Agrest napisał(a):Dla mnie chyba też, ale tak czy siak, Sokolniczka pyta o historyki, jeśli dobrze rozumiem.
Sokolniczka napisał(a):Zdecydowania polscy współcześni pisarze mało piszą powieści historycznych ( a o romansach już nie wspominając), nie wiem czy to taka polska mentalność czy może na rynku takiego zapotrzebowania na to nie ma. Nie, mylę się zapotrzebowanie jest, ale nasi pisarze wolą nie wnikać w polską historie, żeby zaraz nie być posądzeni o traktowanie jej zbyt letko albo upolitycznienie je.
Sokolniczka napisał(a):Zdecydowania polscy współcześni pisarze mało piszą powieści historycznych ( a o romansach już nie wspominając), nie wiem czy to taka polska mentalność czy może na rynku takiego zapotrzebowania na to nie ma. Nie, mylę się zapotrzebowanie jest, ale nasi pisarze wolą nie wnikać w polską historie, żeby zaraz nie być posądzeni o traktowanie jej zbyt letko albo upolitycznienie je. Może cześć z nich jest po prostu zbyt leniwa, żeby trochę posiedzieć i posprawdzać pewne fakty, bo znowu nie mamy dobrych naukowych opracowań opisujących życie codzienne ziem polskich.
Można mieć tylko nadzieje, że to w przyszłości się zmieni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości