Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:50

Literatura wg krajów

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 maja 2013, o 13:23

Bierz ,bierz :lol:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 maja 2013, o 12:37

basik napisał(a):
basik napisał(a):
Lucy napisał(a):''Złudzenie'' Thomasa Erikson - niesamowicie wciągająca książka :bigeyes: ,ciekawi bohaterowie ,nieoczekiwane zwroty akcji i zaskakujące zakończenie . Niby czegoś się domyślałam w połowie czytanie ,ale jednak wbiło mnie w siedzenie :surprise: Konkretnie chodzi o osobę ,która kierowała WSZYSTKIM. Mimo objętości ,książkę szybko się czyta i nie mamy do czynienia z drobniutką szlag trafiającą czcionką.

No to kolejna książka, którą muszę gdzieś zdobyć :mysli:

Nie wierzyłam własnym oczom, gdy dzisiaj w Taniej Książce zobaczyłam Złudzenie za 6 zl. :D

Wspaniała okazja. Kurczę, aż sama się zainteresowałam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 20 maja 2013, o 12:17

Tylko jedno życie Sary Blaedel jakoś niezbyt mi się podobało. Poprzednie jej książki Handlarz śmiercią i Mam na imię księżniczka były całkiem dobre, śledztwo prowadzone przez dwie przyjaciółki (policjantkę i dziennikarkę) nawet wciągało, tak jak i sprawy prywatne bohaterów.
Natomiast w Tylko jedno życie mimo dwóch morderstw prawie nic ciekawego się nie dzieje.
Pierwsze morderstwo dotyczy imigrantów( młodej Jordanki )i w zasadzie śledztwo skupia się na obyczajach i życiu muzułmanów, co jest w zasadzie nudne i niepotrzebne.
Trudno też połapać się w życiu prywatnym bohaterek (trzeba przeczytać pierwsze części ). W sumie można przeczytać...ale bez rewelacji.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 maja 2013, o 13:10

Przeczytałam pierwsze dwie i niby mi się podobały, ale jakoś właśnie parcia na kolejne nie mam....

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 20 maja 2013, o 13:59

Ja przeczytałam pierwszą część i nie podobała mi się . Nuda ,niewiele się dzieje ... Lubię ,kiedy autor daje możliwość pobawienia się w detektywa i znalezienia mordercy. Niestety tu byłam tak znużona ,że nie chciało mi się tego robić . Żadnej ekscytacji ,nic :bezradny:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez basik » 21 maja 2013, o 15:21

Nie oglądaj się Karin Fossum też warto przeczytać, chociażby ze względu na nietypowe zakończenie, które daje dużo do myślenia.
Maleńka wioska... ginie mała dziewczynka, która po kilku godzinach zostaje odnaleziona i wtedy mówi, że nad brzegiem jeziora leży naga pani.
Od tego zaczyna się bardzo skomplikowane śledztwo prowadzone przez inspektora Sejera, które wskazuje, że kilka osób może być mordercą. Tylko kto i dlaczego, jaki był motyw i czy morderca jest rzeczywiście mordercą?
Nie ma tu romansu, nie trzyma w napięciu, ale świetnie się czyta .

Post przez Lucy » 21 maja 2013, o 15:32

basik napisał(a):Nie ma tu romansu, nie trzyma w napięciu, ale świetnie się czyta .

Ten romans bym już odpuściła ,ale napięcie już nie :hyhy: Wydaje się mało interesująca ...

''Wszędzie śnieg''- Gregg Olsen .Świetna książka ,trzymająca w napięciu . Niby nie ma "kto to zrobił" ,ale samo szukanie matki ,która zabiła dwadzieścia osób wystarcza w zupełności . :zalamka: I jeszcze zakończenie ... spodziewałam się innego ,ale nie można mieć wszystkiego .

Post przez aralk » 21 maja 2013, o 15:34

chyba ostatnio mamy fazę :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 22 maja 2013, o 18:42

z literatury skandynawskiej ostatnio czytałam Lisę Marklund,nawet dobrze sie czyta,choć postępowanie głównej bohaterki wobec facetów mnie dołuje
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez aralk » 22 maja 2013, o 19:04

ewo, zobaczysz jak będzie postępowała w dalszych częściach :evillaugh:
nie trawię durnych bohaterek, a ta niestety taka jest :]

Post przez ewa.p » 22 maja 2013, o 19:10

durna jest w sprawach damsko-męskich koszmarnie.Bo jesli chodzi o taka zwykła mądrość to nie jest źle...Dobrze jej idzie w śledztwach,jest dobra matką...Ja myślałam raczej,że ona stworzy związek z Q.

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez aralk » 22 maja 2013, o 19:12

stworzy związek, a i owszem, a potem:
Spoiler:

:zalamka:

Post przez ewa.p » 22 maja 2013, o 19:13

niczego się nie nauczyła na własnych błędach???Koszmarnie głupia kobieta

Post przez Lucy » 22 maja 2013, o 19:20

Matko co wy piszecie ! Aż tak źle ? :zalamka: czytałam tylko pierwszą część i wiem ,że ona była w toksycznym związku .Ale żeby dalej było jeszcze gorzej ? :evillaugh:

Post przez aralk » 22 maja 2013, o 19:24

mam nadzieję, że nie pomyliłam serii :evillaugh:

Post przez basik » 26 maja 2013, o 23:14

Lód w żyłach Yrse Sigurdardottir wydaje mi się, że jest trochę słabszy niż jej poprzednie książki, ale i tak warto przeczytać.

Post przez aralk » 27 maja 2013, o 07:36

Teraz powinnam go czytać, ale może troszeczkę odczekam w takim wypadku ;)

Post przez basik » 27 maja 2013, o 12:06

Czytaj Aralku, może Twoje wrażenie będzie całkiem inne...bardzo jestem ciekawa :)

Post przez aralk » 27 maja 2013, o 13:11

jak na razie ustawiłam się kolejce, bo im nowsza część tym kolejka dłuższa ;)

Post przez aralk » 30 maja 2013, o 14:33

Anne Holt, Błogosławieni, którzy pragną... druga część nowej serii. Moim zdaniem, lepsza od pierwszej części. Ciekawa i interesująca. A co u Holt bywa od czasu do czasu, niejednoznaczna. Ona niekiedy potrafi sympatyzować skutecznie z tymi nie do końca dobrymi ;) Bardzo mi się podobało. I ogólnie lubię jej bohaterów. Z ich ułomnościami, bo tacy właśnie są. Zamówiłam sobie część trzecią, ale muszę poczekać :(

Post przez basik » 31 maja 2013, o 13:07

Niemiecka autorka Charlotte Link znowu mnie zaskoczyła.
Grzech aniołów to historia bliżniakówz których jeden jest chory psychicznie i jest zamknięty w zakładzie( za próbę zabójstwa młodej dziewczyny), natomiast drugi jest całkiem zdrowy , mieszka z rodzicami i nawet poznaje dziewczynę, z którą wyjeżdża na wakacje do Francji.
I tu zaczyna się dopiero dramat.
Autorka po mistrzowsku dawkuje napięcie, niby nic strasznego się nie dzieje, ale wyczuwa się atmosferę tajemnicy i wiszącą w powietrzu tragedię. Zaskakujące i niesamowite zakończenie. Jestem pod dużym wrażeniem i polecam miłośniczkom kryminałów takich trochę psychologicznych.
Ostatnio edytowano 31 maja 2013, o 15:40 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Księżycowa Kawa » 31 maja 2013, o 13:11

Za Link miałam się brać, ale ostatnio jak chciałam, wszystko było wypożyczone.

"W proch się obrócisz" Sigurdardottir jakoś trochę inaczej czyta... hmmm
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez basik » 3 czerwca 2013, o 12:40

A jak pisze Hening Mankell, warto go czytać ?

Post przez aralk » 3 czerwca 2013, o 17:46

basiku, mam w domu pierwszy tom "Komisarza Wallandera", ale jeszcze nie zaczęłam :] robię sobie chwilę przerwy po Slaughter, Gardner i Gerritsen pod rząd ;)

Post przez Księżycowa Kawa » 4 czerwca 2013, o 21:51

Czytam pierwszy tom "Komisarza Wallandera" - w zasadzie nieźle, podobał mi się klimat, ale końcówka jest w formie streszczenia, co dość słabo wypada, a drugiego jeszcze nie zdążyłam przeczytać. Wydaje mi się, że później może być lepiej.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...