Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:50

Confessions at Midnight - Jacquie D'Alessandro (Jadzia)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Confessions at Midnight - Jacquie D'Alessandro (Jadzia)

Post przez Jadzia » 11 października 2013, o 22:42

Recenzja do przeczytania także na moim blogu, do którego link w podpisie :)

Confessions at Midnight - Jacquie D'Alessandro

Ostatnio zauważyłam, że moje zainteresowanie książką można przeważnie mierzyć dość konkretnym wyznacznikiem. Mówię przeważnie, bo czasami zdarzają się od tego wyjątki, ale w przypadku „Confessions at Midnight” autorstwa Jacquie D’Alessandro sprawdziło się to w dużym stopniu. Im książka mniej mnie zaciekawia, tym częściej już po decyzji, że pora odłożyć książkę, zaczynam ją kartkować, patrzeć co jest dalej, czytać kolejne czy nawet ostatnie strony. Oczywiście skutkuje to tym, że psuję sobie część wątków takich jak intryga kryminalna, która swój finał ma gdzieś przy końcu i chcąc nie chcąc zobaczę imię naszego czarnego charakteru. Co prawda w przypadku „Confessions at Midnight” ta intryga nie była zbyt rozbudowana lub skomplikowana, jednak gdybym nie przeglądała książki tak często, nie dowiedziałabym się zbyt wcześnie co będzie się działo dalej, a tym samym może bardziej zainteresowałaby mnie ta historia. Możliwe, choć jednak wątpliwe.

Daniel Sutton, lord Surbrooke, pożądał Carolyn Turner, wicehrabiny Wingate, od chwili, kiedy zobaczył ją po raz pierwszy dziesięć lat temu, w czasie balu na którym ogłoszone zostały jej zaręczyny. Mimo że prowadził, jak większość bohaterów regencyjnych, życie bawidamka i rozpustnika, był jednak człowiekiem honoru i nie zrobił nic w celu zdobycia Carolyn z wzajemnością kochającej swojego męża, a jego przyjaciela. Jednak po ośmiu latach małżeństwa Edward zmarł. Carolyn po zakończeniu żałoby w końcu dała się namówić na powrót do życia towarzyskiego – teraz jako wdowa. Nadszedł więc czas na ruch ze strony Daniela, którego żądza nie minęła, a wręcz przeciwnie – za każdym razem, kiedy widzi Carolyn, jest mu coraz trudniej zachować zimną krew. Co ja mówię, jaką zimną? Coraz trudniej jest mu nie przyprzeć jej do ściany i… i wiadomo co dalej.

Carolyn nie zapomniała o swoim zmarłym mężu. Jego obraz w jej umyśle blednie, lecz nadal jest on jedynym mężczyzną, do którego należało i należeć będzie jej serce i dusza. Układ z Danielem, na który daje się skusić, tłumacząc się przed sobą wpływem ostatniej lektury – „Memoirs of a Mistress”, bardzo… bezpruderyjnego dzieła, będzie więc czysto fizycznej natury i serce żadnego z nich nie będzie jego elementem. Carolyn w końcu ciągle kocha Edwarda, jest jedynie samotna, a Daniel nie zamierza dać się zakuć w okowy małżeńskie dopóki nie będzie to niezbędnie konieczne dla spłodzenia potomka. Oczywiście potem Carolyn odkrywa nieznane jej wcześniej aspekty osobowości Daniela, a Daniel uświadamia sobie, że to jednak miłość, a idea małżeństwa z Carolyn nie jest nawet w połowie tak niestrawna jak mu się wcześniej zdawało.

Lubię motywy typu od przyjaźni do miłości, czy tak jak tutaj – kiedy jedna strona kocha drugą od jakiegoś czasu i w końcu postanawia coś z tym zrobić. Ale bez przesady, chociaż przed samym sobą powinien się przyznać do tej miłości trochę wcześniej niż trzydzieści stron przed końcem książki. Niezbyt trafione poprowadzenie głównego wątku to nie jedyna rzecz, jaką mogę zarzucić tej książce. Zabrakło chemii i ekscytacji, było po prostu nudno. I bohaterowi byli trochę papierowi. A co mnie już kompletnie drażniło, a w czasie czytania przypomniałam sobie, że podobnie było przy pierwszej części tej serii, czyli „Sleepless at Midnight” (chociaż może to była jeszcze inna książka tej autorki, nie jestem pewna), to że bohaterowie dochodzili do podobnych wniosków (np. że jedno kocha drugiego), albo myśleli o podobnych rzeczach, albo wspominali jakieś wydarzenie, właściwie w tym samym czasie. Jakoś to do mnie nie przemówiło.

Nie będę się może rozpisywać o tym, że czytanie się ciągnęło, że po przeczytaniu całości miałam wrażenie, że w książce było zaledwie kilka mocno przydługich scen, że wątek, nazwijmy go z braku lepszego określenia, kryminalny, był jakby na doczepkę i wcale nie pomógł temu, co nie domagało w wątku stricte romansowym, w zachowaniu Carolyn czasami brakowało konsekwencji, a Wielka Trauma z przeszłości Daniela była nieco naciągana. Powiem jedynie, że nawet od autorek, po których oczekuję relaksującej lektury, chciałabym otrzymać książkę, która mnie poruszy i która będzie się trzymać kupy.

Na plus muszę wspomnieć o jednak dość ryzykownym w każdym romansie wątku wdowy, która była szczęśliwa w małżeństwie i kochała swojego męża. Pani D’Alessandro poradziła sobie z nim całkiem nieźle moim zdaniem. Postacie drugoplanowe też dodały trochę smaczku całej powieści. Przyznam, że chyba skusiłabym się na czwartą część tej serii, gdyby nie jeden niefortunny zwrot w opisie, bardzo podobny do opisu czwartej części serii The Wallflowers autorstwa Lisy Kleypas, coś o sekrecie bohatera, który nie może wyjść na jaw. Swoją drogą, obaj bohaterowie są Amerykanami. To zresztą nie jedyne podobieństwo serii Mayhem in Mayfair do The Wallflowers, jakie zauważyłam. Cóż mogę powiedzieć ponad to, że Kleypas była pierwsza? Właściwie to może za parę lat wezmę się za te dwie pozostałe części, tym bardziej, że choćby na Goodreads obie mają lepsze oceny od tej, ale to chyba mniej więcej wtedy, kiedy zapomnę, że ta część niezbyt mi podeszła.

A wracając na chwilę do tego, o czym zaczęłam mówić na początku – inny wyznacznik mojego zainteresowania książką jest taki, że patrzę ile książka ma stron i czasami liczę sobie jaki procent czy jaką część książki przeczytałam, ile stron mi zostało do końca, czy jestem przed połową, czy może już za 2/3? Częściej mi się to zdarza, gdy coś mnie nie wciągnie zbyt mocno. Ale to może takie moje lekkie zboczenie, bo czasami to robię też z książkami, od których się nie mogę oderwać. A może za dużo czytam na Kindle’u, który mi pokazuje procent przeczytania i już się przyzwyczaiłam, żeby to wiedzieć.
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Alias » 18 października 2013, o 12:49

Ciekawa recenzja, Jadziu. Chyba nie miałam jeszcze przyjemności cytać książek D’Alessandro. Może któregoś dnia po coś sięgnę.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Agrest » 18 października 2013, o 12:53

A wracając na chwilę do tego, o czym zaczęłam mówić na początku – inny wyznacznik mojego zainteresowania książką jest taki, że patrzę ile książka ma stron i czasami liczę sobie jaki procent czy jaką część książki przeczytałam, ile stron mi zostało do końca, czy jestem przed połową, czy może już za 2/3? Częściej mi się to zdarza, gdy coś mnie nie wciągnie zbyt mocno. Ale to może takie moje lekkie zboczenie, bo czasami to robię też z książkami, od których się nie mogę oderwać. A może za dużo czytam na Kindle’u, który mi pokazuje procent przeczytania i już się przyzwyczaiłam, żeby to wiedzieć.

Hehe, ja tak mam :lol: Obliczam ułamek :lol: Kiedyś jechałam z moim bratem pociągiem i on siedział naprzeciw mnie, widział więc jak oglądam co chwila tę ilość, na co przewracała oczami i "Tak, tak, szybko czytasz, już dużo przeczytałaś" :lol:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Jadzia » 18 października 2013, o 12:56

Alias, z tych, co czytałam, mogę gorąco polecić The Bride Thief. Who Will Take This Man? i pierwsza część tej serii - Sleepless at Midnight też były fajne, lepsze niż ta na pewno. Ona tworzy takich fajnych bohaterów betowych ;)

Agrest, mnie jeszcze nikt nie przyłapał, ale czasami to takie głupie - książka fajna, podoba mi się, a ja tak licząc mam wrażenie, że pokazuję, że chciałabym jak najszybciej skończyć ;)

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 18 października 2013, o 13:02

Ale wydaje mi się, że możesz mięc rację z tym kindlem ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 października 2013, o 13:04

Jadziu, ja też tak mam. w nowym Kindle dodatkowo odlicza ci ilość minut do końca rozdziału i do końca książki :]
w temacie: mam kilka jej książek na czytniku, co to Amazon dawał za darmo. jeszcze nie czytałam.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Jadzia » 18 października 2013, o 13:08

Z tych co amazon dawał za darmo przeczytałam tylko jedno opowiadanie, At Last, ale niezbyt mi się spodobało, tym bardziej, że tam była bohaterka starsza od bohatera, a nie przepadam za tym. Ale nie było źle napisane. Innych jeszcze nie próbowałam. W sumie ciekawa jestem jak wychodzi we współczesnych, bo z tego co pamiętam to i coś współczesnego tam było :mysli:

A ten nowy Kindle brzmi przerażająco :hahaha:

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 października 2013, o 13:11

jestem z niego bardziej zadowolona niż z keyboarda... chyba że ktoś ma manię prześladowczą pasku stanu :P
tylko czasem się irytuję, że książkę czytam za wolno. tylko czasem :shifty:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Alias » 18 października 2013, o 13:14

Dzięki Jadziu.
Muszę zajrzeć do swojego Kindelka, może coś tam mam jej autorstwa...
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 20 października 2013, o 21:42

Jadzia napisał(a):Alias, z tych, co czytałam, mogę gorąco polecić The Bride Thief.

Czytałam tę książkę dwa lata temu, tak przynajmniej twierdzi GR, i przyznaję, że miło wspominam :) Autorka pisze, z braku lepszego słowa, sympatycznie ^_^ Może nie była to najbardziej zapadająca w pamięć lektura, ale nieźle się czytało i uśmiech na twarzy pozostał :D
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Jadzia » 20 października 2013, o 23:18

Dokładnie, takie przyjemne wrażenie pozostaje - niby nic wielkiego, ale takie miłe.

ObrazekObrazek
by Agrest

Powrót do Recenzje romansów historycznych