Teraz jest 22 listopada 2024, o 10:16

Romans + kryminał, sensacja, thriller, mafia

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 6 kwietnia 2013, o 22:15

Też jestem ciekawa, jakie to na mnie zrobi wrażenie :D
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 8 kwietnia 2013, o 09:37

Chemia śmierci Simona Becketta to lektura dla czytelników o mocnych nerwach. Ale i tak ją przeczytałam mimo drastycznych scen ( które już póżniej opuszczałam).
W małym, spokojnym miasteczku, dzieci znajdują rozkładające sie w upale zwłoki kobiety. W śledztwie pomaga lekarz antropolog, który sam przeżył tragedię ( śmierć żony i córeczki) ,ucieka z Londynu i teraz pracuje jako zwykły lekarz. Poznaje tu kobietę, na której zaczyna mu zależeć, ale morderca-psychopata pozbawia go tej radości, porywając ją jako kolejną ofiarę. Zaczyna się wyścig z czasem....
Poczętek trochę mnie zniechęcił ale potem już nie mogłam się oderwać i wcale sie nie dziwię wysokim ocenom czytelników w Biblionetce.

Post przez aralk » 8 kwietnia 2013, o 10:49

basiku, część druga jest jeszcze gorsza, a na dodatek:
Spoiler:

Ja skończyłam na drugiej części ^_^

Post przez basik » 8 kwietnia 2013, o 11:44

Aralku, czyli mam rozumiec, że te makabryczne sceny dalej są? Zaczęłam czytać drugą część, bo lubię gdy dużo się dzieje...ale bez przesady...potem mam koszmarne sny :(

Post przez aralk » 8 kwietnia 2013, o 12:23

basiku, bohater w takim zawodem to i makabryczne sceny są :]
Ale dla mnie rzeczywiście końcówka drugiej części była najgorsza, a kiedy dotarło do mnie, że HEA to tam nie będzie, to zarzuciłam i stwierdziłam, że nie będę czytać dalej ;)
Ale ksiązka dobra, mocna i dobra, tylko, że dla mnie doskonałą przeciwwagą do tego był związek bohatera, a jak go nie ma to ja rezygnuję ^_^

Post przez basik » 8 kwietnia 2013, o 15:26

Ja się nie poddam :hyhy: może w trzeciej części kogoś spotka.

Post przez basik » 12 kwietnia 2013, o 17:45

No więc tak. W Szeptach zmarłych Davidowi bardzo podoba się pewna policjantka z którą prowadzi śledztwo, ale nic z tego nie wychodzi. Natomiast w czwartej części Wołanie grobu romans jest, ale bez HEA.
Bardzo żal mi Davida, bo każda kobieta z którą się spotyka, zostawia rany na jego ciele i nic poza tym.
Ale czytam ten cykl, nie ze względu na wątek romansowy, ale dlatego, że to świetny, trzymający w ciągłym napięciu kryminał, gdzie do samego końca nie wiadomo kto jest mordercą, a nawet gdy wszystko jest już jasne, to i tak nie jest to do końca cała prawda.
Mam nadzieje, że autor napisze wreszcie kolejną książkę z tego cyklu, a ostatnie zdanie książki na to wskazuje:
Ktoś do mnie dzwonił, z tego samego numeru co poprzednio.
Odbierając, poczułem znajomy dreszcz ciekawości.
Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2013, o 18:33 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Post przez aralk » 12 kwietnia 2013, o 17:53

Czyli jednak dobrze pamiętałam :]
Dzięki, basiku, ja na razie chyba przystopuję :]

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 kwietnia 2013, o 15:52

Basiku, dziękuję. Sama nie wiem czy przeczytam, ten brak HEA mnie hamuje.
Może jak się okaże że w kolejnej części coś w tym temacie ruszyło to wtedy poczytam.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez aralk » 13 kwietnia 2013, o 16:11

Sol, przeczytaj część pierwszą :) tam jest HEA, a zobaczysz, że to świetna książka, świetny kryminał :)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 kwietnia 2013, o 16:14

Aralku, a da się sobie wmówić że na części pierwszej się kończy? Mam podobny stosunek do HEA co Ty :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez aralk » 13 kwietnia 2013, o 17:03

Da się, spokojnie. Zapomnij o dalszych częściach :) Gorzej jak ci się spodoba, to będziesz chciała więcej :hyhy:
Ale jedynka jest spoko :)

Post przez Księżycowa Kawa » 11 maja 2013, o 19:49

Też pomyślałabym, aby to obadać bliżej, choć pewnie nie w najbliższym czasie.

"Czarny piątek" – to druga książka Alex Kavy, którą przeczytałam i też nie bardzo mi się podoba – przypomina mi to bardziej wypracowanie, szczególnie w przypadku opisów postaci, oprócz tego mam wrażenie, że było tutaj zbyt duże nagromadzenie postaci, gdyż jakoś one mi się rozmywały. Poza tym skoro za tym stoi wydawnictwo harlequin, to jednak spodziewałam się jakiegoś wątku romansowego, chociażby w tle, a tu nic.
W ogóle rzecz ujmując, historia mnie nie zainteresowała, choć ma pewien potencjał.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez basik » 14 maja 2013, o 10:46

A ja odkryłam świetną nową autorkę Ali Knight, która wydała dopiero dwie książki Gra z mordercą i Zadra.
Nicky przeżyła tragedię, kiedy znalazła ciało swojej zamordowanej przyjaciłki. Po pewnym czasie bierze ślub z jej mężem i od tego czasu rozpoczyna się jej walka o życie.
Najpier jej życie ratuje młody człowiek poznany w samolocie, który następnie więzi ją w swojej opuszczonej rodowej posiadłości skąd cudem udaje jej się uciec tylko po to, żeby się przekonać, że jej własny mąż coś przed nią starannie ukrywa.
Czy to on najął płatnego zabójcę, który zabił poprzednią żonę oraz jeszcze wcześniej dziewczynę która była z nim w ciąży, czy teraz ona ma być kolejną ofiarą?
Książka trzyma w napięciu i niepewności, tajemnice sprzed lat, zemsta, zagrożenie, wszystko to sprawia, że czyta się z ogromną przyjemnością i wypiekami na twarzy. Polecam.

Post przez aralk » 14 maja 2013, o 15:55

zapisalam do przeczytania :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 maja 2013, o 16:21

Ja też :D
Gorzej, że nie wiem kiedy ja się odkopię z tego co mam do przeczytania :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez aralk » 14 maja 2013, o 17:09

moja lista kryminałów, sensacji robi się z dnia na dzień coraz dłuższa, na powiększanie listy romansów nawet już nie mam czasu :]

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 maja 2013, o 20:49

Moim największym błędem jest to, że ja nie segreguję, a zapisuję jak leci :P

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez aralk » 14 maja 2013, o 20:55

ja ostatnio zaczęłam segregować, bo się pogubiłam :hyhy:

Post przez basik » 14 maja 2013, o 21:18

Zadra to nowa powieść, ale Gra z mordercą ukazała się w tamtym roku, więc może być w bibliotekack.

Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 14 maja 2013, o 22:46

aralk napisał(a):moja lista kryminałów, sensacji robi się z dnia na dzień coraz dłuższa, na powiększanie listy romansów nawet już nie mam czasu :]

Ja zapisuję wszystko w jednej liście :wstyd: jak wyhaczę coś nowego co dopiero wyjdzie to sobie dopisuję, bez oznaczeń co kiedy i jak, a potem jak głupia przeglądam co chcę przeczytać i nic nie mogę znaleźć :wstyd:

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 14 maja 2013, o 23:09

aralk napisał(a):moja lista kryminałów, sensacji robi się z dnia na dzień coraz dłuższa, na powiększanie listy romansów nawet już nie mam czasu :]

Ja czas mam....żeby zapisać lista to "tylko" ponad tysiąc książek i też się pogubiłam :zalamka: a posegregowałam wg autorów i alfabetycznie :embarrassed:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Księżycowa Kawa » 15 maja 2013, o 21:56

gosiurka napisał(a):

Ja czas mam....żeby zapisać lista to "tylko" ponad tysiąc książek i też się pogubiłam :zalamka: a posegregowałam wg autorów i alfabetycznie :embarrassed:

Co tu dużo mówić? - mam podobnie - powstał istny chaos.
Denis Diderot

*
*

Post przez basik » 16 maja 2013, o 20:07

Nowa rewelacyjna niemiecka autorka Nele Neuhaus i jej powieść Śnieżka musi umrzeć to prawdziwa uczta dla smakoszy kryminałów i amatorów dobrej książki.
Tobi po 10 latach wychodzi z więzienia, za morderstwo dwóch nastolatek. W rodzinnej wiosce spotyka się tylko z nienawiścią dotyczącą nie tylko jego, ale również ojca i matkę, która zostaje napadnięta i ciężko ranna leży w szpitalu. On również zostaje pobity, z pomocą przychodzi mu zbuntowana nastolatka Amelie, która ma dowód, że to nie on był mordercą.
Niestety Amelia znika i oczywiście Tobi jest pierwszy na liście podejrzanych.
Równocześnie na starym lotnisku, zostają znalezione zwłoki jednej z zamordowanej przed laty dziewczyn.
Do akcji wkracza para policjantów Pia i Oliver. Podczas śledztwa są coraz bardziej przekonani, że mordercą dziewczyn był ktoś inny. A w wiosce zaczynają się dziać różne dziwne rzeczy, podejrzanych przybywa.

Od tej książki nie można się oderwać, trzyma w napięciu od samego początku, do zaskakującego końca. Wartka fabuła pełna nagłych i niespodziewanych zwrotów akcji. Tej książki się nie czyta, ją się po prostu pochłania.
Ją trzeba koniecznie przeczytać. Gorąco polecam!!!!!!

Post przez aralk » 16 maja 2013, o 20:17

romans? HEA?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...