Teraz jest 24 listopada 2024, o 03:41

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 2 czerwca 2013, o 20:13

ale sie przez was zrobiłam głodna ^_^

Avatar użytkownika
 
Posty: 11234
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Śląsk
Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 3 czerwca 2013, o 19:58

Dzieki dziewczyny :)
zebrałam kilka przepisów :)
będzie co robić na następne urodziny :hyhy:
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.


Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 czerwca 2013, o 11:22

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 12 czerwca 2013, o 12:46

ojej, w brzuchu mi burczy ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 12 czerwca 2013, o 13:02

smakowicie to wygląda.... :bigeyes:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 16 lipca 2013, o 15:07

O włoskim gotowani! ale nie tylko..
Książki, które smakowite nie tylko dzięki wspaniałym przepisom :) ale też kulinarnych opowieści

http://tvnplayer.pl/programy-online/czytam-bo-lubie-odcinki,285/odcinek-5,marlena-de-blasi-i-kuchnia-franceski,S03E05,10158.html

Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści
Kuchenny stół jako serce domu i szczypta miłości

Smaki południowej Italii - Marlena De Blasi
Smaki północnej Italii - Marlena De Blasi
Kuchnia Franceski - Peter Pezzelli

A tutaj tez jest o gotowaniu, o bazarach przepełnionych świeżymi warzywami i rybami, o kurze która znosiła jajka przy śpiewie staruszki i o wielu innych historiach kulinarnych przeplatanych romansem.. ITALIA MIA AMORE!!!

http://tvnplayer.pl/programy-online/czytam-bo-lubie-odcinki,285/odcinek-3,marlena-de-blasi,S02E03,5593.html

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 lipca 2013, o 15:51

Podobały mi się programy Wellman :)
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 lipca 2013, o 19:16

też lubiłam ten program. dzięki niemu miałam wziąć się za te książki De Blasi, ale jakoś się rozminęło...
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 lipca 2013, o 20:07

Fajnie o sadze Zmierzch mówiła :evillaugh:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 16 lipca 2013, o 20:22

tez to zapamiętałam :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 lipca 2013, o 23:32

Normalnie jak te zakochane nastolatki :P tyle ochów i achów ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 lipca 2013, o 13:50

Nie oglądałam, a widzę, że warto :rotfl:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 19 lipca 2013, o 17:41

duzzza NAPRAWDĘ WARTO!
chociażby po to, żeby popatrzyć jak ktoś się zachwyca nad książkami :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 lipca 2013, o 15:57

To mam sporo do nadrobienia :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 lipca 2013, o 23:35

Duzz - chłodnik jest prosty i smaczny, przynajmniej ja go uwielbiam. Tu masz prosty przepis: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013 ... ewski.html.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 lipca 2013, o 23:42

Robiłam dwa razy, ale jako pomocnik ;) Kilka razy jadłam i uwielbiam go :) Na takie upalne dni jak ostatnio idealny :)
Dziękuję Dorotko :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 1 sierpnia 2013, o 16:00

Adra czy tą sałatkę meksykańską z curry można zrobić z ogórków foliowych? Tych wężowych?

Dziś robię konserwowe ogórki i mam jeszcze te foliowe :zalamka: Polne wykorzystałam na konserwowe, ale może te druge dałoby radę zrobić na ta sałatkę? Nie będzie ciapa?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 5 sierpnia 2013, o 18:08

W tym roku mam urodzaj na cukinie i sprawdzam rozne przepisy w internecie. Macie jakies sprawdzone przepisy na swierze jedzenie i na przetwory?
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 8 sierpnia 2013, o 09:17

placki z cukinii - uwielbiam
2 średnie cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach
1 średnia cebula - jak wyżej
ząbek czosnku
jajko
ulubione zioła
mąka
sól, pieprz
mieszamy wszystko razem (cukinii nie odciskamy!)
i kładziemy łyżką na rozgrzany olej
jemy z serkiem zakwaszonym odrobiną soku cytrynowego albo z pomidorami :)

leczo
paprykę różnokolorową wrzucamy na rozgrzany olej
później cebula
czosnek
pieczarki
jak się ładnie przysmaży dodajemy przyprawy: papryka słodka, chili, sól, pieprz
podlewamy sokiem pomidorowym
ok 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
(mięsożercy mogą w trakcie dorzucić kiełbasę, parówkę czy co tam chcą) i już!

Avatar użytkownika
 
Posty: 2424
Dołączył(a): 22 marca 2012, o 20:13
Ulubiona autorka/autor: Stephanie Laurens, Kerrelyn Sparks

Post przez Adrastea » 8 sierpnia 2013, o 15:50

duzzza22 napisał(a):Adra czy tą sałatkę meksykańską z curry można zrobić z ogórków foliowych? Tych wężowych?

Dziś robię konserwowe ogórki i mam jeszcze te foliowe :zalamka: Polne wykorzystałam na konserwowe, ale może te druge dałoby radę zrobić na ta sałatkę? Nie będzie ciapa?


Przepraszam, że dopiero teraz, ale dopiero dotarłam do tego wątku, bo przez kilka dni internetu na laptopie nie miałam :zalamka:

To chyba nie ma żadnej różnicy z jakich się robi. Tak my myślę :mysli:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 8 sierpnia 2013, o 17:33

tajemna napisał(a):Mam zamiar zrobić na jutrzejszą obiadokolację muszle nadziewane (ślubny ma urodziny), w trzech rodzajach, (jak starczy mi muszli):
http://stylowi.pl/2963312
http://mojeconieco.com/muszle-nadziewane-farszem-drobiowo-pieczarkowym/
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_pomidorami/makaron_muszle_z_mozzarella/przepis.html

Tak myślę, żeby ugotować makaron i zrobić farsz dzisiaj, a jutro tylko zapiec... co myślicie?
Pierwszy raz robię, jakieś rady? :prosi:

Tajemna, i jak Wam to smakowało?
Znalazłam dzisiaj takie muszle w szafce w kuchni :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 sierpnia 2013, o 18:44

u nas cukinia właśnie dziś została załadowana do słoików. W occie pływa ;)
Ogórki na słodko ostro tak samo, jeszcze patisony chcemy zrobić, ale nie ma takich malutkich nigdzie.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 2067
Dołączył(a): 12 stycznia 2013, o 18:17
Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 8 sierpnia 2013, o 19:13

Dziewczyny, czy któraś ma jakiś sprawdzony przepis na gruszki z imbirem ?

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 8 sierpnia 2013, o 19:17

joakar4 napisał(a): Tajemna, i jak Wam to smakowało?
Znalazłam dzisiaj takie muszle w szafce w kuchni :hyhy:

Dobre było, tylko trzeba uważać, żeby podczas zapiekania muszle za bardzo nie wysuszyły się, bo robią się twarde. Chyba najlepsze były z pieczarkami :) Te z różnymi serami też niezłe :)
Ale jeśli będę robić ponownie (strasznie dużo bałaganu przy tym, w każdym razie u mnie :P ) to sama sobie farsz wymyślę. Dobre będzie z papryką w trzech kolorach podsmażoną na patelni - na przykład z pieczarkami. Albo ze zwykłą kiełbaską w małą kosteczkę i podsmażoną a potem włożoną do muszli. Posypać serem i zapiec. Z pieczarkami też dobre, jak dla mnie według przepisów z linków było za mało doprawione, dodałabym więcej bo lubię mocno przyprawione.
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 8 sierpnia 2013, o 20:43

Katarzyna888 napisał(a):W tym roku mam urodzaj na cukinie i sprawdzam rozne przepisy w internecie. Macie jakies sprawdzone przepisy na swierze jedzenie i na przetwory?

do słoików robię zwykle sałatkę z cukini,marchewki i cebuli w zalewie octowej,albo pikle z musztardą.
Do obiadu -bigos z cukinii,leczo,czasami ratatuję albo zapiekankę z cukinii(sos ze świeżych pomidorów,na to cukinia przyprawiona wegetą i pieprzem,obsmażona na oleju i odsączona,potem warstwa żółtego sera,śmietana kwaśna wymieszona z jajkami i przyprawami i na to kolejna warstwa sosu pomidorowego)
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość