Dorotka napisał(a):Duuzzz - zastanawiam się nad tym przepisem autorstwa Elki z Wilna:
Buraczki marynowane w soku jablecznym
około 1 kg ugotowanych i obranych buraczków ( z samych drobnych około 2.5 - 3 cm - takich, co nie urosły )
100 ml octu jabłecznego
0.5 l soku jabłecznego (przefiltrować)
100 g miodu
3 - 4 goździki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli
sok i ocet zmieszać, dodać miód, goździki i sól. Zagotować razem z cynamonem. Buraczki ułożyć w słoikach (mogą być i większe buraczki, ale je trzeba pokroić w plastry. Buraki zalać wrzącym sokiem, i pasteryzować 10 - 15 min. Zawekować. Świetne są i same, i jako dodatek do innych dań.
Lilia napisał(a):Dorotka, my robimy tę sałatkę z buraków.
Mama wlaśnie mi powiedziała, że będziemy ją robić w przyszłym tygodniu. W altance czekają trzy duże wiadra buraków
Dorotka napisał(a):Duzz- właśnie skończyłam robić tarte buraczki z dodatkiem papryki i cebuli, z tego przepisu:
BURAKI Z DODATKIEM PAPRYKI I CEBULI:
3 kg buraków
5 papryk
5 cebul
ZALEWA:
- 1szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli.
PRZYGOTOWANIE:
- buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
- przygotować zalewę,
- do zalewy wrzucić pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w talarki - gotować 10 minut,
- następnie dorzucić do nich starte buraki i gotować jeszcze 7 minut,
- przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry nogami i wystudzić.
Robi się je szybko i niemal bezproblemowo. Moje buraczki już się studzą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości