Teraz jest 24 listopada 2024, o 00:02

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 13 października 2013, o 15:19

Taki dzisiaj szybki obiad zrobiłam :)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 października 2013, o 16:05

a co to jest?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 13 października 2013, o 16:12

zapiekany ser (5 rodzajów) na białym pieczywie z boczkiem :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 października 2013, o 16:25

A przepis gdzie, grzecznie pytam? :czeka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 13 października 2013, o 16:26

Na pewno bardzo smaczne :)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 13 października 2013, o 17:29

aralk napisał(a):zapiekany ser (5 rodzajów) na białym pieczywie z boczkiem :)


:dribble: smakowicie wygląda .
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 13 października 2013, o 17:39

Dorotka napisał(a):A przepis gdzie, grzecznie pytam? :czeka:

w sumie brak, bo to taki przegląd tygodnia :zawstydzony:

1. na patelni przesmażyłam to co miałam w lodówce: cebulę, bakłażany (ale były już trochę pomarszczone więc obrałam), cukinię (podobnie jak z bakłażanem), dwa pomidory bez pestek, dodałam podsmażony boczek, sporo czosnku
2. wyciągnęłam sery jakie miałam: gorgonzolę (ale tutaj przesadziłam, mogłoby jej być trochę mniej), jakieś plastry żółtego, 2 mozarelle, topiony w plastrach i camember.
3. naczynie skropiłam oliwą z chili jaka mi jeszcze została i w tym wytaplałam grubo krojone plastry chleba wiejskiego, zakryłam w miarę szczelnie dno
4. potem mozarella
5. potem to co z patelni 1/2
6. gorgonzola
7. to co z patelni do końca
8. resztka serów
9. przykryłam plastrami wędzonej wędliny i posypałam pieprzem
10. całość podlałam oliwą i mieszanką ziołową do serów (ale grecką nie mam pojęcia co jest w środku)
11. i do piekarnika
12. 200 stopni 20 minut, + 10 z termoobiegiem, ale to trzeba sprawdzać.
Tylko ostrzegam, jest wyrazista w smaku i mocno sycąca :)

U mnie takie zapiekanki są bardzo często w domu. Dzieciaki je lubią, Ślubny tyż, a ja bo niewiele pracy przy nich :)
No i smaczne też są :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2013, o 17:43

danie bomba ;) tylko czy ten chleb konieczny? Może jakby na ziemniakach, albo makaronie? :mysli: nie wiem jak to się komponuje, ale zapiekanki z pieczywem jeszcze nie jadłam dlatego gdybam ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 13 października 2013, o 17:44

Sol, brałam co bylo w domu, ale fakt, częściej na makaronie robię. Chleba spróbowałam po raz pierwszy i był mocno podpieczony, ale dzięki sosikowi z warzyw nie wysuszony :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2013, o 17:46

myślałam że ten chleb planowy był :P w takim razie też może być ciekawie, w sumie to można kombinować bardzo z tym.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 października 2013, o 17:50

Fajny pomysł, wart wypróbowania, z tym, że ja chyba zrobiłabym tę zapiekankę z ziemniakami, a nie z chlebem. Mniam, już bym kawałek zjadła.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 października 2013, o 19:53

Dorotka napisał(a):Buraków z papryką i cebulą nie pasteryzowałam, bo nakładałam je niemal wrzące do świeżo wyparzonych słoików. Wystarczyło je zakręcić i siup do góry nogami na dobę. Ale jak chcesz mieć 100-procentową pewność, to możesz je wrzucić go gara na 10 minut.
Pasztet z cukinii wygląda apetycznie. Trzeba go wypróbować. :mysli: Ale ciasta czekoladowego z cukinią raczej nie zrobię, bo dla mojego żołądka soda i proszek do pieczenia to koszmar.

Dziś pasteryzowałam je... Wolę dla pewności je pasteryzować :) Mam duży gar specjalnie na takie okazje ;)
Lilia napisał(a):pasztet zrobimy. ale mi smaka narobiłaś, duzzza.

Cieszę się, że skorzystacie :) Ja już nie będę robić, bo została mi jedna średnia cukinia, poczekam na przyszłoroczne zbiory :wink:

Aralku bardzo smacznie wygląda :D Lubię wszystkie zapiekanki, a jak mają dużooo sera to jestem już w niebie ^_^

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 października 2013, o 22:59

zapomniałam powiedzieć: w sobotę mama zrobiła pasztet z cukinii - PYCHA ale babka ziemniaczana lepsza :P
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2013, o 10:15

Czyli przepis się przydał :) Super :) Ja zrobię na drugi rok, teraz już nie mam swoich cukinii, a nie chcę kupować specjalnie na to :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 października 2013, o 17:38

I będą coraz droższe...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 października 2013, o 12:39

Macie jakiś sprawdzony przepis na zupę z dyni ? Pierwszy raz chcę zrobić i chciałabym coś przetestowanego . :hyhy:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 30 października 2013, o 13:30

Lucy na rosole, miksujesz dynię z warzywkami z rosołu, doprawiasz solą czy pieprzem według uznania i zagęszczasz tą mieszanką rosół. Potem bierzesz śmietanę 18% czy mleko czy czym tam zabielasz i miksujesz z żółtkiem jajka i wlewasz powoli wcześniej dodając do mieszaniny łyżkę zupy.
Pyszna jest ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 października 2013, o 18:15

Ok. dzięki :lovju: zrobię jutro ,zobaczę co z tego wyjdzie.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 2 listopada 2013, o 21:17

W Pyszne 25 była chyba ;)

Ja bym to zrobiła prościutko jak i neapolitankę ;)

Bulion, potem dynia do niego pokrojona, blender, śmietana 18%, sól i pieprz ;)

Dałabym do niej grzanek, prażonych migdałów, ptysiowych kulek albo pestek z dyni też prażonych :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 listopada 2013, o 22:27

Boszzeee! Dostałam jeden słoiczek pikantnej mieszanki :smarkam: Mało :smarkam: Takie to smaczne, jak nie wyrwę przepisu to chyba zaleję się łzami :wryyy:

W necie znalazłam coś takiego...
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/sos_sambal_oelek

ale nie to... w moim 'prezentowym' była jeszcze cebulka i coś jeszcze :smarkam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 26 listopada 2013, o 22:23


Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): 6 czerwca 2012, o 16:26
Lokalizacja: czytelnia
Ulubiona autorka/autor: Brockway/Schone/Long/Gabaldon

Post przez syntemeks » 26 listopada 2013, o 22:35

duzzza22 napisał(a):W Pyszne 25 była chyba ;)

Ja bym to zrobiła prościutko jak i neapolitankę ;)

Bulion, potem dynia do niego pokrojona, blender, śmietana 18%, sól i pieprz ;)

Dałabym do niej grzanek, prażonych migdałów, ptysiowych kulek albo pestek z dyni też prażonych :wink:


tak sobie poczytuję wątek zupy dyniowej.. ja jadłam wersję z dodatkiem (na wierzch) imbiru marynowanego takiego do sushi ale ten różowy musi być bo biały za ostry... no i obowiązkowo prażone pestki dyni
pycha
"Czemuż służy literatura, jeśli nie temu, aby kazać nam żyć pełną piersią, zmusić nas do picia z kielicha codzienności większymi haustami?" Henry Miller

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 listopada 2013, o 18:36

Znalazłam stronkę...

http://silasmaku.blogspot.com/p/przepisy.html

Może ktoś się na coś skusi... Większość przepisów łatwa, zresztą jak przejrzycie same się zorientujecie ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 7 grudnia 2013, o 20:08

Dziewczyny, suszycie cytrusy w piekarniku?

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 grudnia 2013, o 20:11

Pomarańcze itd...

Ja nie... Jeśli chodzi np. o pomarańcze to wolę położyć na gazetę na grzejnik :wink: Tak robię ze skórką i z plastrami :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości