<span style="font-weight: bold">KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM</span>
ilość osób: 6
Na klopsiki
450 g mielonej wieprzowiny
450 g mielonej wołowiny
szczypta nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka (5 ml) nasion kolendry
2 suszone papryczki chilli
duża szczypta soli
1 łyżka (15 ml) suszonego oregano
3 gałązki świeżego rozmarynu
2 garści bułki tartej
1 jajko
sól i pieprz
4 łyżki (60 ml) oliwy do smażenia
Na sos pomidorowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka (15 ml) oliwy
2 puszki pomidorów (po 400g)
szczypta suszonego oregano
pół pęczka bazylii
sól i pieprz
Dodatki
60 g mozzarelli
60 g parmezanu
oliwa
500 g spaghetti
sól
Przygotować sos pomidorowy
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić listki bazylii oderwane z łodyżek i zamieszać. Gotować 1 minutę, raz czy dwa zamieszać.
Przygotować klopsiki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Nasiona kminu i kolendry oraz papryczki chilli uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać do moździerza, dodać dużą szczyptę soli i dobrze razem utłuc.
Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dosypać przyprawy z moździerza. Dodać oregano. Oderwać listki rozmarynu z gałązek i drobno posiekać, dorzucić do mięsa. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu, bułkę tartą i jajko. Wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Nalać wody do miseczki. Moczyć dłonie i lepić z mięsa kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić klopsiki i smażyć aż się dobrze zrumienią. Wlać sos pomidorowy na dno foremki żaroodpornej i przełożyć do niej klopsiki. Pokroić mozzarellę na cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu klopsików. Posypać warstwą startego parmezanu i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut i piec aż wierzch się zezłoci.
W międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Rozłożyć na talerze, na wierzch nałożyć porcje klopsików i skropić oliwą.