Teraz jest 24 listopada 2024, o 07:29

Roślinne inspiracje i domowe ogródki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 kwietnia 2013, o 16:45

Ja bym bardzo, bardzo, bardzo chciała mieć maciejkę.
Już od lat marzę. Wysiewa się jakoś w maju czy kwietniu. Czyli powinnam już być zwarta i gotowa, a tu nic z tego, bo nie udało mi się nigdzie znaleźć nasionek.
Obrazek

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2013, o 16:49

Z maciejką od lat mam ogromny problem, bo wysiewam ją co roku na wiosnę, chucham na nią i dmucham, a ona, niewdzięcznica jedna, zawsze i tak mi potem padnie. I nigdy jeszcze nie doczekałam się tego jej niesamowitego zapachu na moim balkonie. W tym roku chyba ją sobie daruję.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Janka » 13 kwietnia 2013, o 16:52

Ja się tego zapachu trochę obawiam, bo okno pokoju mojego F. wychodzi na balkon i jeśli on mi się zbuntuje, to będę musiała tę maciejkę trzymać w łazience.

W tamtym roku maciejka sobie kwitła przed domem po sąsiedzku i gdy wracałam czasem wieczorem pieszo do domu, to sobie wąchałam.
Obrazek

Post przez aralk » 13 kwietnia 2013, o 17:04

Dorotko, masz już bratki na balkonie. Nie martwisz się, że padną, czy bedziesz wnosić na noc do domu?

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2013, o 18:02

Bratki i stokrotki są bardzo wytrzymale i takie przymrozki, jakie bywają teraz, im nie groźne. Zwykle już w marcu sadzę bratki na balkonie, no ale w tym roku było na nie zdecydowanie za zimno. A co, masz ochotę posadzić u siebie bratki, Aralk?

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 kwietnia 2013, o 18:17

dostałam o mamy kilka zdjęć ogrodowych. Mimo śniegowej czapy która odpuściła dosłownie dwa dni temu kwiatki się nie poddały. Efekt:
http://images39.fotosik.pl/2007/5ab9e5c091f8cefa.jpg
http://images50.fotosik.pl/1921/005ddb8e86085048.jpg
http://images40.fotosik.pl/2015/1cde82d5731085d4.jpg
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 13 kwietnia 2013, o 18:22

cudne Sol. :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez aralk » 13 kwietnia 2013, o 19:12

Dorotka napisał(a):Bratki i stokrotki są bardzo wytrzymale i takie przymrozki, jakie bywają teraz, im nie groźne. Zwykle już w marcu sadzę bratki na balkonie, no ale w tym roku było na nie zdecydowanie za zimno. A co, masz ochotę posadzić u siebie bratki, Aralk?

Dorotko posadziłabym cokolwiek, ale na moim balkonie wszystko pada :] Słońca na nim mam od rana do późnego popołudnia :(

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 kwietnia 2013, o 19:29

A petunie? One lubią słońce :wink: Powinny się chować dobrze :mysli: A pelargonie, ale te rabatowe?

A ja też mam krokusa, ale tylko jednego na razie rozwiniętego :cheer: A ile mam tulipanów wykiełkowanych :shock: Posadziłam dziś lilie i freesie w końcu :cheer: Jestem szczęśliwa, bo wyciągnęliśmy również stół ogrodowy, ławkę i podcięliśmy troszkę drzewek owocowych :cheer: Dostałam się do moich truskawek i posadziłam też już sobie cebulkę... Nie wiem tylko czy wytrzyma, zobaczymy :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 13 kwietnia 2013, o 19:35

..duzzz poszalałaś już ogrodniczo :smile: .... byłam wczoraj na giełdzie kwiatowej i zaszalałam kupiłam trawy ozdobne....jedna jest krwisto czerwona....fajnie będzie wyglądać na skalniaku....i kupiłam też bukszpany, będę sobie formować...i oczywiście już worki kory....teraz tylko wena na dziabanie w ogrodzie musi mnie natchnąć.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 kwietnia 2013, o 20:05

Ja dzisiaj byłam na targu i kupiłam 20 bratków miniaturowych i 10 zwykłych, do doniczek na cmentarz. Teraz jeszcze muszę dokupić do skrzynek przed domem.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 kwietnia 2013, o 20:14

tulipany u nas też wylazły i to już dawno. Śniegiem przykryte sobie były długi czas, podobno nie zmarzły, jak zakwitną to je wrzucę, bo nieskromnie powiem, że mamy piękne okazy ;)
teraz mogę jedynie zdjęcia z poprzedniego roku pokazać, tylko nie wiem czy by to Was satysfakcjonowało ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2013, o 20:46

Jutro też mam zamiar podjechać do Centrum Ogrodniczego, bo chcę znajomej kupić w prezencie miniaturową wierzbę i ślicznie kwitnącą azalię z różowymi kwaitkami. O taką jak ta, albo bardzo podobną:

Obrazek

A ta miniaturowa wierzba to coś takiego, tylko teraz ma gołe gałązki z baziami jedynie:

Obrazek

Jak myślicie, dobry pomysł? Bo nie chciałabym narobić jej tym klopotu.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 13 kwietnia 2013, o 22:02

Bardzo fajny pomysł,jeśli oczywiście ona lubi takie rzeczy.Tez miałam w planach kupować kwiatki,ale niestety,w tym roku mamy robić ogrodzenie,więc wszystko by mi sie zmarnowało...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2013, o 23:33

Chcę jej jeszcze zamówić taki zestaw krzewów pięknie kwitnących:

http://www.starkl.pl/view/p-1026/Szczeg ... 647_131010

A widziałyście takie cuda:

http://www.starkl.pl/view/p-1026/Szczeg ... 624_160270

Post przez Janka » 13 kwietnia 2013, o 23:37

Bardzo fajny pomysł. Ślicznie to wygląda.

Jabłuszka skojarzyły mi się z hodowlą kurczaków na małej powierzchni. Takie niehumanitarne.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 14 kwietnia 2013, o 00:06

Fajne to. Jakby prezent się nie spodobał to ja z wielkim uśmiechem na ustach spróbuję się poczuć w roli obdarowanej :D

Z innej beczki: Na takie coś się natknęłam, fajne:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/544811_476292162436757_654352659_n.jpg
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 14 kwietnia 2013, o 10:05

...śliczne :bigeyes: ....ja mam w klatkach - bluszcz drobnolistny i fajnie też to wygląda jak dynda nad werandą....ale te skalniaczki są śliczne....chyba coś takiego sobie zmajstruje.... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez aralk » 14 kwietnia 2013, o 13:49

owoce są przepiękne, tajemna prześliczne :bigeyes:

Post przez Duzzz » 14 kwietnia 2013, o 14:33

Dorotko bardzo fajny pomysł aż jej zazdroszczę :hyhy: Azalię też planuję zakupić ^_^ Uwielbiam ją :D

Desdemona napisał(a):..duzzz poszalałaś już ogrodniczo :smile: .... byłam wczoraj na giełdzie kwiatowej i zaszalałam kupiłam trawy ozdobne....jedna jest krwisto czerwona....fajnie będzie wyglądać na skalniaku....i kupiłam też bukszpany, będę sobie formować...i oczywiście już worki kory....teraz tylko wena na dziabanie w ogrodzie musi mnie natchnąć.... :smile:

Bukszpany mam dwa, ale jeden mi się lepiej przyjął i lepiej rośnie :bezradny:
A zaszaleć zaszalałam, ale już w sumie w ubiegłym roku, bo zakupiłam takie cebulki.... Zgodnie z tym co na opakowaniu większość wysadziłam już na jesieni, a na wiosnę zostawiłam tylko Lilie i Freesie :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Te miałam podwójnie :wink:
Obrazek Obrazek

A te są doniczkowe i już niestety przekwitły, ale były piękne i pachnące :wink:
Obrazek

PS. Rok wcześniej wysadziliśmy około hmm 60 sztuk tulipanów żółtych, czerwonych i fioletowych i lilie też... Już w ubiegłym roku pięknie kwitły, ciekawe ile się zachowało na ten...
Będę też sprawdzać ile tych cebulek rzeczywiście się przyjmie :wink:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 14 kwietnia 2013, o 14:54

Duzzz - zazdroszczę ci takiej ilości kwiatów, pięknie będą wyglądały gdy zakwitną.
Azalia zakupiona i podarowana razem z odpowiednią do nich ziemią. Ale chwilowo z miniaturowej wierzby zrezygnowałam, bo ta, która mnie wczoraj tak urzekła już została sprzedana, a te dzisiejsze były kiepawe. No a poza tym jechał z nami Heniek, a już on z pewnością by się postarał, żeby to drzewko w całości nie dotarło na miejsce. Znajomej kupiłam za to całą paletę różnokolorowych bratków, to też je lubi, a nie miała dotąd ani czasu, ani funduszy, żeby je nabyć.

Post przez Duzzz » 14 kwietnia 2013, o 22:47

Ciekawe tylko ile się pokaże :wink:

Zrobiłaś mi ochoty na ta azalię i chyba mojego namówię na sobotni wypad po nią :mysli:
Znajoma zapewne ucieszona :cheer:

Post przez Dorotka » 14 kwietnia 2013, o 23:01

Ano ucieszona, bo trafiła mi się wyjątkowo piękna azalia. Bratki też były śliczne i całkiem mocno pachniały. Prawdę mówiąc nigdy wcześniej nie czułam, że bratki tak intensywnie pachną, więc wczoraj bardzo się zdziwiłam, kiedy je poczułam. Ale dzisiejsza partia bratków [kupowałam je w tym samym miejscu czyli w Centrum Ogrodniczym na Okęciu] już w ogóle nie pachniała. Ciekawe dlaczego?

Post przez Janka » 21 kwietnia 2013, o 17:15

Fajnie przycięty żywopłot:

Obrazek
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 21 kwietnia 2013, o 19:00

fajne..xD :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja