Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:50

Lisa Gardner

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Lisa Gardner

Post przez basik » 30 stycznia 2013, o 12:29

Lisa Gardner

Obrazek

O Autorce

Lisa Gardner, absolwentka University of Pensylvania, przez dwa lata pracowała w firmie konsultingowej w Bostonie. Potem poświęciła się pisarstwu.

Pierwsza książka Mąż doskonały była oszałamiającym sukcesem. "New York Times" nazwał ją wstrząsającą powieścią z najczarniejszym charakterem w literaturze sensacyjnej. Druga córka to rewelacyjny thriller psychologiczny na najwyższym poziomie.

Dziś wydaje bestseller za bestsellerem. Wszystkie stają się międzynarodowymi hitami.

Mieszka w New Hampshire z mężem i córeczką.

Pisze również pod pseudonimem Alicia Scott.

Twórczość

Wydane u nas:

Druga córka
    Klub Ocalonych
    Moja była żona
    Twarzą w twarz (antologia; wraz z Baldacci David, Barclay Linwood, Pozzessere Graham Heather (pseud. Drake Shannon lub Graham Heather) i inni)

Cykl "D.D. Warren"
  1. Samotna
  2. W ukryciu
  3. Sąsiad
  4. Dziecięce koszmary
  5. Kochać mocniej
  6. Złap mnie
  7. Nie bój się
  8. Znajdź ją [zapowiedź: 15.11.2017]

Cykl "Dzieci Maximilliana" (Jako Alicia Scott)
  1. Cienie przeszłości
  2. ---------------
  3. Mężczyzna z przeszłością

Cykl "Pierce Quincy/Rainie Conner"
  1. Mąż doskonały
  2. Trzecia ofiara
  3. Następny wypadek
  4. Godzina zbrodni
  5. Zaginiona
  6. Pożegnaj się

Cykl "Tessa Leoni"
  1. Kochać mocniej
  2. Niepewność
  3. Dom dla lalek

W oryginale:

Series
Quincy / Rainie

1. The Perfect Husband (1997)
  2. The Third Victim (2001)
  3. The Next Accident (2001)
  4. The Killing Hour (2003)
  5. Gone (2006)
  6. Say Goodbye (2008)
    6.5 The 4th Man (2016)
  7. Right Behind You (2017)

D.D. Warren
  1. Alone (2005)
  2. Hide (2007)
  3. The Neighbor (2009)
  4. Live to Tell (2010)
  5. Love You More (2011)
    5.5 The 7th Month (2012)
  6. Catch Me (2012)
  7. Fear Nothing (2014)
    7.5 Three Truths and a Lie (2015)
  8. Find Her (2016)
  9. Look for Me (2018)

Tessa Leoni
  1. Love You More (2011)
  2. Touch & Go (2013)
  3. Crash & Burn (2015)

Novels
    The Other Daughter (1999)
    The Survivors Club (2002)
    I'd Kill for That (2004) (with Rita Mae Brown, Jennifer Crusie, Linda Fairstein, Heather Graham, Kay Hooper, Katherine Neville, Anne Perry, Kathy Reichs, Julie Smith and Tina Wainscott)

Omnibus
    Two Great Novels (2003)
    Three Great Novels - The Thrillers (2003)
    Three Great Novels 2 (2004)

Novellas
    The Laughing Buddha: Malachai Samuels vs. D.D. Warren (2015) (with M J Rose)

Jako Alicia Scott

Series
Walking After Midnight

1. Walking After Midnight (1992)
  2. Shadow's Flame (1994)

Guiness Gang
  1. At the Midnight Hour (1995)
  2. Hiding Jessica (1995)
  3. The Quiet One (1996)
  4. The One Worth Waiting for (1996)
  5. The One Who Almost Got Away (1996)

Maximillian's Children
  1. MacNamara's Woman (1997)
  2. Maggie's Man (1997)
  3. Brandon's Bride (1998)

Novels
    Waking Nightmare (1994)

Series contributed to
36 Hours

1. Partners in Crime Part 1 (2014)
  2. Partners in Crime Part 2 (2014)
  3. Partners in Crime Part 3 ( (2014)
    Partners in Crime (1998)

Men in Blue
    Marrying Mike...Again (2000)

Strona www:
lisagardner.com

Matka Chrzestna: Gosiurka

Post przez aralk » 30 stycznia 2013, o 13:23

Zarezerwowałam dzisiaj Godzinę zbrodni ale nie wiem czy dobrze. Można to czytać nie w kolejności?

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 30 stycznia 2013, o 20:14

czytałam kilka jej książek,chyba najbardziej zapadła mi w pamięć Druga córka
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez aralk » 30 stycznia 2013, o 21:39

Wròciłam z biblioteki z 4 jej ksiażkami ;-)

Post przez basik » 30 stycznia 2013, o 23:55

Bardzo lubię jej powieści, najbardziej Cykl "Pierce Quincy/Rainie Conner", niektóre jej książki są świetne inne trochę słabsze, ale zawsze czyta się z zainteresowaniem.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 31 stycznia 2013, o 00:39

Godzina zbrodni bardzo dobry wybór do moich ulubionych jeszcze należy Klub Ocalonych książka zakręcona jak paczka gwoździ i to prawie od pierwszej strony . Powodzenia :cheer:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 stycznia 2013, o 01:51

A w związku z tym przypomnienie, że...

Obrazek

W pewien upalny, sierpniowy dzień w robotniczej dzielnicy Bostonu dochodzi do brutalnej zbrodni. Ginie czworo...
członków rodziny, a jedyny podejrzany, ojciec i mąż, trafia w stanie śpiączki na oddział intensywnej terapii. Wszystko wskazuje na to, że próbował popełnić samobójstwo. Czy aby na pewno? Wezwana na miejsce zbrodni sierżant D. D. Warren wie jedno: ta sprawa to coś więcej, niż wskazują pierwsze znalezione dowody.
Danielle Burton, oddana pielęgniarka psychiatrycznego oddziału dziecięcego bostońskiego szpitala, całą swoją energię i zapał poświęca straumatyzowanym maluchom. Wciąż nawiedzają ją jednak duchy przeszłości i echo tragedii, która dotknęła jej rodzinę przed dwudziestoma pięcioma laty. Zbliża się właśnie kolejna rocznica owego koszmaru i kiedy w szpitalu pojawia się D. D. Warren wraz ze swoim partnerem, kobieta z przerażeniem uświadamia sobie, że wszystko zaczyna się od początku…
Oddana matka, Victoria Oliver dawno już zapomniała, czym jest normalność. Przyrzekła sobie, że zrobi wszystko, by jej chory syn miał względnie normalne dzieciństwo. Że będzie go kochać. Opiekować się nim. Chronić. Za wszelką cenę. Nawet swego życia.

Ukazała się 23.01.2013

Tu dostępny fragment do pobrania pdf

Oraz....

Obrazek

#1 New York Times bestseller Lisa Gardner returns with a heart-thumping thriller about what lurks behind the facade of a perfect family.

This is my family: Vanished without a trace. . . .

Justin and Libby Denbe have the kind of life you'd find in the pages of a glossy magazine. A beautiful fifteen-year-old daughter. A gorgeous brownstone on a tree-lined street in Boston's Back Bay neighborhood. A great marriage, admired by all. A perfect life.

This is what I know: Pain has a flavor. . . .

When investigator Tessa Leone arrives at the crime scene in the foyer of the Denbes' home, she finds scuff marks on the floor and a million tiny pieces of bright green Taser confetti. The family appears to have been abducted, with only a pile of their cell phones and electronic devices remaining. No witnesses, no ransom demands, no motive. Just a perfect little family, gone.

This is what I fear: The worst is yet to come. . . .

Tessa knows better than anyone that flawless fronts can hide the darkest secrets. Now she must race against the clock to uncover the Denbes' innermost dealings, a complex tangle of friendships and betrayal, big business and small sacrifices. Who would want to kidnap such a perfect little family? And how far would such a person be willing to go?

This is the truth: Love, safety, family . . . it's all touch and go.

Premiera 5.02.2013

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 lutego 2013, o 23:02

Też najlepiej pamiętam "Drugą córkę", bo to ostatnio czytałam. W sumie nieźle ją się czytało, lecz jakoś nie wyróżniła się szczególnie w mojej pamięci.

Drugi albo trzeci rok z rzędu planuję przeczytać "Hide", no i :czeka:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez aralk » 1 lutego 2013, o 23:06

Jestem w trakcie Męża doskonałego i twierdzę, że jest doskonały :)

Post przez gosiurka » 1 lutego 2013, o 23:39

Jest dobry ,ale nie najlepszy zobaczysz później, "Pożegnaj się" :adore: bardziej trzyma w napięciu(ja czytałam z zapartym tchem mimo, że na początku nie miałam zielonego pojęcia o co chodzi),ale najpierw trzeba przeczytać "Godzinę zbrodni" bo tam główni bohaterowie się poznają hmmm
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez aralk » 1 lutego 2013, o 23:42

Godzinę zbrodni wypożyczyłam po twoim poleceniu, ale zanim ją wzięłam do ręki, zobaczyłam, że przed nią jest jeszcze kilka części. Stąd Mąż doskonały. Mam też w domu kolejną część. Jak będą mnie nadal interesować, to postaram się jednak czytać w kolejności. Niestety, u Gerritsen ominęłam przypadkiem jeden tom, i choć czytałam następne, a ten mam już w domu, to nie mogę się za niego zabrać. A to tom kluczowy jeżeli chodzi o relacje romansowe :]

Post przez gosiurka » 1 lutego 2013, o 23:45

Oki Powodzenia :smile:

Post przez aralk » 2 lutego 2013, o 00:04

dzięki :)

Post przez basik » 4 lutego 2013, o 22:34

Zaczęłam Dziecięce koszmary, ale po raz pierwszy u tej autorki tematyka całkiem mi nie odpowiada :(

Post przez aralk » 4 lutego 2013, o 22:36

Słówko więcej o Mężu doskonałym...
Miałam w zasadzie jedno podejście do tej książki, ale w przerwane na trzy inne książki. Ale nie, nie jest to wynikiem "słabości" książki. Raczej nagromadzenia w niej emocji. Dla mnie napisana jest bardzo sugestywnie. W niektórych momentach nawet za mocno. Są i bezpośrednie opisy, ale elementy, które tworzą klimat i dopełniają sytuację.
To mocna książka. Mocna fabularnie i emocjonalnie.
O ludziach upadłych. Jedni się podnoszą, inni do tego potrzebują innych, a inni nawet nie podejmują tej próby.
Dobra sensacja. Dobry romans. Dobry seks.
Pewnie, że można byłoby się przyczepić, ale ja nie mam takiej potrzeby. Dreszcze na plecach miałam. Celowo dawkowałam. Zadowolona jestem.
To pierwsza książka z cyklu o parze bohaterów z których jeden pojawia się tutaj. Jest ważny, ale nie jest jednym z tej dwójki. Dwójka spotyka się w dwójce, jeśli dobrze doczytałam.
Jak dla mnie Mąż doskonały wart jest przeczytania. A już zdecydowanie zachęca do sięgnięcia po kolejne części.

Post przez basik » 4 lutego 2013, o 22:56

Masz rację Aralku....Mąż doskonały rzeczywiście świetnie się czyta, zresztą cały ten Cykl jest bardzo dobry

Post przez aralk » 12 lutego 2013, o 23:43

Kawo, czytam teraz Trzecią ofiarę i z ręka na sercu, jako matka dzieci, jestem przerażona. Zbyt blisko to dotyka tego co może być na wyciągnięcie ręki. Z jednej strony to wielki plus dla książki, z drugiej brzmi to niepokojąco ;)

Post przez Księżycowa Kawa » 13 lutego 2013, o 00:54

No cóż, jakoś już nie pamiętam.

A kwestii strasznych i niepokojących rzeczy, nie takie rzeczy się czytało. Carol O'Connell dla mnie pisze lepiej, bo ją również czytałam dawno, nawet jeszcze dawniej, a pamiętam, między innymi to było "Judaszowe dziecko" czy cykl "Kathleen Mallory" i nadal jestem pod wrażeniem; myślę o powtórce, bo ciekawi mnie, czy wciąż będzie mi się podobać.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez gosiurka » 13 lutego 2013, o 23:06

Basik ,a co jest nie tak z Dziecięcymi Koszmarami?

Post przez aralk » 16 kwietnia 2013, o 21:19

Dziewczyny, czytałyście cykl D.D. Warren? Warto? HEA jakoweś wystepuje?

Post przez aralk » 25 kwietnia 2013, o 14:30

Gosiurka pytała o W ukryciu
Bardzo mi się podobało. Cudnie połączone z częścią pierwszą. Pewnie, że można sobie bez znajomości tej poradzić, ale lepiej znać niż nie znać. Dobra fabula, dobra intryga, niezła sensacja. Fajnie nakreślony wątek delikatnie romansowy. I nie domyśliłam się rozwiązania, a jak dla mnie to duzy plus :) Czyta się szybko i interesująco :)
Kawałek niezłej literatury sensacyjnej.
Zastanawia mnie czy w następnych częściach serii będą bohaterowie obecni? Czy jedynie D.D. I czy ona znajdzie swoje szczęście :)

Post przez basik » 6 października 2013, o 16:55

Kolejny tom z cyklu D.D. Waren Kochać mocniej, można spokojnie czytać oddzielnie, chociaż detektyw Warren też ma swoje problemy.
....Policjantka Tess Leoni zastrzeliła swojego męża w obronie własnej....tak stwierdza detektyw Warren, po przybyciu na miejsce zdarzenia, gdzie zastają pobitą policjantkę, która błaga ich aby odnaleźli jej sześcio-letnią córeczkę.
Jednak po sekcji zwłok okazuje się, że mężczyzna był zamrożony, co wskazuje, że zostało popełnione morderstwo a ślady w samochodzie sugerują, że dziecko też zostało zamordowane.
Tess zostaje aresztowana i pod zarzutem podwójnego zabójstwa trafia do więzienia, zgadza się pokazać miejsce gdzie ukryła zwłoki dziecka i udaje jej się uciec.
Wtedy dopiero detektyw Warren zdaje sobie sprawę, że coś jest nie tak z tym śledztwem i zadaje sobie pytanie .... czy kochająca matka mogłaby skrzywdzić swoje dziecko i jako policjantka faktycznie zabić swojego męża.

Trudno się oderwać od tej lektury, bo trzyma w napięciu a akcja pędzi wciąż do przodu.
Dodatkową zaletą jest fakt, że prócz śledztwa prowadzonego przez policję, są też odczucia i to co naprawdę się wydzarzyło widziane oczami Tess.
Gorąco polecam!!!

Post przez Księżycowa Kawa » 6 października 2013, o 21:37

Może faktycznie powinnam coś wziąć...
Denis Diderot

*
*

Post przez aralk » 6 października 2013, o 22:39

Lubie czytać serie w kolejności, a ta tak jakby nie do końca mi podeszła :] Może jednak spróbuję :mysli:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 października 2013, o 16:46

Dziecięce koszmary podobały mi się :) Chyba się skuszę na kolejną :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Następna strona

Powrót do G