Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:33

Literatura wg krajów

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 10 czerwca 2013, o 11:30

Wielbiciel Charlotty Link, to kolejna powieść warta przeczytania.
Bohaterka jest świadkiem samobójstwa młodej kobiety, która skacze z okna. To zdarzenie bardzo niekorzystnie wpływa na jej psychikę, w małżeństwie też zaczyna się psuć (mąż ma kochankę, do której odchodzi).
Na pogrzebie samobójczyni, poznaję jej brata, młodego i bardzo atrakcyjnego mężczyznę, z którym po pewnym czasie nawiązuje romans.
Sielanka jednak nie trwa zbyt długo, bo po początkowym zauroczeniu okazuje się, że zbyt często ją okłamuje, jest wybuchowy, agresywny i wogóle nie ma pieniędzy.Zrywa więc tą znajomość i od tego czasu jej życie zmienia się w koszmar.

Ta powieść jest trochę inna, bo prawie od początku jest wiadomo kto jest mordercą, ale pomimo to czuję się tą atmosferę zagrożenia i strachu. Bardzo mi się podobała taksiążka i gorąco polecam.

Post przez aralk » 10 czerwca 2013, o 11:42

dobrze się kończy? nie pytam o HEA, bo podejrzewam, że mógłby być problem, ale o samo zakończenie

Post przez basik » 10 czerwca 2013, o 11:54

Aralku dobrze się kończy, a HEA jest takie domyślne

Post przez aralk » 10 czerwca 2013, o 13:43

basiku, to bardzo dobra wiadomość :padam:
zaczynam szukać książki ;)

Post przez basik » 11 czerwca 2013, o 10:12

Aralku, a jakie wrażenia po Obserwatorze.

Post przez aralk » 11 czerwca 2013, o 11:43

Nie napisałam nigdzie :mysli: Może i nie ;)
Bardzo mi się podobało. Układ, napięcie, intryga i rozwinięcie. Nawet końcówka i to niepewne HEA. Ale tak jak jest, jest dobrze, więc nawet narzekać zbytnio nie będę. Nie spodziewałam się rozwiązania takiego i faktycznie byłam zaskoczona. Fabuła utkana misternie. Bardzo ciekawie.
Jedno co mi jakoś tam przeszkadza w książkach Link, to trzy ostatnie strony na których podawane jest rozwiązanie, bardzo dokładnie, bardzo szczegółowo. W sumie wystarczyłoby to przeczytać ;) Po finezji w konstrukcji wątków po tych dwóch książkach spodziewałam się czegoś subtelniejszego, mniej bezpośredniego.

Post przez basik » 12 czerwca 2013, o 15:21

W Spójrz na mnie Yrsy Sigurdardottir, Thora rozpoczyna śledztwo w sprawie podpalenia ośrodka, dla osób upośledzonych umysłowo, w którym zginęło w płomieniach kilka osób, w tym młoda kobieta w ciąży.
Oskarżonym jest młody chłopak z zespołem Dawna, który ocalał z pożaru.
Prawniczka ponownie musi przesłuchać rodziny zmarłych i poznaje pilnie strzeżone tajemnice z przeszłości.
Kolejna bardzo dobra i poruszająca powieść, którą warto przeczytać.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 czerwca 2013, o 15:44

''Przypływ'' Rolf Börjlind, Cilla Börjlind - nowa i jakże ciekawie zapowiadająca się seria . Wiele wątków i postaci ,które z początku wyglądają, jakby nie mieli z sobą nic wspólnego ,a w połowie książki zaczytają się łączyć . Sympatyczne na swój sposób główne postacie,szczególnie były policjant ,a teraz bezdomny . Ciekawe ,czy w drugiej części, dalej będzie sprzedawał gazetki na ulicy ...
Książka w porównaniu z innymi kryminałami skandynawskimi nie ma za bardzo tego klimatu .Wiecie o co chodzi ...
Zima, szaro, buro ... Opisów też dużo nie ma. Zwróciłam na to uwagę dopiero na końcu ,tak wciągnęło mnie czytanie. Non stop coś się dzieje , akcja nie zwalnia nawet na chwile. Z niecierpliwością czekam na kolejne części i jeżeli będą takie dobre jak ta, będzie to jedna z moich ulubionych serii.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez basik » 12 czerwca 2013, o 18:48

Zainteresowałaś mnie Lucy, teraz muszę poszukać w księgarni, bo to chyba nowość :mysli:

Post przez aralk » 12 czerwca 2013, o 18:49

brzmi interesująco :)

Post przez Lucy » 12 czerwca 2013, o 19:07

basik napisał(a):Zainteresowałaś mnie Lucy, teraz muszę poszukać w księgarni, bo to chyba nowość :mysli:

W maju wyszło :)
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez aralk » 12 czerwca 2013, o 19:08

Czyli biblioteki może za kilka miesięcy zaczną się rozglądać :]

Post przez basik » 18 czerwca 2013, o 23:06

Statek śmierci Yrsy Sigurdardottir to świetny thriller, od którego trudno się oderwać.
Do portu wpływa jacht , na pokładzie nie ma nikogo, ani załogi, ani cztero-osobowej rodziny. Thora na prośbę krewnych zaginionej rodziny, rozpoczyna śledztwo.
Jednocześnie jest też drugi wątek, który opowiada o tym, co działo się na jachcie podczas tego tragicznego rejsu. A działo się bardzo dużo, tajemnicze zwłoki w lodówce, ciąłe zagrożenie, uszkodzone urządzenia nawigacyjne i do tego sztorm.
To najlepsza powieśc Yrsy jaką dotychczas czytałam, chociaż bardzo smutna, a zakońcenie rewelacyjne.

Post przez aralk » 19 czerwca 2013, o 07:34

basiku, czy dzieje się coś niepokojącego w życiu miłosnym Thory?

Post przez basik » 19 czerwca 2013, o 09:43

Nie, wszystko jest jak było :)

Post przez Lucy » 19 czerwca 2013, o 11:29

To dobrze :D

Post przez basik » 26 czerwca 2013, o 22:35

Lucy napisał(a):''Przypływ'' Rolf Börjlind, Cilla Börjlind - nowa i jakże ciekawie zapowiadająca się seria . Wiele wątków i postaci ,które z początku wyglądają, jakby nie mieli z sobą nic wspólnego ,a w połowie książki zaczytają się łączyć . Sympatyczne na swój sposób główne postacie,szczególnie były policjant ,a teraz bezdomny . Ciekawe ,czy w drugiej części, dalej będzie sprzedawał gazetki na ulicy ...
Książka w porównaniu z innymi kryminałami skandynawskimi nie ma za bardzo tego klimatu .Wiecie o co chodzi ...
Zima, szaro, buro ... Opisów też dużo nie ma. Zwróciłam na to uwagę dopiero na końcu ,tak wciągnęło mnie czytanie. Non stop coś się dzieje , akcja nie zwalnia nawet na chwile. Z niecierpliwością czekam na kolejne części i jeżeli będą takie dobre jak ta, będzie to jedna z moich ulubionych serii.

Potwiedzam wszystko, co napisała Lucy. świetna książka od której trudno się oderwać, chociaż początek trochę mnie przeraził (morderstwo ciężarnej kobiety). Nie ma tu żadnego romansu, ale Czarna seria często tak ma. Świetny szwecki kryminał!!!!

Post przez aralk » 1 lipca 2013, o 23:07

Holt Śmierć demona - jak dla mnie znakomite. Nie dość, że sensacja i wcale nie tak oczywiste zakończenie to na dodatek poznajemy bliżej Hanne i powoli zaczynamy wchodzić w to, co Pani Komisarz gra w duszy :) Bardzo mi się podobało. I rozbudziło ciekawość na dalsze losy bardzo mocno :)

Post przez basik » 4 lipca 2013, o 22:48

Z Czarnej Serii dorwałam Ciemne sekrety spółki autorskiej Hjorth & Rosenfeldt.
Zbrodnia na 16-latku rozpoczyna śledztwo, które odkrywa tajemnice z życia tego młodego chłopaka. Ale to nie zbrodnia jest na pierwszym planie, ale opis codziennych często skomplikowanych relacji głównych bohaterów, policjantów prowadzących śledztwo. Zręcznie stopniowane napięcie, kolejne ofiary i zaskakujące zakończenie. Świetny początek cyklu, gdzie główny bohater policyjny psycholog i ekspert od seryjnych zabójców, wcale nie jest człowiekiem którego można polubić.
Bardzo wciągająca lektura.

Post przez basik » 11 lipca 2013, o 11:34

Druga książka z cyklu Sebastian Bergam spółki autorskiej Hjorth & Rosenfeldt Uczeń jest jeszcze lepsza niż pierwsza.
Bohater Sebastian dalej nie wzbudza sympatii czytelników przez swój śfiński charakter, ale teraz ma poważne kłopoty, bo ktoś w sposób brutalny morduje jego kochanki (a miał ich bardzo dużo). Wszysto wskazuje na psychopatę, którego Sebastian 14 lat temu wsadził za kratki.
Kto, dlaczego i w jaki sposób kontaktuje się z mordercą musi bardzo szybko rozwiązać zespół policjantów, z którym pracuje Sebastian, a czasu jest coraz mniej, bo zostaje porwana policjanka.
Dla mnie rewelacja!!!!! Szybka akcja, świetni bohaterowie, skomplikowane śledztwo, przy tej książce nie można się nudzić.

Post przez basik » 12 lipca 2013, o 15:02

Nic nie czytałam Jo Nesbo, aż wreszcie wyporzyczyłam Pentagram i od teraz będę wierną fanką tego autora :)
Komisarz Harry Hole nałogowy palacz i alkoholik, nie może pogodzić się ze śmiercią swojej partnerki. Tylko braki kadrowe chronią go przed wyrzuceniem z pracy. Teraz musi rozwiązać zagadkę tajemniczych zbrodni, gdzie morderca zostawia na miejscu odcięty palec ofiary i pentagram.
Bardzo dynamiczna akcja, ciekawe śledztwo, skomplikowane relacje między bohaterami, to wielkie atuty tej książki.
Niestety jest to kolejna już część cyklu więc teraz musz szybko przeczytać pozostałe części.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 12 lipca 2013, o 20:45

Miałam okazję zapoznać się z "Wybawicielem" tego autora i też nieźle się czytało.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez aralk » 15 lipca 2013, o 10:07

basiku, jest tam jakiś romans?

Post przez basik » 15 lipca 2013, o 11:02

Zarówno w cyklu Sebastian Bergam spółki autorskiej Hjorth & Rosenfeldt jak i w książkach Nesbo jest romans,( a nawet kilka, bo każda osoba jest w jakimś związku) ale taki inny np. ona ma męża

Post przez aralk » 15 lipca 2013, o 13:12

romans pozamałżeński? ech, to chyba nie dla mnie :(

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...