Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:47

Michelle Martin

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Michelle Martin

Post przez Duzzz » 23 kwietnia 2013, o 17:24

Michelle Martin

Obrazek

O Autorce

Michelle Martin to amerykańska pisarka i ghostwriterka.

Pisze romanse, dlatego że lubi je czytać, ale również dlatego że wierzy w miłość i jej siłę, w honor i odwagę, fantazję/magię i śmiech, a to przecież składniki tworzące dobre romanse.

Jest miłośniczką zwierząt i jak obiecała jednemu ze swoich synów stworzyli i dalej tworzą swoją menażerię. Mają 2 psy, 2 kotki, 11 rybek, 2 jaszczurki i planują kolejne.

Twórczość

Wydane u nas:

Awanturnica
    Diablica z Hampshire
    Granice ryzyka
    Królowa serc
    Lord kamerdyner
    Miłość i fortuna
    Skradzione chwile
    Szalona panna Mathley

W oryginale:

Novels
    Pembroke Park (1986)
    The Hampshire Hoyden (1993)
    The Queen of Hearts (1994)
    The Mad Miss Mathley (1995)
    The Adventurers (1996)
    Stolen Hearts (1997)
    The Butler Who Laughed (1997)
    Stolen Moments (1997)
    The Long Shot (1998)
    You Were Meant For Me (2004) (ukazała się tylko w Niemczech)
    Dream Lover (2005) (ukazała się tylko w Niemczech)

Omnibus
    Stuck with You (1999) (in Yours 2 Keep)

Ciekawostki:
Interview with Michelle Martin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 30 kwietnia 2013, o 12:06

Znam co najmniej trzy, a najbardziej w pamięci utkwiły "Skradzione chwile" i myślę, że w wolnym czasie poszukam następnych.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 30 kwietnia 2013, o 17:12

lubię jej historyki..xD zawsze jest z czego się pośmiać.xD :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 30 kwietnia 2013, o 17:30

Nic nie czytałam tej autorki :zawstydzony: warto ?

Post przez Duzzz » 30 kwietnia 2013, o 18:09

Nic? No to kochana jest okazja by poznać nową autorkę :wink: A może Ci się spodoba :)
A czy warto sama ocenisz, ale jak dla mnie to tak, warto :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 kwietnia 2013, o 18:16

Czytałam "Miłość i fortuna" i "Lord kamerdyner". Podobało mi się. Czyta się szybko, przyjemnie, z humorem.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: SEP/Long/Stuart/Quinn/Enoch/Balogh

Post przez mad_line » 30 kwietnia 2013, o 18:52

Mam na Kindlu Awanturnicę, ale ciągle coś wypada i jeszcze się za nią nie zabrałam... Do jakiej autorki porównałybyście jej książki? A co z klimatem?
“Where is he? Bridgerton!" he bellowed. Three chestnut heads swiveled in his direction.
Simon stomped across the grass, murder in his eyes. "I meant the idiot Bridgerton."
"That, I believe," Anthony said mildly, tilting his chin toward Colin, "would refer to you.”

Julia Quinn, The Duke and I

Post przez Księżycowa Kawa » 30 kwietnia 2013, o 20:13

"Awanturnica" jest niezła, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i zabawnego.
Sama jeszcze wszystkich nie znam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 10 września 2013, o 02:42

Za mną "Szalona panna Mathley".Mniej więcej po połowie odłożyłam ją,ale po kilku dniach powróciłam :wink: Bardzo fajna książka,lekka i zabawna.
Bohaterka odważna i żądna przygód.Momentami może zbyt lekkomyślna,ale da się polubić.Facet niczego sobie,jego głównym zajęciem było wyciąganie Melindy z tarapatów,w które ta się z uporem maniaka pakowała.

Moje wrażenia są zdecydowanie pozytywne.Jednak książka mogła być bardziej rozbudowana.Mam wrażenie,że cała historia opowiedziana jest trochę tak "po łebkach".Zabrakło mi też chemii między bohaterami.Były momenty,kiedy myślałam sobie "O,teraz na pewno ją pocałuje" i guzik.Pocałował ją dopiero gdzieś na przedostatniej stronie,kiedy poprosił,aby za niego wyszła.Gdybym trafiła na tę książkę parę lat wcześniej zapewne bym się o to nie czepiała.Teraz zdecydowanie zabrakło mi pocałunków i romantycznych gestów :bezradny:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 września 2013, o 12:02

Jedną z książek Michelle Martin po niemiecku kupiłam jeszcze zanim wpadłam na pomysł zakładania kolekcji i hurtowego zbierania niemieckich książek.
Panie pisarki są w moich notatkach ponumerowane. Ona ma nr 10 i nawet, jakby jej książki mi się nie podobały, to już i tak musiałabym ją kochać za ten niski numer. Na szczęście nie muszę, bo mogę ją kochać za "Miłość i fortunę", która dla mnie jest Perełką.
Mam jej wszystkie książki współczesne, które zostały wydane po niemiecku, czyli 5 sztuk. Trzy z nich wydane były też po polsku, "Miłość i fortuna", "Granice ryzyka" i "Skradzione chwile".

Ta moja pierwsza, "Die Klassefrau", czyli "Dream Lover", zawiera wątki paranormalne. Pan policjant, który posiada zdolności do jasnowidzenia, pewnego dnia budzi się ze świadomością, że dziś pozna kobietę swego życia. Psuje mu się auto, odstawia je więc do mechanika, a mechanik to baba. Piękna baba i na dokładkę też posiada zdolności do jasnowidzenia. Pechowo się złożyło, że ona akurat nie obudziła się z przekonaniem, że dziś pozna mężczyznę swego życia. Chwilę trwało, żeby musiał ją przekonać. Potem byli w łóżku, bo to klasyczny romans. Potem tam zostali dłużej, gdyż on tak się zakochał, że nie chciał z niego wychodzić. A potem pojawił się oczywiście wątek sensacyjny, bo tam występował przecież policjant. Czytałam książkę jakieś 5-6 lat temu i już dobrze nie pamiętam, jaką on miał wizję, coś było w stylu, że ona zginie, jeśli pójdzie do centrum handlowego. To grzecznie nie poszła, niestety została przypadkowo porwana i tam zaciągnięta przez przestępcę uciekiniera.
Spoiler:

Książka podobała mi się średnio (jeszcze mi wtedy romanse nie leżały) i bym dalszych książek Michelle Martin wcale nie kupowała, żeby nie ich blurby, które mnie przekonały. I bardzo dobrze się stało.
mad_line napisał(a): Do jakiej autorki porównałybyście jej książki? A co z klimatem?

Ja ją wrzucam do jednego worka z Susan Andersen, ale jak dla mnie ma coś wspólnego także z Jennifer Crusie, Lindą Howard i odrobinkę z Meg Cabot. Jej książki powstawały mniej więcej w tych samych latach, co tych innych pań i być może to była jakaś moda w Ameryce na podobny styl (a może tylko ja tak to widzę).
Obrazek

Post przez Papaveryna » 10 września 2013, o 12:24

Janko,a tam są że tak powiem normalne sceny łóżkowe?

Panna Mathley to zabawny historyk i byłby w kręgu moich ulubionych gdyby nie kompletny brak wyżej wymienionych,a nawet zwykłych pocałunków.Nie przepadam za czekaniem na pocałunek bohaterów do końca książki :bezradny:

Post przez Janka » 10 września 2013, o 12:26

Na tyle, na ile pamiętam, to nie dość że normalne, to nawet było ich za dużo.
Obrazek

Post przez Papaveryna » 10 września 2013, o 12:44

Widziałam na Allegro sporo jej książek całkiem niedrogo.Romanse historyczne i współczesne.
Może pani Martin tylko w historykach jest taka powściągliwa.Za dużo scen łóżkowych to też niedobrze,ale sama musiałabym się przekonać jak to u niej wygląda.
Porównujesz ją,Janko,do Crusie i trochę do Cabot,a obydwie lubię.Chyba dam jej jeszcze szansę,bo styl ma fajny.Nie wiem tylko co wziąć na drugi rzut.Na pewno coś współczesnego,ale nie wiem co by mi przypasowało :mysli:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 września 2013, o 12:45

Miłość i fortunę bardzo dobrze wspominam. I zabawnie było.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Janka » 10 września 2013, o 13:19

Ja też bym to polecała. Była bardzo rozrywkowa.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 10 września 2013, o 18:42

Janka napisał(a):Ta moja pierwsza, "Die Klassefrau", czyli "Dream Lover", zawiera wątki paranormalne. Pan policjant, który posiada zdolności do jasnowidzenia, pewnego dnia budzi się ze świadomością, że dziś pozna kobietę swego życia. Psuje mu się auto, odstawia je więc do mechanika, a mechanik to baba. Piękna baba i na dokładkę też posiada zdolności do jasnowidzenia. Pechowo się złożyło, że ona akurat nie obudziła się z przekonaniem, że dziś pozna mężczyznę swego życia. Chwilę trwało, żeby musiał ją przekonać. Potem byli w łóżku, bo to klasyczny romans. Potem tam zostali dłużej, gdyż on tak się zakochał, że nie chciał z niego wychodzić. A potem pojawił się oczywiście wątek sensacyjny, bo tam występował przecież policjant. Czytałam książkę jakieś 5-6 lat temu i już dobrze nie pamiętam, jaką on miał wizję, coś było w stylu, że ona zginie, jeśli pójdzie do centrum handlowego. To grzecznie nie poszła, niestety została przypadkowo porwana i tam zaciągnięta przez przestępcę uciekiniera.
Spoiler:

To brzmi na tyle intrygująco, że mogłabym przeczytać.

"Awanturnica" również jest bez scen, pocałunek przed zaręczynami jest bodajże jeden, a fabuła w ogólnym zarysie wydaje się być podobna do "Szalonej panny Mathley".

Współczesny "Skradzione chwile" już zawierał sceny i z powodu końca, po dzień dzisiejszy co nieco pamiętam.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 16 września 2013, o 03:20

Księżycowa Kawa napisał(a):To brzmi na tyle intrygująco, że mogłabym przeczytać.

Po polsku nie wydano, ale spróbuj może poszukać oryginał.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 16 września 2013, o 21:21

Pewnie w końcu się zdecyduje, ale na razie przydałoby się przeczytać coś z listy, która stale się wydłuża...
Ech.
Denis Diderot

*
*

Post przez Duzzz » 19 września 2013, o 20:20

Janka napisał(a):
Księżycowa Kawa napisał(a):To brzmi na tyle intrygująco, że mogłabym przeczytać.

Po polsku nie wydano, ale spróbuj może poszukać oryginał.

Ja spróbuję, bo mnie strasznie zaciekawiłaś :) Mam nadzieję, że znajdę... Idę szukać :D

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Księżycowa Kawa » 19 września 2013, o 20:23

Nawet jeszcze nie zaczęłam się rozglądać.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 19 września 2013, o 20:25

duzzza22 napisał(a):Ja spróbuję, bo mnie strasznie zaciekawiłaś :) Mam nadzieję, że znajdę... Idę szukać :D

To teraz mi głupio, że opisałam całą łącznie z zakończeniem. Myślałam, że nikt się nią nie zainteresuje.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 19 września 2013, o 20:26

Nigdy nic nie wiadomo.
Denis Diderot

*
*

Post przez Duzzz » 19 września 2013, o 20:30

Nic mi nie wyskakuje :mur:

Post przez Janka » 19 września 2013, o 20:33

Po niemiecku się pełno ich wala po eBayu.
Księżycowa Kawa napisał(a):Nigdy nic nie wiadomo.

Mądry Polak po szkodzie.
W zasadzie jakoś strasznie dużo nie zepsułam. Bohaterowie zawsze muszą przeżyć, bo na cmentarzach raczej nie ma HEA. A tego, że na końcu będzie HEA można się i tak było domyślić.
Obrazek

Post przez Duzzz » 19 września 2013, o 20:35

Chodzi mi o angielską wersję... Na pewno oryginał to Dream Lover?

Następna strona

Powrót do M