Nie zgodzę się z Tobą, Kr3jzolku. Z ciekawości włączyłam sobie teraz jeden odcinek. Jeżeli idzie o bohaterów - te bajki są groteskowe, ale mają dość konkretny przekaz. Jeżeli ktoś ma chwilę żeby obejrzeć jakiś odcinek, poszukać w nim tego, co chce się, żeby dziecko wyłapywało z "normalnych" bajek - to naprawdę mogą zrobić wiele dobrego.
http://www.youtube.com/watch?v=VUa_SUjApGcTen odcinek jest świetny o ile zapomni się na chwilkę chociaż, że jest to produkcja amerykańska (przez co z góry się zakłada, że jest to głupie, płytkie i bez przekazu). Ja chętnie o tym w kazdym razie podyskutuję
A ponieważ mamy tu parę mam myślę, że w ogóle przyda się temat, w którym będzie można rozmawiać na temat bajek, o których uważa się, że niekoniecznie są dobre dla dzieci. Przeciez nie wiemy, co nasze dziecko będzie oglądało bedąc u kolegi lub koleżanki, więc chyba dobrze jest przygotować dziecko na odpowiedni odbiór pewnych rzeczy
Ja prowadzę takie rozmowy z moim siedmioletnim bratem i młodszymi jeszcze dziećmi kuzynostwa, kiedy zjawiają się u nas, więc mogę co nieco opowiedzieć z własnego doświadczenia. A nuż może będzie to użyteczne