Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:56

Literatura wg krajów

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 4 maja 2013, o 18:18

Super ,że zamieściłaś link :* odkryłam nowego autora Matti Rönkä . W sensie nowy ,ponieważ nie wiedziałam o jego istnieniu,a seria wydaje się ciekawa.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez aralk » 4 maja 2013, o 18:21

Fajnie, że się przyda :)
Ja tez o kilku nie miałam pojęcia, a wydaje się, że warto przynajmniej spróbować :)

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 4 maja 2013, o 19:10

Wielkie dzięki Aralk :* , będzie co czytać i o czym dyskutować :)

Post przez aralk » 4 maja 2013, o 21:04

ciesze się, że sie przydało :)
wyszukałam jeszcze TĘ 10

Post przez basik » 5 maja 2013, o 15:21

Z tych topowych przeczytałam Ohlsson Niechciane, Odwet i Na skraju ciszy i są naprawdę dobre a Sary Blaedel Handlarz śmiercią też dobrze się czyta (w maju ma być trzecia część Tylko jedno życie)
Ostatnio edytowano 20 maja 2013, o 12:00 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Post przez basik » 7 maja 2013, o 23:09

Weż moją duszę Yrse Sigurdardottir jest jeszcze lepsza niż pierwsza część. Podoba mi się sposób prowadzenia śledztwa przez bohaterkę, powiązanie historii z terażniejszością a przede wszystkim fakt, że nie jest tak bardzo tragiczna i smutna jak większość powieści skandynawskich pisarzy.
Ostatnio edytowano 20 maja 2013, o 12:01 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Lucy » 7 maja 2013, o 23:24

Mnie też się bardzo podobała :lol: oprócz śledztwa ,historia jej życia osobistego jest bardzo interesująca. Niemiec świetny i kwestia zostania babcią ... nie mogę się doczekać co będzie dalej.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 8 maja 2013, o 17:09

Lucy napisał(a):Mnie też się bardzo podobała :lol: oprócz śledztwa ,historia jej życia osobistego jest bardzo interesująca. Niemiec świetny i kwestia zostania babcią ... nie mogę się doczekać co będzie dalej.

Też jestem coraz bardziej zaciekawiona.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Lucy » 8 maja 2013, o 17:16

Najlepsza powieści roku według Szwedzkiej Akademii Literatury .Na taki tytuł zasłużyła sobie ponoć "Księżniczka Burundi "Kjell Eriksson. Kto tak zadecydował nie mam pojęcia :] Książka słaba ,bardzo słaba. Największy minus to bohaterowie ,których ani nie idzie polubić ,ani znienawidzić . Do tego plejada niepotrzebnych postaci ,którzy nic nie wnosili do historii ,a jedynie powodowali komplikacje w postaci zapamiętania nazwisk. Nie ma tego specyficznego skandynawskiego klimatu ... zagadka taka sobie ... ogólnie nie polecam.

Post przez aralk » 8 maja 2013, o 18:24

basik napisał(a):Weż moją duszę Yrse Sigurdardottir jest jeszcze lepsza niż pierwsza część. Podoba mi się sposób prowadzenia śledztwa przez bohaterkę, powiązanie historii z terażniejszością a przede wszystkim fakt, że nie jest tak bardzo tragiczna i smutna jak większość powieści skandynawskich pisarzy.

oj, tak :)

Post przez basik » 9 maja 2013, o 10:58

Przeczytałam Nocną zamieć Johan Theorin, kolejną pozycję z linku zamieszczonego przez Aralk i jestem pod dużym wrażeniem. Zamieszczam recenzje z Biblioneki, która świetnie odzwierciedla moje wrażenia.

Na szwedzką wyspę Olandię przybywa rodzina z dwójką małych dzieci. Kupili dom do remontu, wprowadzili się do niego i teraz powoli samodzielnie go remontują. A dom ma duszę. Jest stary, ma ponad sto lat i według miejscowych legend zbudowany został z drewna z rozbitego u brzegów wyspy statku.
Jednocześnie w okolicy grasują złodzieje włamywacze, okradający domki letniskowe opustoszałe poza sezonem. W listopadzie tonie żona głównego bohatera. Mężczyzna musi zająć się dziećmi, znaleźć pracę, kontynuować remont domu. Dopada go depresja.

Książka jest bardzo mroczna. Na wyspie jesienią jest ciemno, wietrznie, odludnie, zimno. Ponadto trzyma w napięciu atmosfera oczekiwania na coś, co musi się wydarzyć. Okazuje się, że każdy ma "trupa w szafie". Nagle wychodzą na jaw jakieś niewyjaśnione sprawy, w które zaplątana była nieżyjąca żona, jej matka jest osobą tajemniczą, mąż też nie powiedział wszystkiego.

Nie ma w tej powieści typowego policyjnego śledztwa, wszystko toczy się jakby przy okazji, nikt specjalnie się nie stara wyjaśnić śmierci młodej kobiety, a jednak krok po kroku coś rusza. Najwięcej uwagi narrator skupia na legendach związanych z latarniami i zmarłymi, są duchy, które straszą gości, są niewyjaśnione odgłosy.

Dodam jeszcze, że książka należy do tych raczej smutnych, a zakończenie trzyma w napięciu i jest wprost zaskakujące.

Post przez aralk » 9 maja 2013, o 15:13

ale kończy się dobrze, czy nie?

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 maja 2013, o 15:16

aralk napisał(a):
basik napisał(a):Weż moją duszę Yrse Sigurdardottir jest jeszcze lepsza niż pierwsza część. Podoba mi się sposób prowadzenia śledztwa przez bohaterkę, powiązanie historii z terażniejszością a przede wszystkim fakt, że nie jest tak bardzo tragiczna i smutna jak większość powieści skandynawskich pisarzy.

oj, tak :)

może już o to trułam (ale nie pamiętam) czy w tej serii jest HEA? Obiecuję że ostatni raz pytam. Zapiszę sobie i więcej gęby o to nie otworzę :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez aralk » 9 maja 2013, o 15:18

jak na razie nie wiadomo, ale wszystko jest na dobrej drodze :)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 maja 2013, o 15:22

dziękuję. Satysfakcjonuje mnie to ;)
Na razie się za Skandynawię nie biorę bo mimo wszystko to klimaty ciężkie, ale lubię wiedzieć co mam w zapasie ;)
chyba nawet na czytniku już to mam, razem z Holt ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez aralk » 9 maja 2013, o 15:23

A tak w temacie, stałam dzisiaj w Matrasie z pół godziny wyczytując końcówki tomów na które nie mam szans w najbliższym czasie :zalamka:
Holt miedzy innymi :hahaha:

Post przez Lucy » 15 maja 2013, o 16:06

''Złudzenie'' Thomasa Erikson - niesamowicie wciągająca książka :bigeyes: ,ciekawi bohaterowie ,nieoczekiwane zwroty akcji i zaskakujące zakończenie . Niby czegoś się domyślałam w połowie czytanie ,ale jednak wbiło mnie w siedzenie :surprise: Konkretnie chodzi o osobę ,która kierowała WSZYSTKIM. Mimo objętości ,książkę szybko się czyta i nie mamy do czynienia z drobniutką szlag trafiającą czcionką.

Post przez aralk » 15 maja 2013, o 18:40

HEA jakoweś występuje?

Skończyłam W proch się obrócisz. I wszystko co twierdzi basik to prawda :) Mnie też czytało się dluuugo. Historia fascynująca, nawet nie wiem czy nie najlepsza z tych trzech, ale faktycznie długa. Ja jestem zdecydowanie na tak. I zaczynam się martwić, że będę miała spore problemy ze zdobyciem papierkowej części czwartej :]

Post przez Lucy » 15 maja 2013, o 19:14

Trudno tak określić w tej książce ,co oznacza szczęśliwe zakończenie :mysli: W związek ludzie wstępują ,albo w dalszym ciągu zostają .Więc dobrze się kończy .

Post przez aralk » 15 maja 2013, o 20:32

To pojedynczy tytuł, czy w drugim wyjdzie, że porzucili wszyscy wszystkich :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 15 maja 2013, o 21:54

"Weź moją duszę" Yrsa Sigurdardottir - przypadło mi do gustu, ciekawa historia, interesująco opowiedziana przy zachowaniu pewnego klimatu, podoba mi się ujęcie relacji relacje głównych bohaterów, poza tym Thora fajnie prowadziła swoje śledztwo. Teraz jakoś muszę odzyskać trzeci tom.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez basik » 15 maja 2013, o 23:15

Lucy napisał(a):''Złudzenie'' Thomasa Erikson - niesamowicie wciągająca książka :bigeyes: ,ciekawi bohaterowie ,nieoczekiwane zwroty akcji i zaskakujące zakończenie . Niby czegoś się domyślałam w połowie czytanie ,ale jednak wbiło mnie w siedzenie :surprise: Konkretnie chodzi o osobę ,która kierowała WSZYSTKIM. Mimo objętości ,książkę szybko się czyta i nie mamy do czynienia z drobniutką szlag trafiającą czcionką.

No to kolejna książka, którą muszę gdzieś zdobyć :mysli:

Post przez Lucy » 16 maja 2013, o 12:43

aralk napisał(a):To pojedynczy tytuł, czy w drugim wyjdzie, że porzucili wszyscy wszystkich :hyhy:

Jest już druga część ,więc wszystko możliwe :P jeszcze u nas nie wydali ,ale mam nadzieję ,że już niedługo.

Post przez aralk » 16 maja 2013, o 14:03

To ja może jednak się wstrzymam ;)

Post przez basik » 17 maja 2013, o 12:39

basik napisał(a):
Lucy napisał(a):''Złudzenie'' Thomasa Erikson - niesamowicie wciągająca książka :bigeyes: ,ciekawi bohaterowie ,nieoczekiwane zwroty akcji i zaskakujące zakończenie . Niby czegoś się domyślałam w połowie czytanie ,ale jednak wbiło mnie w siedzenie :surprise: Konkretnie chodzi o osobę ,która kierowała WSZYSTKIM. Mimo objętości ,książkę szybko się czyta i nie mamy do czynienia z drobniutką szlag trafiającą czcionką.

No to kolejna książka, którą muszę gdzieś zdobyć :mysli:

Nie wierzyłam własnym oczom, gdy dzisiaj w Taniej Książce zobaczyłam Złudzenie za 6 zl. :D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...