Teraz jest 23 listopada 2024, o 23:51

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 1 października 2013, o 20:18

Od pierwszego roku studiów tak robię :) Do plastikowej butelki ;) Niepełno, żeby nie wywaliło i mam zawsze do czegoś ;) Nawet na wywar, w którym gotuję potem kapustę jest dobre ;)

Kapustę zresztą z pieczarkami, kiełbaską też wekuję, ale to może w słoikach stać krótko ze 3 miesiące ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 października 2013, o 16:39

Właśnie przytaszczyłam do domu 3kg pomidorów, 3 spore papryki, kilogram cebuli, marchewki, kilka słoiczków pędów bambusa, ananasy w puszce, kukurydzę w puszce, czosnek i przyprawy, a jutro zabiorę się za sos słodko-kwaśny do słoików.
A przy okazji kupiłam też 2kg ziemniaków, 2 kg koszteli, 2 kg fasoli szparagowej, chałkę , chleb dyniowy dla M., wędlinę i 1,5 kg biszkoptów dla Henia - i wszystko to razem przytaszczyłam z bazarku. Jak wielbłąd dwugarbny. :zalamka: Miałam tyle toreb w rękach, że nie mogłam otworzyć drzwi do windy i musiałam zasuwać schodami. :mur:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 2 października 2013, o 20:34

ale zakupy Dorotko.... :evillaugh: :padam:
...też wypadałoby wybrać się na ryneczek po warzywka i jabłka.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 października 2013, o 15:53

Sos słodko-kwaśny zrobiony. Poszło gładko i dość szybko, ale za to z pasteryzowaniem miałam dłuższą jazdę, bo mi się dwa słoje nie chciały zamknąć. :mur:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 października 2013, o 22:07

Papryka w zalewie miodowej też już zrobiona. No i znowu miałam niezłą jazdę ze słoikami, bo mi się cholery nie chciały zamknąć. :zalamka: Tak bardzo rzucałam lekkimi panienkami, że pies zwiał do pokoju, a chłop zaszył się przy komputerze. :disgust:
A na balkonie czekają jeszcze buraki do przerobienia i siata gruszek. :mur:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 8 października 2013, o 09:10

podziwiam Dorotko.... :padam:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 października 2013, o 11:32

Też coś z gruszkami muszę zrobić :mysli: Dużo mi ich nie zostało, bo mam młode drzewka to w między czasie udało mi się troszkę do ciasta przerobić i zostało może z jedno większe wiaderko :P

A buraczki jak Dorotko robisz?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 października 2013, o 16:53

Duuzzz - zastanawiam się nad tym przepisem autorstwa Elki z Wilna:

Buraczki marynowane w soku jablecznym

około 1 kg ugotowanych i obranych buraczków ( z samych drobnych około 2.5 - 3 cm - takich, co nie urosły )
100 ml octu jabłecznego
0.5 l soku jabłecznego (przefiltrować)
100 g miodu
3 - 4 goździki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli

sok i ocet zmieszać, dodać miód, goździki i sól. Zagotować razem z cynamonem. Buraczki ułożyć w słoikach (mogą być i większe buraczki, ale je trzeba pokroić w plastry. Buraki zalać wrzącym sokiem, i pasteryzować 10 - 15 min. Zawekować. Świetne są i same, i jako dodatek do innych dań.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 8 października 2013, o 16:55

A ja buraczki mam już zrobione, w sumie tylko gruchy nam zostały do zrobienia :hyhy:

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 8 października 2013, o 18:33

ja buraczki też już mam za sobą :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 października 2013, o 15:59

Dorotka napisał(a):Duuzzz - zastanawiam się nad tym przepisem autorstwa Elki z Wilna:

Buraczki marynowane w soku jablecznym

około 1 kg ugotowanych i obranych buraczków ( z samych drobnych około 2.5 - 3 cm - takich, co nie urosły )
100 ml octu jabłecznego
0.5 l soku jabłecznego (przefiltrować)
100 g miodu
3 - 4 goździki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli

sok i ocet zmieszać, dodać miód, goździki i sól. Zagotować razem z cynamonem. Buraczki ułożyć w słoikach (mogą być i większe buraczki, ale je trzeba pokroić w plastry. Buraki zalać wrzącym sokiem, i pasteryzować 10 - 15 min. Zawekować. Świetne są i same, i jako dodatek do innych dań.


Dzięki Dorotko jak dorwę gdzieś ocet jabłeczny to zrobię :) Mam worek buraczków więc jest co z nimi robić ;) W weekend będę z nimi wojować :rotfl:

A ocet jabłkowy robiłyście kiedyś?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 października 2013, o 17:34

Duzz- właśnie skończyłam robić tarte buraczki z dodatkiem papryki i cebuli, z tego przepisu:

BURAKI Z DODATKIEM PAPRYKI I CEBULI:

3 kg buraków
5 papryk
5 cebul

ZALEWA:
- 1szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli.

PRZYGOTOWANIE:
- buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
- przygotować zalewę,
- do zalewy wrzucić pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w talarki - gotować 10 minut,
- następnie dorzucić do nich starte buraki i gotować jeszcze 7 minut,
- przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry nogami i wystudzić.


Robi się je szybko i niemal bezproblemowo. Moje buraczki już się studzą.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 października 2013, o 18:50

Dorotka, my robimy tę sałatkę z buraków.
Mama wlaśnie mi powiedziała, że będziemy ją robić w przyszłym tygodniu. W altance czekają trzy duże wiadra buraków :]
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 10 października 2013, o 21:06

zaszalałam dziś z plackami ziemniaczanymi....pycha są... :dribble:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 10 października 2013, o 21:11

Też miałam dzisiaj placki, ale po węgiersku :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 10 października 2013, o 21:12

placki rządzą dziś.... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 października 2013, o 22:28

Lilia napisał(a):Dorotka, my robimy tę sałatkę z buraków.
Mama wlaśnie mi powiedziała, że będziemy ją robić w przyszłym tygodniu. W altance czekają trzy duże wiadra buraków :]

Z tego przepisu, który dziś podałam? Jeśli tak, to mam nadzieję, że wam posmakuje, bo ja ją robię od kilku lat i nam ten smak odpowiada. W zeszłym roku zrobiłam ich dużo więcej, a potem porozdawałam znajomym i też byli zadowoleni.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 października 2013, o 22:39

My ją robimy od lat ;)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 10 października 2013, o 22:41

Desdemona napisał(a):placki rządzą dziś.... :evillaugh:


u nas też były :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 października 2013, o 22:55

Lilia napisał(a):My ją robimy od lat ;)

Ja też i bardzo ją sobie chwalę. Jeszcze tylko gruszki mi do zrobienia zostały.
A u mnie dziś placków nie było. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 października 2013, o 23:24

Dorotka napisał(a):Duzz- właśnie skończyłam robić tarte buraczki z dodatkiem papryki i cebuli, z tego przepisu:

BURAKI Z DODATKIEM PAPRYKI I CEBULI:

3 kg buraków
5 papryk
5 cebul

ZALEWA:
- 1szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli.

PRZYGOTOWANIE:
- buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
- przygotować zalewę,
- do zalewy wrzucić pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w talarki - gotować 10 minut,
- następnie dorzucić do nich starte buraki i gotować jeszcze 7 minut,
- przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry nogami i wystudzić.


Robi się je szybko i niemal bezproblemowo. Moje buraczki już się studzą.

O taką zrobię sobie na pewno, akurat wszystko mam :)

Zamierzam eksperymentować jeszcze z pomidorami i zrobić takie...
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/SUSZONE-POMIDORY-W-OLIWIE-Z-ZIOLAMI.html

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 października 2013, o 17:49

Zrobiłam buraczki( a raczej buraki, bo jak się okazało mam po jednym worku małych i dużych buraków :roll: ) Dorotko, ale mam pytanie.. Pasteryzujesz je? Czy tylko odstawiasz do góry dnem by się zawekowały?

Poza tym trafiłam na kilka przepisów z cukinią :) Np. takie dwa są ciekawe...
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/09/pasztet-z-cukinii.html
http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/podwojnie-czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html

Ja już w tym roku nie zrobię, ale na drugi rok na pewno wykorzystam :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 października 2013, o 18:11

Buraków z papryką i cebulą nie pasteryzowałam, bo nakładałam je niemal wrzące do świeżo wyparzonych słoików. Wystarczyło je zakręcić i siup do góry nogami na dobę. Ale jak chcesz mieć 100-procentową pewność, to możesz je wrzucić go gara na 10 minut.
Pasztet z cukinii wygląda apetycznie. Trzeba go wypróbować. :mysli: Ale ciasta czekoladowego z cukinią raczej nie zrobię, bo dla mojego żołądka soda i proszek do pieczenia to koszmar.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 października 2013, o 18:25

pasztet zrobimy. ale mi smaka narobiłaś, duzzza.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 12 października 2013, o 19:53

Skoro mowa o burakach, ostatnio usłyszałam o tym, że dobrze jest obrać, pokroić w kostkę, a następnie je zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin – powstaje z tego sok, który zdrowo jest pić. Właśnie to wypróbowujemy – wydał mi się dość słodki, no i czuć ten charakterystyczny zapach, ale mogłabym go od czasu do czasu pić.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość