<span style="font-weight: bold">CYCKI MURZYNKI</span>
<span style="text-decoration: underline">Składniki</span>:
Ciasto:
9 białek
2/3 szkl cukru pudru
1 i 2/3 szkl wiórków kokosowych
1 i 1/4 szkl maku
5 żółtek
<span style="text-decoration: underline">Krem:</span>
300 g masła
1/3 szkl cukru pudru
2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)
1 litr mleka
4 żółtka
<span style="text-decoration: underline">Polewa: </span>
3 łyżki masła
1 szkl cukru pudru
5 łyżek kakao
1 i 1/3 szkl mleka
<span style="text-decoration: underline">Dodatki:</span>
1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
1 szkl wódki lub innego alkoholu
1/3 szkl wody
rodzynki lub kropelki czekoladowe
Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Piec przez ok. 20 min. Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C, po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku; otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać.)
Ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami i zmiksować z zimnym budyniem waniliowym.
Ugotować polewę z podanych składników. Gotować aż zgęstnieje.
Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce, zalać przestudzoną polewą czekoladową,. Trzymać w chłodnym miejscu.
Doskonały przepis na kolację we dwoje.