Teraz jest 24 listopada 2024, o 02:35

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 25 sierpnia 2013, o 20:04

to jest pycha, i zdrowe :smile:
z tym mlekiem może sobie darować jak ci się będzie spieszyło
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 25 sierpnia 2013, o 20:28

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 25 sierpnia 2013, o 20:32

genialne te przepisy...pycha.... :evillaugh:
dzięki Lilia.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 25 sierpnia 2013, o 20:34

na marynowane kroisz w grube plastry i potem na cztery (oczywiście to sugestia, możesz w paski, kostkę czy jak tak Ci wygodnie) zalewa taka jak do ogórków, przyprawy też. Takie jakie lubisz ;) u nas był miód, ostra papryka, imbir.
a na placki to taki przepis znam: http://www.chillibite.pl/2013/08/placki-z-cukinii.html
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 25 sierpnia 2013, o 20:40

dzięki Sol....mam cały gigantyczny kosz...więc na bank zrobię kilka słoików marynowanych.. z miodem musi byc pycha :adore: ...placki od Aniołka i ten dżem mnie nęci... i ratatuj od Lili...do tego bagietka i pycha....zdrowe obżarstwo cukiniowe mi się szykuje.... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 25 sierpnia 2013, o 20:42

mnie ten dżem deczko przeraża :evillaugh: może być dobre, ale jakoś mi nie pasuje dżem z cukinii :P
placki są super, masz dwie wersje, na leniwo i na pracowicie :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 25 sierpnia 2013, o 20:50

dżemu nie jadłam, placki (ucierane) mama piekła w środę - pycha
placki z cukinii krojonej w talarki strasznie dużo tłuszczu wciągają. najlepiej cukinię zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 20 minut, po czym wycisnąć całą wodę. dodać dodatków smakowych jakie się chce i na patelnię. pieką się szybko i nie są tłuste.
a do ratatuja mam słabość, ale moja siostra nie chce, bo jej się mięsem mielonym odbija, więc mama rzadko robi :(
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 25 sierpnia 2013, o 20:54

dzięki Lilia...pozapisywałam co nie co i jutro zaczynam stać przy garach.... :evillaugh:
...jeszcze może zgrilluje trochę...w przyszły weekend bo impreza mi się szykuje to bedzię jak znalazł i chyba zrobię ten ratatuj jako ciepłe danie...do tego bagietka ...wino i kolacja jest....
...dzięki dziewczyny...poratowałyście mnie.... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 25 sierpnia 2013, o 20:55

Placki z cukinii można też zrobić z płatkami owsianymi (jeśli w którym przepisie to już się pojawiło, to przepraszam za powtórkę).
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 25 sierpnia 2013, o 20:58

nie pojawiło.... :mysli: brzmi interesująco....do startej cukinii dodać płatki...a trzeba je namaczać...?
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 25 sierpnia 2013, o 21:06

To chyba nie ma sensu, bo jeśli chcesz je rozmiękczyć, to lepiej niech postoi chwilę mieszanka cukiniowo-owsiana.
Tu jest przykładowy przepis, chociaż ja chyba miałam jakiś nieco inny...
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24451.html
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 25 sierpnia 2013, o 21:07

w tych przepisach w linku wyżej chyba jest taki przepis.
grillowaną cukinię w plastrach na działce jedliśmy z hamburgerami :P

ulubiona wersja mojego rodzeństwa: faszerowana https://www.google.pl/#fp=4a53156037b29 ... aszerowana
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 25 sierpnia 2013, o 21:10

dziękuję.... :cheer:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 26 sierpnia 2013, o 19:51

stałam dziś przy garach i pichciłam....zrobiłam placki z cukini...na ostro i wersję z przyprawami prowansalskimi....mam mały ogródek z ziołami wiec były świeże....boziu pycha....za radą Agresta dodałam płatków owsianych....wyszło super...a wszystko polane sosem jogurtowym :dribble:
....jutro będę bawić się w marynowanie.... :cheer: :cheer: :cheer:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 28 sierpnia 2013, o 22:26

Dziewczyny, macie przepis na dżem z aronii? :hyhy: Albo co jeszcze można z aronii zrobić - oprócz aroniówki ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 sierpnia 2013, o 18:16

Sok/syrop z aronii :hyhy: W zimę do herbaty idealny na przeziębienie :wink: Ja robię np. też sok z jagód :) U mnie jest już on w piwniczce i czeka na zimę :wink:

http://decorateacake.blog.pl/2013/08/26/syrop-i-dzem-z-aronii/

I tu może coś sobie znajdziesz..
http://www.znajdzprzepisy.pl/s/sok-z-aronii.html

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 29 sierpnia 2013, o 21:12

Dzięki Duzz :hyhy: Mama w weekend na działkę wybywa, a jak była ostatnio to było od groma aronii, więc trzeba by coś z tym zrobić :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 30 sierpnia 2013, o 09:19

dziś będę znów stać przy garach i tym razem szaleć z marynatami.... :cheer:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 sierpnia 2013, o 15:00

A robisz tym razem?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 30 sierpnia 2013, o 15:23

cukinie....i ogórki.... :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 sierpnia 2013, o 16:11

A ja muszę się wreszcie zmobilizować do zrobienia papryki w zalewie miodowej [bo ją uwielbiam], sałatki z buraczków [też bardzo lubię], leczo i sosu słodko-kwaśnego - oba w ilościach hurtowych.
Ale póki co mi się nie chce. :bezradny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 sierpnia 2013, o 18:01

Dorotko, podaj przepisy na tę paprykę i buraczki :prosi:
sos słodko-kwaśny? na zapas?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 sierpnia 2013, o 23:26

Ano na zapas. Tu masz przepis:

SOS SŁODKO - KWAŚNY:

Składniki na 8 półlitrowych słoików:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
2 puszki pędów bambusa [230g]
5 marchewek [pokrojonych w grube słupki]
6 ząbków czosnku [lub 1 łyżeczka sproszkowanego]
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka pieprzu mielonego
1 łyżeczkę chili w proszku
2 szkl cukru
3/4 szkl octu 10%
2 łyżki soli

sposób przygotowania:- pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, czosnek poszatkować - wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. pól godziny aż cebula będzie szklista.
- następnie dodać marchewki pokrojone w grube słupki i gotować kolejne 10 minut.
- dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę i pędy bambusa oraz pozostałe składniki i gotować następne 10 minut.
- gorący sos wkładać do słoików
- pasteryzować 20 min [ale jak włożysz do słoików wrzące, odwrócisz i przykryjesz ręczniczkiem to nie trzeba pasteryzować].

Moje uwagi:
- szybki dodatek do obiadu - ryż, makaron, ryba, kurczak, placki ziemniaczane z nim też są ciekawe
- w połączeniu z krojonymi w kostkę płatami śledzia z octu - taka szybka sałatka dla niezapowiedzianych gości
- można dać płaty solone śledzia (takie z tacek Lisnera) lub domowe z oleju (doprawić sokiem z cytryny

MOJE UWAGI:
- dla mnie za dużo w tym przepisie pieprzu, octu i cukru dlatego proponuję, żeby doprawiać stopniowo do swojego smaku. Darowałam też sobie chili, bo sos i tak był dość ostry,
- nie należy przekraczać czasu gotowania warzyw - szczególnie marchewki, żeby jej nie rozgotować [marchewka powinna być chrupiąca, a nie rozciapciana].



PAPRYKA W ZALEWIE MIODOWEJ:

Ta zalewa wystarcza na ok. 5 słoików litrowych.
Do słoików wkładamy umytą, osuszoną, oczyszczoną z pestek paprykę, pokrojoną na połówki... jeżeli są duże papryki można a wręcz trzeba podzielić je na mniejsze kawałki.
Zalewa:
10 szkl wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
poł szklanki miodu
4 płaskie łyżki soli
2,5 szkl. octu 5%
5 listków laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
kila ziaren pieprzu czarnego,
gorczyca

Z podanych składników gotujemy zalewę i studzimy.
Zalewamy paprykę.
Wekujemy 10 min.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 31 sierpnia 2013, o 09:05

robię paprykę Dorotko według Twojego przepisu, zapowiada sie pycha.... :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh: ....kupiłam wczoraj na ryneczku 5 kg...to poszaleje....znów przy garach...
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 31 sierpnia 2013, o 13:02

dzięki Dorotko. A buraki?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość