Teraz jest 24 listopada 2024, o 04:35

Roślinne inspiracje i domowe ogródki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 29 sierpnia 2013, o 08:26

Pędów w storczykach raczej nie powinno się obcinać, chyba że same schną od góry. Jeśli łodyżka jest zielona, to znaczy, że storczyk odpoczywa i jest szansa, że jeszcze z niej zakwitnie.

Przy okazji pokaże kilka moich storczyków, dawno Was nimi nie zanudzałam. :hyhy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 29 sierpnia 2013, o 11:31 przez joakar4, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 29 sierpnia 2013, o 08:48

joakar...piękne....genialna kolekcja.... :bigeyes: :padam:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez joakar4 » 29 sierpnia 2013, o 08:57

Bardzo dziękuję. Szczerze mówiąc, już mam powoli dość tej kolekcji. Mam już ok. 50 sztuk, od roku nic nie dokupuję, ale jest z nimi trochę roboty. Przeraża mnie myśl, że będę musiała część poprzesadzać, nie cierpię tego. :zalamka:

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 29 sierpnia 2013, o 09:00

ja mam 5...bo 2 mi niestety obumarły....i też czeka mnie przesadzanie :zalamka: ....ale fakt...są przepiękne... :bigeyes:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez aralk » 29 sierpnia 2013, o 09:13

joakar, przecudne, ale za diabła nie chciałabym przy nich pracować ;)

Post przez joakar4 » 29 sierpnia 2013, o 09:16

Dziękuję :)
To jest tylko podlewanie co dwa tygodnie. Powinnam im też myć liście (robię to przed świętami :rotfl: ). Przy podlewaniu od razu usuwam uschnięte pędy i tyle. Niby zajmuje mi to godzinkę, ale jakoś mam do tego coraz mniej zapału.

Post przez Dorotka » 29 sierpnia 2013, o 13:38

Śliczne te orchidee, wszystkie bez wyjątku, ale chyba najbardziej podobają mi się te lekko kremowe z fioletowymi plamkami. Zazdroszczę ci ich ogromnie, bo sama odpuściłam je już sobie dokumentnie. Mam jeszcze jednego niedobitka, co to go kupiłam na przecenie [przekwitł już] i od dwóch lat robię cuda, żeby mi zakwitł. Rok temu wypuścił jeden lichy pęd, a na nim miał jednego mizernego kwiatuszka, a potem znowu długo nic.
Podlałam go tydzień temu, wymoczyłam w wodzie z godzinkę, umyłam mu listki i zagroziłam gadzinie, że jak w ciągu miesiąca nie ruszy, to go wykopię na śmietnik. :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 sierpnia 2013, o 17:43

O rany Joakar jakie one wszystkie cudne :bigeyes: I ile ich masz :bigeyes: Zazdroszczę :embarrassed:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 sierpnia 2013, o 19:06

Mama kupiła dzisiaj kolejnego storczyka. Normalnie storczykowa mama się robi :roll: I tu pytanie do Joakar: jakiej odżywki używasz? (bo jedna się kończy, a mama zazdrości ci kolekcji)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez joakar4 » 29 sierpnia 2013, o 22:09

dziękuję :lovju:

Lilio, najczęściej Substrala.

Wydaje mi się najlepszy, jak go nie ma to biorę Agrecol. Zresztą każda jest dobra. Nie kupuję biohumusu, inni sobie chwalą, ale moje storczyki na niego nie reagują. :bezradny: Odradzam też nawozy w pałeczkach, bo palą korzenie.

Pogratuluj Mamie nowego nabytku. Storczykoholizm to ciężkie uzależnienie :D

Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 29 sierpnia 2013, o 22:26

:bigeyes: cudne są Joakar.
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 30 sierpnia 2013, o 01:03

Cudne kwiatki, cudne kolory i cudne zdjęcia.
Baaardzo podobają mi się żółte na zdjęciu nr 10, bo mają niesamowicie okrągłe płatki i sprawiają wrażenie łagodności. Oraz białe w kropki na następnym, takie ostre - dominujące, reszta storczyków chyba mówi do nich "szefie".
Obrazek

Post przez joakar4 » 30 sierpnia 2013, o 07:27

bardzo dziękuję :)
Janko, "biały szef" ostatnio bardzo choruje i chyba się pożegnamy.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 30 sierpnia 2013, o 11:40

Szkoda, bo jest bardzo oryginalny i na pewno ładnie uzupełniał kolekcję.
Obrazek

Post przez mewa » 31 sierpnia 2013, o 10:06

a mi padają...mam dwa - jednemu czerwienieją i odpadają dolne liście (kwiatów oczywiście żaden już nie ma), ale górne są twarde, sztywne - więc może będzie dobrze
a drugi - jak odlewałam wodę po podlewaniu -zostawił mi liście w ręku - zostały same korzenie
nie wiem co z nim robić, na razie siedzi...zobaczymy :(

Post przez Duzzz » 31 sierpnia 2013, o 16:18

joakar4 napisał(a):bardzo dziękuję :)
Janko, "biały szef" ostatnio bardzo choruje i chyba się pożegnamy.

Szkoda, bo rzeczywiście jest cudny :bigeyes:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 30 września 2013, o 19:16

Podziwiam Was, ja nie mam kompletnie ręki do kwiatów. Mimo podlewania i chuchania, wszystkie prędzej czy później zdychają. Jedyne co mi nie padło w przeciągu kilku lat to kaktus. A o podlewaniu pamiętam, więc nie wiem w czym tkwi problem. :bezradny:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Dorotka » 30 września 2013, o 21:11

Mój niemrawy storczyk dostał kopa i wyleciał. Straciłam do niego cierpliwość. I póki co nie zamierzam kupować następnych, zniechęciłam się.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Duzzz » 1 października 2013, o 18:58

A ja do bratków, miały być na drugi rok, ale zgłupiały i były w tym roku i teraz już prawie wszystkie padły :]

Za to mam ładne kanny ^_^

No i mój pnący groszek od ciotki okazał się fasolką... Zbierałam ostatnio resztę strąków, oczyściłam siatkę z pnączy i oczywiście czekała mnie zabawa z łuskaniem :wink: Dość sporo teraz jej mam... Rozłożyłam na folii na górze na stole postawionym przy grzejniku i teraz sobie schnie... Na drugi rok zasadzę tak, aby całą siatkę mi z jednej strony oplotła... świetnie wyglądała na siatce... No i do zupy w strąkach(jak młoda) idealna i nawet na fasolową też jak się wyłuska dość sporo :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 2 października 2013, o 23:32

Kawka napisał(a):Podziwiam Was, ja nie mam kompletnie ręki do kwiatów. Mimo podlewania i chuchania, wszystkie prędzej czy później zdychają. Jedyne co mi nie padło w przeciągu kilku lat to kaktus. A o podlewaniu pamiętam, więc nie wiem w czym tkwi problem. :bezradny:

U mnie też rośliny nie dają rady...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 2 października 2013, o 23:39

u mnie jeden storczyk zakwitł.. o . :D a drugi wypuszcza nową łodygę. :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 2 października 2013, o 23:41

Sztuczny, to cały czas kwitnie :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Duzzz » 3 października 2013, o 16:44

Joakar, a jak Ci się spisuje ten Agrecol? Mam go od jakiegoś czasu, ale mój jest do roślin kwitnących i troszkę mi kilka popalił, żółtych liści dostały, a rozcieńczałam nawet słabiej niż każą :smutny:

Post przez aralk » 3 października 2013, o 16:59

Księżycowa Kawa napisał(a):Sztuczny, to cały czas kwitnie :wink:

ja mam takiego jednego, śliczny przez cały rok :evillaugh:

Post przez Lorelei » 3 października 2013, o 17:03

Ostatnio z mamą w ikei sobie parę sztuk kupiłyśmy i mój wrócił i mówi "ooo z działki przywiozłyście" :evillaugh:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja