Teraz jest 24 listopada 2024, o 01:58

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 kwietnia 2013, o 22:30

Zazdroszczę zapału i talentu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2020
Dołączył(a): 29 lutego 2012, o 22:05
Lokalizacja: Tam gdzie mnie zawieje.
Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 4 kwietnia 2013, o 22:35

Dziewczyny, jako, że kiedyś tam robiłem naleśniki. Teraz pora na gofry. Jakiś taki sprawdzony przepis potrzebuję :P.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 4 kwietnia 2013, o 22:51

Levanda napisał(a):Wow. Szkoda jeść :) Rozumiem, że na niektórych są te folijki specjalne. A ta reszta? Wyskrobane i drapane?


Specjalny barwnik i pisak :hyhy: drapaliśmy w zeszłym roku i postanowiliśmy ,że teraz zrobimy inaczej .
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 5 kwietnia 2013, o 09:09

bandit napisał(a):Dziewczyny, jako, że kiedyś tam robiłem naleśniki. Teraz pora na gofry. Jakiś taki sprawdzony przepis potrzebuję :P.


Mam przepis nie mam gofrownicy :)

300 gram mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram masła
2 łyżki cukru pudru
400 ml maślanki

1. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Suche składniki połączyć. Jajka roztrzepać z maślanką i dodać masło. Ciągle mieszając stopniowo dodawać suche składniki. Całą masę odstawić na około 15 minut.
2. Gofrownicę rozgrzać, posmarować odrobiną oliwy. Wylać ciasto. Zamknąć klapę, ale nie na klips (w ten sposób gofry wyrosną i będą puszyste :)
Smacznego!

Avatar użytkownika
 
Posty: 2020
Dołączył(a): 29 lutego 2012, o 22:05
Lokalizacja: Tam gdzie mnie zawieje.
Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 5 kwietnia 2013, o 11:50

AnnMM napisał(a):
bandit napisał(a):Dziewczyny, jako, że kiedyś tam robiłem naleśniki. Teraz pora na gofry. Jakiś taki sprawdzony przepis potrzebuję :P.


Mam przepis nie mam gofrownicy :)

300 gram mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram masła
2 łyżki cukru pudru
400 ml maślanki

1. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Suche składniki połączyć. Jajka roztrzepać z maślanką i dodać masło. Ciągle mieszając stopniowo dodawać suche składniki. Całą masę odstawić na około 15 minut.
2. Gofrownicę rozgrzać, posmarować odrobiną oliwy. Wylać ciasto. Zamknąć klapę, ale nie na klips (w ten sposób gofry wyrosną i będą puszyste :)
Smacznego!


Dziękuję, będę się paplał z tym w przyszłym tygodniu. Gofrownicę mam. Także myśle, że nie zepsuję :mrgreen:
Teraz mam ważniejsze sprawy - są priorytety w życiu... :wesoły: :love:

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 5 kwietnia 2013, o 11:52

...oj...bandit...narobiłeś mi smaka na te gofry....


:hungry:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 5 kwietnia 2013, o 15:32

Des, ja dzisiaj już przeglądałam strony z gofrownicami :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 5 kwietnia 2013, o 16:25

...ja dostałam w zeszłym roku jako prezent...i całkiem o niej zapomniałam...a tu bandit dziś wyskoczył z goframi...i co?...będę robić gofry...jutro wpadają na sabat moje przyjaciółki to uraczę je goframi...z bitą śmietanka i kupiłam dziś w Lidlu maliny....zaszalejemy...jutro precz z dietą...idą gofry!!!!!!!!!!!!!!! :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 kwietnia 2013, o 14:10

No to teraz ja... Sałatkowo-surówkowy potwór :evillaugh:

To na dość dużą ilość...

Chińskie zupki...

Co potrzeba:
5 zupek chińskich, najlepiej Vifon rosołek
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
majonez
słoik ogórków konserwowych

Makaron z zupek kruszymy i wrzucamy do miski, potem przyprawy, które są w nich wsypujemy również, tłuszczyk czy co tam jest w tym opakowaniu wywalamy jest nam niepotrzebne... Kroimy w kostkę paprykę, ogórki konserwowe(ile uważamy, ja pokroiłam jakieś 3/4 słoika, ale to na dużą ilość) i dajemy do miski. Potem kukurydzę i dwie łyżki majonezu, mieszamy...
Wstawiamy na noc do lodówki...
Zaglądamy rano, smakujemy czy makaron jest miękki jeśli uważamy, że jest tak jakby gumowaty bądź jeszcze chrupki dokładamy majonezu i znowu mieszamy i zostawiamy w lodówce... Po jakimś czasie zaglądamy i powinno być już odpowiednie...

Z tych proporcji wyszły mi takie dwie miski...
Obrazek



Z Tortellinkami z szynką...

Co potrzeba:
1 paczkę tortellinek z szynką (trójkolorowe kupiłam w Biedronce)
puszkę kukurydzy
paprykę
szczypiorek
4 ogórki konserwowe
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Majonez bądź np. Grecki czy Włoski sos sałatkowy

Tortellinki gotujemy zgodnie z tym co mamy na opakowaniu, kroimy ogórki, paprykę szczypiorek to miski, dodajemy kukurydzę...
Tortellinki odcedzamy i studzimy... Dorzucamy do miski...

Obrazek

Dodajemy sos albo łyżkę majonezu...
Jeśli majonez to sól, pieprz i zioła prowansalskie, ale te najlepiej jeszcze pomiędzy opuszkami palców potrzeć, rozetrzeć... Są wtedy bardziej aromatyczne :wink:
Jeśli sos to musimy sprawdzić jak będzie smakować z nim by nie przedobrzyć czegoś...
Oczywiście przyprawy każdy według swojego uznania daje :wink:

Wybaczcie umazaną miskę, ale była cała, a to pozostało już tylko...
Obrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 10 kwietnia 2013, o 14:20

obie u mnie są bardzo lubiane :)

Do tej z zupek chińskich dodaję surowego ogórka i rzodkiewkę. Jak ogórek puści soki to sałatka jest gotowa w ciągu 2h.

A do tej z tortellini dodaję wędzonego kurczaka.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 kwietnia 2013, o 14:22

A ja obie pierwszy raz robiłam :rotfl: Zapisze sobie te uwagi na przyszłość :cheer: Dzięki Joakar :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 10 kwietnia 2013, o 14:35

Ja mam koleżankę w pracy, która często szaleje z sałatkami i nam przynosi do testowania. :hyhy:

Ostatnio zrobiła taką, mi bardzo smakowała, ale u mnie w domu zdania były podzielone.
Pierwsza
Opakowanie surimi (takie z lidla), trzeba rozmrozić i pociąć w kostkę.
Ogórek konserwowy
puszka kukurydzy (mała)
dużo szczypiorku
sól pieprz
majonez

I druga z surimi
surimi
szczypiorek
kukurydza
ser zółty w kosteczkach
seler w zalewie
majonez

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 kwietnia 2013, o 14:39

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, więc chętnie i te wypróbuję.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 kwietnia 2013, o 15:02

Tych surimi ja się zawsze obawiam :]
Ale może czas wypróbować :mysli:
Seler i ser żółty też łączę :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 10 kwietnia 2013, o 15:11

Duz, ja też robię tą z chińskich zupek. Ale makaron zalewam odrobiną wody, wtedy sałatka dobra jest już tego samego dnia.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 10 kwietnia 2013, o 15:17

Duzz, ale czego się obawiać. To nie am nic wspólnego z krabem :hyhy:
Chyba dzisiaj zrobię tą z zupek chińskich :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 kwietnia 2013, o 15:18

surimi to przecież ryba a nie żaden krab ;) ale i tak ich nie lubię, dziwnie zajeżdżają.

Do sałatki z tortelini dajemy: jajko, cebulę, szynkę, ser, ananasa, czasem kukurydzę lub groszek. A sos robimy z pomieszanego majonezu z jogurtem z dodatkiem ziół np greckich czy ogrodowych.
Składniki oczywiście w proporcjach różnych, zależy na co akurat się ma ochotę. To taka trochę sałatka na winie u nas ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 10 kwietnia 2013, o 15:23

ehh muszę opuścić ten temat, bo głodna jestem a tu jeszcze godzina pracy przede mną :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 kwietnia 2013, o 15:58

joakar4 napisał(a):Duzz, ale czego się obawiać. To nie am nic wspólnego z krabem :hyhy:

No niby tak... Ryba mielona, ale jakoś ten różowy czy czerwony kolor, który otacza mnie lekko stopuje, bo nie wiem jak będą smakować :hyhy: Jednak mnie kusisz, jak smakowało tobie to może i mi :mysli: Ryby niby lubię :rotfl:

joakar4 napisał(a):ehh muszę opuścić ten temat, bo głodna jestem a tu jeszcze godzina pracy przede mną :hyhy:

A ja za to skrupulatnie notuję :wink: Męczę też herbatę zieloną z ananasem :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 10 kwietnia 2013, o 17:36

Po pracy zajechałam do biedronki, kupiłam zupki chińskie i zrobię sałatkę. :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 11234
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Śląsk
Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 26 maja 2013, o 21:08

Potrzebuje przepis na jakąś dobra sałatkę ;) może być z kurczakiem. Ale nie gyros bo to znam i już się znudziło :P

Pliss poradźcie coś ;)
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.


Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 27 maja 2013, o 10:18

a z kurczakiem, porem i orzechami nerkowca?
Kurczaka marynujesz w jasnym sosie sojowym z oliwą, imbirem, pieprzem, solą, prażysz orzechy na suchej patelni, potem na tej marynacie smażysz kurczaka i na końcu pokrojone w piórka pory. Wrzucasz wszystko do jednej michy, mieszasz, można podlać jeszcze sojowym, no i doprawić do smaku ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 27 maja 2013, o 10:22

Albo taka
gotujesz pierś z kurczak w bulionie (takim z kostki)
ryż gotowany
koperek
pieczarki z octu
sól/pieprz/majonez

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 28 maja 2013, o 20:55

Ja robie ryżowa z kurczakiem.Pierś kurczaka(podwójną) gotuję do miękkosci z przyprawami i po ostudzeniu kroję w kostkę.Ryż gotuję w woreczku(2 woreczki).Do tego 3-4 duze marchewki,też ugotowane kroję w kostkę.Dodaję odcedzoną kukurydzę z puszki,ugotowane na twardo i pokrojone jajka(4-6 sztuk) i mieszam z majonezem.W wersji wzbogaconej można dodać trochę sera żółtego i ananasa z puszki
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 2 czerwca 2013, o 19:20

Ja lubię Amerykankę...

Amerykańska sałatka

Składniki:
Gotowana pierś z kurczaka
3 większe gotowane marchewki
Puszka ananasa(ale tu nie cała, gdzieś z pół)
Puszka kukurydzy (też nie całą, jakąś połowę, 3/4, zależy jak lubisz kukurydzę ;) )
Majonez
Sół
Pieprz
Maggi(to obowiązkowo, bo nadaje przez to specyficzny smak ;) )

Gotowaną pierś, marchewkę i ananasa kroisz w kostkę :) Potem dajesz resztę ;) Te składniki są na dość sporą misę. Więc jeśli to dla jakiś dwóch osób, to pół piersi ze dwie marchewki no i potem odpowiednio ananas i kukurydzę :wink:


Z kurczakiem wędzonym

Skład:
Udko kurczaka wędzonego
Puszka kukurydzy
Puszka ananasa
Majonez

Ja nie daję do niej jajka, a spotkałam się i z taką wersją :wink: Można dorzucić żółtego sera :wink:
Kroisz też w kostkę :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości