskie i duuuzo czosnku!!Obrazek A potem do tego ugotowany gruby makaron i posypałam żółtym serem:)

Wiem, w sumie nic takiego, ale było pyszne, szybkie i jakże tanie hihihi:)

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 19 października 2008, o 21:48

ja zrobiłam wczoraj na spotkanie ze znajomymi naleśniki z nadzieniem chińskim. naleśniki robi sie tak jak zawsze (kazdy ma swoj przepis wiec nie bede podawac swojego) i kupuje sie chinska mieszanke. dodalam do niej jeszzce kukurydze, pieczarki, papryke i troche ziol. z tym ze moja rada - nie kupujcie mieszanki Frosty. jak otworzylam opakowanie, to sie zalamalam. kawalki pora, celbuli i marchewki (nawet kalafior sie trafil nie wiem po co) byly ogromne... normalnie spokojnie poza paznokiec wychodzily i do tego obrzydliwie grube. nikt by tego nie zjadl... calosc wyrzucilam (chodzi mi o wyzej wymienione skladniki) i mieszanka byla smaczna Obrazek



nalesniki wrzucilam do piekarnika, posypalam serem i ylo pyyyyszne Obrazek bardzo smaczne jest z ketchupem, ale mozna tez innych sosow uzywac.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez pinksss » 14 listopada 2008, o 16:04

<span style="font-weight: bold">Jak podawać skrzydełka z kurczaka</span>

Obrazek

 
Posty: 249
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez agas32 » 14 listopada 2008, o 16:25

Ja chciałabym polecić jedno z moich ulubionych prostych dań - makaron z pesto, kurczakiem i serem lazur.

Kupujecie mały słoik zielonego pesto.

Gotujecie makaron, aby był twardawy. Odcedzacie wodę i ostawiacie aby makaron troche wysechł z wody.

Smażycie kawałki kurczaka, potem do kurczaka dodajecie makaron. Wszystko razem mieszacie, potem dodajecie pesto i znów mieszacie.

Jak już wszystko będzie na talerzach posypujecie startym serem lazur.

Jest to bardzo smaczne i szybkie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 listopada 2008, o 16:52

dziewczynki macie jakieś przepisy na duże pieczarki? co można z nimi zrobić?

 
Posty: 249
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez agas32 » 14 listopada 2008, o 16:53

Lilia, a może faszerowane mięsem lub warzywami na ostro i zapiekane w piekarniku z serem?

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 listopada 2008, o 17:12

daj przepis. smacznie brzmi

 
Posty: 249
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez agas32 » 14 listopada 2008, o 17:39

Pieczarki dokładnie umyć, odciąć ogonki i wydrążyć w środku.

Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać cebulę oraz posiekane ogonki pieczarek. Jak lubisz dodaj także sporo czosnku i pieprzu aby było ostre.

Pieczarki faszerujemy mięsem na wierzch kładziemy ser to co masz: żółty, rokpol, feta - do wyboru do koloru.

Potem zapiekasz w piekarniku około 20 minut. Sprawdzaj co jakiś czas.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 listopada 2008, o 18:42

Pieczarki dobrze wcześniej podgotować kilka minut. Będą smaczniejsze.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1165
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z piekła rodem

Post przez Anielica » 14 listopada 2008, o 19:01

Ja ostatnio postanowiłam poeksperymentować z jajecznicą i nawet cos mi z tego wyszło w każdym razie mnie smakowało. Z pomidorem, papryką, pieczarkami i szynką. Niestrawności po tym wbrew pozorom nie miałam, hehe Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 listopada 2008, o 19:31

Pinks - cudne te skrzydełka. Mogę się założyć, że wymyślił je facet. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez pinksss » 14 listopada 2008, o 23:49

i kulki ziemniaczane Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 listopada 2008, o 02:52

Bardzo dobra jest też jajecznica na kabaczku czy cukinii - najpierw się to dusi, a potem daje jajka. Z pieczarkami zawsze pycha Obrazek



A skrzydełka pierwsza klasa Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości