Teraz jest 24 listopada 2024, o 01:40

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2013, o 13:55

A teraz już potrzebny ci przepis, Lilio? Obiecuję, że wyszperam go z moich ogromnych zbiorów i wkleję.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 31 sierpnia 2013, o 14:38

Nie, jeszcze buraki rosną.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 sierpnia 2013, o 14:43

dziewczyny a robiłyście coś z patisona? dostałam jednego i nie wiem co dalej....

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 sierpnia 2013, o 15:29

Mewo, a co dokładnie chcesz z nim zrobić? Marynata jakaś?

Tu masz kilka przepisów
http://www.gotujmy.pl/przepisy,patison,i716/

Faszerowane są pycha...

PS. Patisona potraktuj tak jak cukinię czy kabaczka :wink:

Ja dziś kupiłam 20 kg papryki :zalamka: 4 worki :zalamka: Jedna sałatka się już robi, a reszta, 3 worki, pójda na konserwowa, bo z moich 33 słoików(z ostatniego rzutu) zostało 7 :evillaugh:



Co do czerwonych buraczków to Lilio ja robię taką np. sałatkę...

Buraczki z kapustą

1 kg buraczków czerwonych
1 kg kapusty białej
2 średnie cebule

Zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki na zalewę gotujemy i studzimy, buraczki myjemy, gotujemy, obieramy i trzemy na tarce(duże oczka).
Kapustę i cebulę kroimy drobno, dodajemy do buraków, mieszamy.
Warzywa zalewamy zalewą i zostawiamy na 2 godziny pod przykryciem, następnie nakładamy do słoików. Pasteryzujemy.

Robiłam w ubiegłym roku i było pyszne, w tym też będę robić tylko cebulę i kapustę posolę i odstawię na jakiś czas, bo miałam twardawą kapustę w porównaniu z buraczkami, ale i tak było pyszne :wink:

Kiedyś to było w gazecie, Fakt czy Super Express jako dodatek :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 sierpnia 2013, o 15:49

dzięki duzzz....właśnie nie chcę traktować go jak kabaczka...na marynatę długo się czeka...więc albo faszerowanie, albo panierowany w plastrach...dam znać :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 sierpnia 2013, o 15:57

Faszerowany jest fajny, bo i pod tym względem, że patison ma nietypowy kształt no i można sobie zrobić taki z nakryciem i ładnie to wygląda :)

Ja z lat dziecięcych, bo u mnie patison w domu to co roku, pamiętam jak czekałam by móc go pokroić w plastry posolić i z jajkiem i bułką :dribble:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 3 września 2013, o 19:41

mewa napisał(a):Kasiu jak placki z cukinii?


Jak to do mnie to odpowiadam ( troche pozno, bo bylam na wakacjach). Pomieszlam dwa przepisy w jeden i wyszly mi dobre. Juz nawet dwa razy robilam. A jakie giganty zastalam w ogrodku po powrocie...W ogole wszystko mi w tym roku poroslo gigantyczne, nawet dynie sa juz wielkosci arbuzow, tylko jeszcze zielone. Praktcznie codziennie jemy kabaczki na obiad i zrobilam tez juz leczo i taka inna salatke na zime.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 11 września 2013, o 23:05

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 września 2013, o 00:16

Hmm, może być całkiem niezła. Warto wypróbować. Część zrób tak jak w przepisie, a do drugiej porcji dodaj odrobinę oliwy z pestek winogron i prażone orzeszki pini, jak radzi jedna z dziewczyn we wpisanych tam komentarzach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 12 września 2013, o 07:06

Ja ostatnio robiłam z brokułami, makaronem - kokardki i tuńczykiem i nikomu nie smakowała.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 września 2013, o 08:02

Bo zależy co kto lubi i jak, czy na ostro, czy raczej bardziej łagodnie. Brokuły z ziemniakami będą miały łagodny smak, który można ewentualnie czymś zaostrzyć. Wydaje mi się, że taka sałatka mogłaby być dobrym dodatkiem do mięsa - zamiast tradycyjnych ziemniaków na obiad.
Koleżanka poczęstowała mnie kiedyś sałatką, w której były gotowane brokuły, ser feta, czerwona fasola z puszki i sos jogurtowo-majonezowy z dużą ilością czosnku. W pierwszej chwili zupełnie mi nie smakowała - zjadłam trochę żeby nie robić jej przykrości, bo zrobiła ją specjalnie dla mnie. Ale po jakimś czasie ten smak zaczął za mną chodzić i upomniałam się o dokładkę. No i wyżarłam ją do końca. :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 12 września 2013, o 10:03


A ja chyba zrobię, bo jest łatwa i szybka, a będę mieć teraz gości na głowie, więc może warto wypróbować.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 12 września 2013, o 20:45

brzmi fajnie :) u mnie zreszta sami zwolennicy brokułów, ja bym tylko dodała orzechy podsmażane :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 września 2013, o 22:01

http://www.doradcasmaku.pl/przepis-dnia ... index.html
fajnie ten Sowa gotuje w TVP1 :)
jutro mama planuje tę zapiekankę, a w niedzielę pierś kurczaka
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 września 2013, o 14:41


Ja bym wywaliła ziemniaki i jajka ;) Ser, Brokuły i makaron jak dla mnie wystarczą :wink:

Za mną kilka dni chodziła Neapolitanka, nie robiłam nigdy i nie jadłam, ale siostra(jadła zupę w hotelu, w którym pracuje jako kelnerka) mi tyle nagadała, że w końcu zrobiłam i dałam siostrze trochę, a z moim z 3 dni jedliśmy, ale jeszcze bym zjadła :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 14 września 2013, o 15:47

robię dziś rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane serem i szybką....na sabat będzie przegryzka obok ciasteczek owsianych....dla kumpeli wersja wegetariańska z serem, papryką i pesto.... :cheer:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 września 2013, o 16:38

kurcze, a wczoraj wyrzuciłam ciasto francuskie :( jak zwykle wsadziłam do zamrażarki i zapomniałam

piekę właśnie czekoladową bezę :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 września 2013, o 17:04

dziewczyny, ciasta to nie ten temat ;)
duzzza, tam nie ma makaronu. to starty ser :P
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 września 2013, o 17:42

O rany, ale ze mnie gapa :zalamka: Ale ziemniaki i tak zamieniłabym na makaron :wink:

A u mnie dziś :dribble:

http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,5468,francuskie-paszteciki-z-kapusta-i-grzybami

I makaron ze szpinakiem ^_^

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 września 2013, o 17:52

paszteciki pycha :drool:

EDIT: przed chwilą mama zrobiła sałatkę brokułową. pycha.
wyrzuciliśmy z przepisu ser, bo niepotrzebny, chyba że na ilość (kalorie) i czosnek, bo mama nie lubi.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 15 września 2013, o 11:42


Tak sobie pomyślałabym, że mogłabym coś takiego zrobić, ale warzywa zrobiłabym na parze.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 15 września 2013, o 16:11

na obiad mieliśmy piersi kurczaka z pieczarkami Mistrza Sowy (podawałam wczoraj lub przedwczoraj) - pyyyyyyyyszne
doskonałe na świąteczny obiad
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 17 września 2013, o 14:15

Właśnie robię placki z cukinii :hyhy: Jeszcze trzy ogromne czekają aż coś się z nich zrobi :evillaugh: Jadła któraś z was dżem czy tam konfiturę z cukinii? Bo nie jesteśmy z mamą jakoś specjalnie przekonane, że będzie dobra :mrgreen:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 17 września 2013, o 16:44

jak robisz te placki?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 17 września 2013, o 18:28

Lorelei napisał(a):Właśnie robię placki z cukinii :hyhy: Jeszcze trzy ogromne czekają aż coś się z nich zrobi :evillaugh: Jadła któraś z was dżem czy tam konfiturę z cukinii? Bo nie jesteśmy z mamą jakoś specjalnie przekonane, że będzie dobra :mrgreen:

Nie miałam okazji spróbować - zjedli, a nie nie poczęstowali, ale słyszałam, że jest dobra.

Poza tym sałatka z nich jest znakomita.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości