Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:43

Nicholas Sparks

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Nicholas Sparks

Post przez sunshine » 12 października 2012, o 20:36

Nicholas Sparks

Obrazek

O Autorze

Nicholas Charles Sparks (ur. 31 grudnia 1965 w Omaha) – amerykański pisarz, którego książki ukazują się w 33 językach.

Jako dziecko mieszkał w Minnesocie, Los Angeles i na Grand Island w Nebrasce. Miał osiem lat, kiedy rodzina osiadła w Fair Oaks w Kalifornii. Jego ojciec był profesorem, matka gospodynią domową, a następnie asystentką optyka.

Pisarz mieszkał w Fair Oaks przez całe liceum, które skończył z wyróżnieniem w 1984, otrzymując stypendium naukowe na Uniwersytecie w Notre Dame. W 1985 przerwał naukę i podczas wakacji napisał pierwszą powieść, która nigdy nie została opublikowana. Wrócił więc na uczelnię, obierając za specjalizację rachunkowość, i w 1988 roku z wyróżnieniem ukończył studia.

Poznaną na wiosnę 1988 roku Catherine poślubił w lipcu 1989 r. Para zamieszkała w Sacramento w Kalifornii, gdzie napisał drugą powieść, która też nie zainteresowała wydawców. Przez następnych parę lat imał się różnych dorywczych prac, jak akwizycja czy ocena stanu nieruchomości. Próbował też sił w prywatnym biznesie. W 1990 roku napisał książkę wspólnie z Billy Millsem – złotym medalistą olimpijskim, która została wydana przez Father Publishing po tym, jak wydawnictwo Random House ją odrzuciło. Książka sprzedała się zaledwie w 50 000 egzemplarzy.

W 1992 roku zaczął sprzedawać leki i przeniósł się z Sacramento do Karoliny Północnej. Nie minęły dwa lata, kiedy w wieku 28 lat napisał Pamiętnik. W październiku 1995 prawa do tej powieści kupiło wydawnictwo Warner Books. Książka ukazała się w październiku 1996 roku.

Obecnie pisarz ma piątkę dzieci: Miles, Ryan, Landon, Lexie i Savannah. Mieszka wraz z rodziną w Karolinie Północnej.

Uczestniczy w różnych lokalnych i narodowych akcjach charytatywnych – np. w Creative Writing Program (MFA) na Uniwersytecie w Notre Dame, gdzie przyznaje stypendia, staże oraz fundusze na działalność bractw uczelnianych.

Twórczość

Wydane u nas:

Anioł stróż
    Bezpieczna przystań
    Dla ciebie wszystko
    I wciąż ją kocham
    Jesienna miłość
    List w butelce
    Na ratunek
    Na zakręcie
    Najdłuższa podróż
    Noce w Rodanthe
    Ostatnia piosenka
    Spójrz na mnie
    Szczęściarz
    Trzy tygodnie z moim bratem
    Wokini
    Wybór

Uwaga!!!
Powieści Na ratunek, Jesienna miłość, Ocean miłości, Ślub, Prawdziwy cud, Od pierwszego wejrzenia i Na zakręcie zostały wydane również przez Reader's Digest jako powieści skrócone w antologii.

Cykl "Pamiętnik"
  1. Pamiętnik
  2. Ślub

Cykl "Prawdziwy cud"
  1. Prawdziwy cud
  2. Od pierwszego wejrzenia

W oryginale:

Series
Calhoun Family Saga

1. The Notebook (1996)
  2. The Wedding (2003)

Jeremy Marsh
  1. True Believer (2005)
  2. At First Sight (2005)

Novels
    Message in a Bottle (1998)
    A Walk to Remember (1999)
    The Rescue (2000)
    A Bend in the Road (2001)
    Nights in Rodanthe (2002)
    The Guardian (2003)
    Dear John (2006)
    The Choice (2007)
    The Lucky One (2008)
    The Last Song (2009)
    Safe Haven (2010)
    The Best of Me (2011)
    The Longest Ride (2013)
    See Me (2015)
    Two by Two (2016)

Non fiction
    Wokini: A Lakota Journey to Happiness and Self-understanding (1994)
    Three Weeks with My Brother (2004)

Ciekawostki
Nicholas Sparks i Filmweb.

Strona www:
http://nicholassparks.com/#home-content
Ostatnio edytowano 21 października 2012, o 18:53 przez sunshine, łącznie edytowano 3 razy

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 12 października 2012, o 20:39

mam z nim problem.Niektórych książek nie mogę zacząć,inne uwielbiam np.Anioła stróża
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Agrest » 12 października 2012, o 20:44

A ja nie czytałam nic, ale czy można intro zrobić jakieś mniej tendencyjnie antyromansowe niż:

Sparks pisze literaturę typowo kobiecą - ale nie tanią i tandetną

Z góry dziękuję :P
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 12 października 2012, o 20:50

Ja też nie czytałam, oglądałam za to dwa filmy :P Pamiętnik i List w butelce. I tak jak pierwszy był wzruszający i podobał mi się, tak za końcówkę w drugim miałam ochotę kogoś skrzywdzić :]

Chociaż chwila, może i coś jego czytałam? :niepewny: Nie, jednak nie. Pomyliło mi się ze Steel :rotfl:
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 12 października 2012, o 20:55

Ja mam jedna książkę w domu, której nie czytałam jeszcze. A tak to widziałam filmy.
A że moja kumpela bardzo go lubi, to jestem ciekawa tez innych opinii.
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 12 października 2012, o 21:14

Czytałam i nawet mam na półce List w butelce, wydanie Świata Książki.
Dawno to było, ale pamiętam, że mi się podobał.
Gdzieś mi się Jesienna miłość kołacze po głowie, ale nie jestem pewna, czy nie mylę z inną książką.
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 16 października 2012, o 22:59

"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Post przez Agrest » 26 grudnia 2012, o 22:00

Właśnie skończyłam książkę, której autorka ewidentnie nabija się z pana Sparksa ;) Ojciec bohaterki jest autorem charakterystycznych bestsellerów...

So he started writing these novels set in Small Town Georgia about folks with Good American Values who Fall in Love and then contract Life-Threatening Diseases and Die.

I’m serious.

And it totally depresses me, but the ladies eat it up. They love my father’s books and they love his cable-knit sweaters and they love his bleachy smile and orangey tan.

“Anna’s dad wrote The Entrance,” Meredith says.

I cough. “Not something I’m proud of.”

“I’m sorry, what’s The Entrance?” Rashmi asks.

“It’s that movie about the boy who helps deliver the baby girl in the elevator, and then he grows up to fall in love with her,” Meredith says as St. Clair leans back in his chair and nabs her schedule. “But the day after their engagement, she’s diagnosed with leukemia.”

“Her father pushes her down the aisle in a wheelchair,” I continue. “And then she dies on the honeymoon.”

A line of my father’s books. Six of them. I pull a hardcover copy of The Incident from the shelf, and I cringe at the familiar sunset on the cover.

“What’s that?” St. Clair asks. I startle. I didn’t realize he was standing beside me.

He takes the novel from me, and his eyes widen with recognition. He flips it over, and Dad’s author photo grins back at us. My father is overly tan, and his teeth gleam fake white. He’s wearing a lavender polo shirt, and his hair blows gently in the wind.

St. Clair raises his eyebrows. “I don’t see the relation. He’s much better looking.”

I sputter with nervousness, and he taps my arm with the book. “It’s worse than I thought.” He laughs. “Does he always look like this?”

“Yes.”

He flips it open and reads the jacket. I watch his face anxiously. His expression grows puzzled. I see him stop and go back to read something again. St. Clair looks up at me. “It’s about cancer,” he says.

Oh. My. God.

“This woman has cancer. What happens to her?”

I can’t swallow. “My father is an idiot. I’ve told you, he’s a complete jackass.”

An excruciating pause. “He sells a lot of these, does he?”

I nod.

“And people enjoy this? They find it entertaining, do they?”

“I’m sorry, St. Clair.” Tears are welling in my eyes. I’ve never hated my father as much as I do right now. How could he? How dare he make money off something so horrible? St. Clair shuts the book and shoves it back on the shelf. He picks up another, The Entrance. The leukemia novel. My father wears a dress shirt with the first few buttons casually undone. His arms are crossed, but he has that same ridiculous grin.

Anna and the French Kiss Stephanie Perkins
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 kwietnia 2013, o 18:04

Czytałam tylko "List w butelce" i film jakoś bardziej mi się podobał, choć sama powieść nie była zła, nawet nieźle się czytało, to jednak na następne nie miałam ochoty. Może kiedyś jeszcze sięgnę po coś, bo niby mam to planach, ale mi się nie śpieszy.

I tak jeszcze mnie kiedyś naszło, że kiedy faceci już biorą się za romanse, to wychodzi im dość sentymentalnie i lekko melodramatycznie, co akurat nie bardzo mi odpowiada. Bo chyba tylko takich kojarzę.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 1 kwietnia 2013, o 18:08

Kawo, facetom też dobrze wychodzą romanse, ale muszą wtedy pisać w całkowicie innych gatunkach, z romansem jako wątkiem pobocznym (vide Eddings), pisać razem z żoną (vide Ilona Andrews), albo pisać pod damskim pseudonimem (tu akurat przykładu nie podam, bo nigdy żadnego nie pamiętam, ale jest kilku takich) ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Księżycowa Kawa » 1 kwietnia 2013, o 18:19

Chodziło mi o typowe romanse takie, jakie piszą Sparks, Evans czy też Wiśniewski, a to, że w innych przypadkach, czyli jako poboczne albo nawet dość istotne wątki, to już inna kwestia, przynajmniej z mojego punktu widzenia i zgadza się, że potrafią, bynajmniej tego nie neguję.

Jadzia napisał(a):(tu akurat przykładu nie podam, bo nigdy żadnego nie pamiętam, ale jest kilku takich) ;)

Chyba znam tylko jeden taki przypadek, no i ten raczej nie był szczególnie sentymentalny, ale też nie zrobił na mnie wrażenia.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez ewa.p » 1 kwietnia 2013, o 20:51

u Sparksa to często wychodzi jak u Steel-fajny początek,potem dużo problemów,często gęsto jakaś śmierć,wypadek czy inne nieszczęście,a dopiero potem koniec,niekoniecznie szczęśliwy

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Księżycowa Kawa » 1 kwietnia 2013, o 22:37

ewa.p napisał(a):u Sparksa to często wychodzi jak u Steel-fajny początek,potem dużo problemów,często gęsto jakaś śmierć,wypadek czy inne nieszczęście,a dopiero potem koniec,niekoniecznie szczęśliwy

...i podane w nadmiernie sentymentalnym tonie jak na mój gust i dlatego jakoś nieszczególnie mi się chce do niego wracać, ale z drugiej strony jest mnóstwo innych pozycji...
Denis Diderot

*
*

Post przez ewa.p » 2 kwietnia 2013, o 20:02

zdarza się,ja lubię Anioła stróżaza mimo wszystko pozytywny wydźwięk,pozostałe wolę oglądać niz czytać

Post przez maddalena » 19 kwietnia 2013, o 07:32

Nigdy żadnej jego książki nie czytałam, muszę kiedyś przeczytać. W Waszych wypowiedzi, że najlepiej zacząć od Pamiętnika, Anioła stróża, List w butelce?
Będzie to trudne, bo powiedziałam sobie, że nie będę do końca maja nic kupowała...
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 kwietnia 2013, o 12:08

A biblioteka?
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 19 kwietnia 2013, o 18:30

Też proponowałabym zacząć od biblioteki, głównie dlatego, że on nie zrobił na mnie wrażenia.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: SEP, mary balogh, mary jo putney

Post przez my-joy » 29 sierpnia 2013, o 22:21

Księżycowa Kawa napisał(a):
ewa.p napisał(a):u Sparksa to często wychodzi jak u Steel-fajny początek,potem dużo problemów,często gęsto jakaś śmierć,wypadek czy inne nieszczęście,a dopiero potem koniec,niekoniecznie szczęśliwy

...i podane w nadmiernie sentymentalnym tonie jak na mój gust i dlatego jakoś nieszczególnie mi się chce do niego wracać, ale z drugiej strony jest mnóstwo innych pozycji...

No własnie, książki Sparksa są po prostu smutne. Ciekawa byłam czy tylko ja nie mogę sie do nich przekonać, ale widzę, że nie jestem w mniejszości. Po prostu lubię historie z happy endem, mogę sobie na zakończenie popłakać, ale ze wzruszenia, a nie ze smutku czy żalu. Wiem, wiem, life is brutal, a on pisze o życiu własnie. No ale na co dzień mam dość zgryzoty żebym miała jeszcze dołować sie literaturą. Oczywiście od reguły są wyjątki i np Bezpieczna przystań jest piękną historią o dobrym, kochającym mężczyźnie który pomaga maltretowanej przez męża kobiecie, a wszystko generalnie dobrze się kończy, tyle że w treści jest tyle cierpienia, smutku i złych emocji, że trochę sie ja pomimo wszystko odchorowuje. Podobnie Na ratunek w miarę dobrze sie kończy, ale też nie ma zbyt wielu dobrych emocji w czasie czytania. Dlatego jak dla mnie - książki Sparksa są być może wartościowe, ale po prostu dołujące. :bezradny:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 sierpnia 2013, o 22:27

my-joy napisał(a): life is brutal

Z zeszytu mojego kumpla
Spoiler:
:evillaugh:

my-joy napisał(a): Bezpieczna przystań jest piękną historią o dobrym, kochającym mężczyźnie który pomaga maltretowanej przez męża kobiecie, a wszystko generalnie dobrze się kończy, tyle że w treści jest tyle cierpienia, smutku i złych emocji, że trochę sie ja pomimo wszystko odchorowuje.

Bardzo mi się podobała tego ekranizacja i nie przeczę poryczałam się :wink:

http://www.filmweb.pl/film/Bezpieczna+przysta%C5%84-2013-651830

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez my-joy » 29 sierpnia 2013, o 22:47

Nie wiedziałam że jest ekranizacja, muszę oglądnąć w takim razie. A wiernie trzyma się książki?

Post przez Duzzz » 29 sierpnia 2013, o 22:51

Tego Ci niestety nie powiem, książka przede mną :wink:

Nie wiedziałam, że to ekranizacja Sparksa póki nie zaczęłam szukać info o filmie :wink:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez my-joy » 29 sierpnia 2013, o 22:52

No to sie dobrałyśmy :hahaha: Muszę skądś sobie ściągnąć ten film i wtedy Ci powiem, ale ze zwiastuna widzę, że jest 50/50. Chyba.

Post przez Duzzz » 29 sierpnia 2013, o 22:55

To chyba pierwszy film od iluś lat, który obejrzałam zanim książkę miałam w rękach :evillaugh:
Jakbym wcześniej dotarła do info o ekranizacji to pewnie do tej pory bym tego nie obejrzała :evillaugh:

Ja lubię tego aktora, przystojniaczek :hyhy:

Post przez my-joy » 29 sierpnia 2013, o 22:59

To chyba mąż Fergie? Trochę nim odmłodzili bohatera, ale nie mam nic przeciwko. W książce Kate była bardziej wystraszona i wycofana niż w tym zwiastunie, ale wiadomo, że tylko lektury szkolne są identyczne na ekranie jak w formie pisanej

Post przez Duzzz » 29 sierpnia 2013, o 23:41

A nawet i te zmieniają :wink:

Tak to jej mąż :D Jest na co popatrzeć :hyhy:

Następna strona

Powrót do S