Teraz jest 22 listopada 2024, o 08:20

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 września 2007, o 20:12

<span style="font-weight: bold">ZAPIEKANKA Z MAKARONEM</span>



Składniki

paczka makaronu

gruby plaster szynki

200g startego sera

400ml mleka

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka soli

1 łyżka oleju

pieprz

gałka muszkatołowa



Przygotowanie

W dużym garnku wstaw wodę na makaron. Do osolonej, gotującej się wody wlej łyżkę oleju, wrzuć makaron i gotuj 8 minut. W międzyczasie przygotuj beszamel. Ustaw patelnię na małym ogniu i wrzuć dwie łyżki masła i dwie kopiaste łyżki mąki. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby składniki się połączyły. Po trzech minutach wlej 400ml mleka. Żeby nie było grudek trzeba wlać zimne mleko do gorącego masła z mąką. Dodaj łyżeczkę soli, trochę pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje. Pokrój szynkę w paseczki. Do miski wsyp 100 g startego sera, resztę zachowaj. Ser wymieszaj z bułką tartą. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć do miski, zalej beszamelem, dodaj szynkę, resztę sera i wymieszaj. Formę do pieczenie wysmaruj masłem, przelej makaron z sosem i posyp serem z bułką tartą. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut.



SEKRET:Żeby nie było grudek w sosie beszamelowym, trzeba wlać zimne mleko do gorącego masła z mąką

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 września 2007, o 20:16

<span style="font-weight: bold">MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM</span> - przepis Agnieszki i Marcina Kręglickich z programu "Para w kuchni".



Składniki

100 g orzechów włoskich łuskanych

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki tartego parmezanu

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki śmietany kremówki

sól, pieprz, natka pietruszki

400 g makaronu tagliatelle



Przygotowanie

Orzechy utrzeć z czosnkiem i parmezanem w malakserze, dodać oliwę i śmietankę. Makaron ugotować al dente. Połączyć z gorącym makaronem. Jeżeli sos jest za gęsty dodać trochę wody z gotowania makaronu. Posypać świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dodatkowo parmezanem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 września 2007, o 20:20

<span style="font-weight: bold">ZIEMNIAKI PIECZONE Z ROZMARYNEM</span>



Składniki

kilka dużych ziemniaków wysokoskrobiowych

świeży rozmaryn

oliwa

sól, pieprz



Przygotowanie

Ziemniaki ze skórką wyszorować. Pokroić wzdłuż na wąskie cząstki. Wysypać na blachę do pieczenia, zwilżyć oliwą, posypać solą. pieprzem i rozmarynem, piec w piekarniku o temperaturze

180-200 stopni C, aż będą miękkie i złociste.



&copy; Agnieszka i Marcin Kręgliccy

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 14 września 2007, o 23:32

Jejku!!!

Cudownie przepyszne:)Obrazek:!!

Dziękuję Dorotko aż się rozmarzyłam:)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 września 2007, o 01:55

<span style="font-weight: bold">Sałatka z kurczaka </span>



35dag gotowanego mięsa z kurczaka

2 pokrojone banany

łyżka soku z cytryny

5dag orzeszków ziemnych

łyżka sparzonych rodzynek

kilka suszonych moreli pokrojonych w paski

łyżka wiórków kokosowych



Sos:

3 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanej cebuli

pół łyżeczki ostrego curry w proszku

pół łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki drobno posiekanego jabłka

szczypta soli



Składniki posiekać, połączyć, wymieszać z sosem i odstawić na kwadrans do lodówki. Posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoto na suchej patelni

_________________

 
Posty: 1066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez dobi » 20 września 2007, o 14:13

a może by tak jeszcze o tych zapiekankach (nie tylko makaronowych)... bo ja ostatnio nabyłam w końcu (po dłuuuuuugich bojach) piekarnik i chętnie bym go wykorzystała Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 17:36

<span style="font-weight: bold">ZIEMNIAKI A LA DAUPHINOISE</span>



Składniki

10 średniej wielkości ziemniaków (ok. 1 kg)

2 szalotki lub średnie cebule

10 ząbków czosnku (średnio 1 ząbek czosnku na jednego ziemniaka)

500 ml mleka

500 ml gęstej śmietany

sól

pieprz

świeży tymianek

50g tartego sera cheddar

100g mozzarelli



Przygotowanie

Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plastry (ok. 3-5 mm). Szalotki i czosnek kroimy na plasterki (czosnek można rozgnieść). W rondlu podgrzewamy mleko ze śmietaną. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień i wrzucamy ziemniaki (mleko ze śmietaną muszą przykrywać ziemniaki). Zwiększamy temperaturę i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy szalotkę, czosnek, sól, pieprz i kilka gałązek tymianku. Gotujemy ziemniaki na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Potem razem z sosem, w którym się gotowały przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy niedużymi kawałkami sera, a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5-6 minut. Kiedy się zrumieni, można podawać.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 17:38

<span style="font-weight: bold">ZAPIEKANKA Z KIEŁBASEK I ZIEMNIAKÓW Z ROZMARYNEM</span>



Składniki:

ziemniaki

miękkie włoskie kiełbaski

czerstwa ciabatta

świeży rozmaryn

czosnek

sproszkowana papryka

sól morska

czarny pieprz

oliwa

natka pietruszki



Przygotowanie:

Pokroić w plastry umyte ziemniaki (nie obierać) i kiełbaski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pokruszoną ciabattą i rozmarynem, dodać kilka ząbków czosnku w łupinkach, doprawić papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać oliwą i wymieszać. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 17:39

<span style="font-weight: bold">ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z CZOSNKIEM, OLIWĄ I POMIDORAMI</span>



Składniki

550g bakłażanów

1/3 filiżanki oliwy (1 filiżanka = 250 ml)

7 ząbków czosnku, drobno posiekanych

kilka gałązek tymianku

1 łyżka soli morskiej

2 łyżki oliwy, dodatkowo

2 średniej wielkości dojrzałe pomidory, drobno pokrojone

sok z jednej cytryny

szczypta soli (dodatkowo)

szczypta białego pieprzu



Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przeciąć bakłażany na pół, zostawiając ogonki. Ułożyć bakłażany w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, przeciętą stroną do góry. Skropić oliwą, posypać czosnkiem, tymiankiem i solą, zakryć folią aluminiową. Zapiekać 45 minut, po czym wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, zdjąć folię z bakłażanów, polać łyżką oliwy i zapiekać przez kolejne 15 minut. Bakłażany ułożyć na półmisku i udekorować kawałeczkami pomidorów. Skropić pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem.

 
Posty: 1066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez dobi » 20 września 2007, o 17:44

dzięki. na pewno wykorzystam

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 20:07

<span style="font-weight: bold">ZIEMNIAKI FASZEROWANE</span>



Składniki:

6 średnich ziemniaków

sól

oliwa

ewentualnie miód i sos sojowy



Farsz

ser pleśniowy typu blue 50 g

grzyby świeże lub mrożone 100 g

cebula 1 szt.

czosnek 3 ząbki

pietruszka pól pęczka

oliwa, pieprz, sól



Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki ziemniaka. Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z resztą wydrążoną z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dołożyć pokrojone w kostkę grzyby. Smażyć ok.10 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowanymi farszami (serowym i grzybowym) nadziewać połówki ziemniaków, które wcześniej można posmarować miodem zmieszanym z sosem sojowym. Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ok.15 - 20 minut, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści. Podawać z kotletami schabowymi.



&copy; Agnieszka i Marcin Kręgliccy

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 20:11

<span style="font-weight: bold">KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM</span>

ilość osób: 6



Na klopsiki

450 g mielonej wieprzowiny

450 g mielonej wołowiny

szczypta nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka (5 ml) nasion kolendry

2 suszone papryczki chilli

duża szczypta soli

1 łyżka (15 ml) suszonego oregano

3 gałązki świeżego rozmarynu

2 garści bułki tartej

1 jajko

sól i pieprz

4 łyżki (60 ml) oliwy do smażenia



Na sos pomidorowy

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka (15 ml) oliwy

2 puszki pomidorów (po 400g)

szczypta suszonego oregano

pół pęczka bazylii

sól i pieprz



Dodatki

60 g mozzarelli

60 g parmezanu

oliwa

500 g spaghetti

sól





Przygotować sos pomidorowy

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić listki bazylii oderwane z łodyżek i zamieszać. Gotować 1 minutę, raz czy dwa zamieszać.



Przygotować klopsiki

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Nasiona kminu i kolendry oraz papryczki chilli uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać do moździerza, dodać dużą szczyptę soli i dobrze razem utłuc.

Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dosypać przyprawy z moździerza. Dodać oregano. Oderwać listki rozmarynu z gałązek i drobno posiekać, dorzucić do mięsa. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu, bułkę tartą i jajko. Wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Nalać wody do miseczki. Moczyć dłonie i lepić z mięsa kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić klopsiki i smażyć aż się dobrze zrumienią. Wlać sos pomidorowy na dno foremki żaroodpornej i przełożyć do niej klopsiki. Pokroić mozzarellę na cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu klopsików. Posypać warstwą startego parmezanu i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut i piec aż wierzch się zezłoci.

W międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Rozłożyć na talerze, na wierzch nałożyć porcje klopsików i skropić oliwą.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 20:29

<span style="font-weight: bold">SAŁATKA BANANOWO-RYŻOWA</span>



3 banany

5 łyżek ugotowanego ryżu na sypko

pół selera

10 dag szynki

5 łyżek majonezu

2 łyżki śmietany

łyżka soku z cytryny

curry, sól, cukier.



Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki grubości 1/2 cm. Szynkę pokroić w drobne cząstki. Seler obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Do majonezu dodać śmietanę i curry. Wszystko wymieszać z ryżem i doprawić solą lub cukrem.



<span style="font-weight: bold">Sałatka brokułowa</span>



brokuły lekko ugotowane (byle nie na miękko)

czerowna fasola (opłukana) - może być z puszki

ser feta



w mojej wersji z czosnkowym sosem jogurtowym - boska



<span style="font-weight: bold">Salatka imprezowa</span>



- czerwona fasola

- ananas z puszki pokrojony

- zólty ser w kwadraty

- por w pólkrążki

- majonez ze śmietaną



wszystkie bez przypraw, wyprobowane i przepyszne

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 20:37

<span style="font-weight: bold">Sałatka "resztkówa": </span>



- 25dkg wędlin (w kostkę)

- 3 ziemniaki (ugotować w mudnurkach, ostudzić, obrać i w kostkę)

- 15dkg sera żółtego (w kostkę)

- 5 ogórków małosolnych (w kostkę)

- puszka kukurydzy z groszkiem Bonduelle

- sół, pieprz

- majonez i ketchup - pół na pół.





<span style="font-weight: bold">SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA SŁODKO</span>



1 puszka tuńczyka

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasów (najlepiej pokrojonych w kostkę)

trochę rodzynek

majonez

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 21 września 2007, o 00:12

Rany Dorotko nie nadążam!!!Obrazek Kiedy ja to wszytsko zjem:)ObrazekObrazek

 
Posty: 1066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez dobi » 21 września 2007, o 11:10

ja zaczynam od przyszłego tygodnia Obrazek ale w tym tempie, to do końca roku nie zdążę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 września 2007, o 20:03

<span style="font-weight: bold">Kurczak w orzechach - na bardzo odświętny obiad</span>



przepis pochodzi z gazety Marie Claire 12/2005



na 4 osoby



4 piersi z kurczaka

1 średnia cebula

100 g miękkiego masła

6 łyżek miodu wielokwiatowego

15 dkg orzechów włoskich -posiekanych

sól, pieprz



4 kawałaki folli aluminiowej posmarowanych masłem





1. Na patelni roztopić 50 g masła i zeszklić na nim cebulę, dodać orzechy

i podsmażać 5 min



2. Zdjąć farsz z ognia,dodać 2 łyżki miodu i resztę masła ,wymieszać i odstawić

3. Rozbić piersi, posolić nałożyc lekko przestudzony farsz, zwinąć w roladki, można

a raczej trzeba pomóc sobie wykałaczkami

4. Przełożyć roladki na przygotowane kawałki folli, posmarować miodem,zawinąć

i wstawić do piekarnika na ok 40 min w temperaturze 200 stopni

5. Po upływie tego czasu rozwiąć folie, posmarować miodem,można dodać jeszcze troszeczkę masła i piec kolejne 15 min



podawać koniecznie z żurawiną dla przełamania słodkości

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 października 2007, o 01:25

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Cytrynowy kurczak z musztardowym masłem</span></span>



Zmiksować: 1 – 2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2

ząbkami czosnku



Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze i wymieszanej z

sokiem z 1 niedużej cytryny



Masło ,musztardowe : wymieszać 50 g masła , skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą

2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 1 ząbek zmiażdżonego czosnku

Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki



Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni

Mięso przesmażyć na patelni grilowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z

powstałym w czasie pieczenia sosem i piec aż będzie gotowe Obrazek



Podawać z plastrami masła musztardowego

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 października 2007, o 01:28

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Filet drobiowy lub ryba w cieście majonezowym</span></span>



Ciasto majonezowe: [zamiast tradycyjnej panierki]

2 jajka

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki majonezu

wg uznania sól, pieprz, musztarda.

Wszystko ubić regulując gęstość w razie potrzeby - ma być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Zanurzać w tym filety lub rybę i smażyć, najlepiej w wiekszej ilości oleju

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 października 2007, o 01:31

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Kotlety mielone faszerowane fetą.</span></span>



50 dkg mielonego mięsa może być mieszane wołowo-wieprzowe ale każde mielone mięso będzie się nadawać

4 jajka

czerstwa bułka

po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

1 cebula bardzo drobno posiekana

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

275 dkg fety czyli jedno opakowanie

oliwa do smażenia

bułka tarta i mąka do obtaczania + roztrzepane 2 jajka

sól,

pieprz

papryka słodka mielona



Do mięsa mielonego dodajemy jajka, czosnek, cebulkę, natkę pietruszki, koperek, kajzerkę, ktorą wcześniej musimy namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.

Mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku - pamiętając by dać dosłownie kapkę soli.

Z mięsa formujemy płaskie kotlety. Ser feta kroimy na 8 plastrów.

Na każdy tak uformowany kotlet kładziemy ser feta i na ten ser drugi płaski kotlet - sklejając dokładnie brzegi.

Obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą a następnie w jajku i ponownie w mieszance bułki z mąką.

Smażymy na wolnym ogniu tak ok. 4-5 minut z każdej strony.

Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: WALISZEWO

Post przez wiecznalilia » 28 października 2007, o 12:44

Nalesniki ze szpinakiem ulubione mojego lubego

Składniki

Ciasto nalesnikowe(nie podaje skladnikow,poniewaz kazdy moze zrobic je na swoj sposob).Powinno byc 10-12 nalesnikow.250 dkg sera ricotta oraz dwa opakowania mrozonego,pokrojonego szpinaku,1 sloik sosu pomidorowego z bazylia,ser mozarella.



Przepis

Szpinak wrzucic na osolony lekko wrzatek i gotowac doslownie chwile aby calkowicie byl rozmrozony.Odcedzic.Po wystygnieciu polaczyc z serem ricotta,posolic do smaku i wymieszac.Przygotowac naczynie zaroodporne i na dno naczynia wylac kilka lyzek sosu pomidorowego. kolejno nakladac wymieszana mase na upieczony nalesnik,po czym zwijac w rulon i ukladac jeden obok drugiego w naczyniu.Utrzec na grubej tarce zolty ser i posypac dosc obficie wszystkie nalesniki.Wsadzic do nagrzanego piekarnika,przykrywajac od gory.Gdy ser sie rozpusci,odkryc i przyrumienic.Serwowac,wyciagajac pojedynczo,polac lekko sosem przez srodek.UWAGA:NALESNIKI POLECAM NAWET TYM KTORZY SA WROGAMI SZPINAKU,DLATEGO ZE Z RICOTTA SMAKUJE INACZEJ.

Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: WALISZEWO

Post przez wiecznalilia » 28 października 2007, o 12:46

Placki z jabłkami

Składniki:



* 20 dkg mąki,

* 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,

* 3 jajka,

* 4 nieduże jabłka (papierówki.,

* szczypta soli,

* 2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania.,

* olej do smażenia.



Sposób przygotowania ciasta:



* 1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę.

* 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na chwilę w spokoju. W tym czasie obieramy jabłka i

* wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.

* 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie.

* 4. Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i

* kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano po obu stronach.

* 5. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię

* placuszków osypujemy cukrem pudrem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 28 października 2007, o 15:05

hmmmm ja inaczej robie placki z jablkami... tak jak nalesniki, tylko ze ciasto jest gestsze i tez sa smaczne. no i przede wszystkim nie mam tyle roboty, co w wyzej podanym przepisie.



a moze to sa bardziej takie racuchy?? <ja nigdy tego nie odrozniam>

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 31 października 2007, o 13:22

Będąc teraz we Lwowie jadłam coś, co mi bardzo smakowało. Tamtejsze panie domu nazywają to "Kartoplanki". Przepis jest prosty. Podaję:

Ziemniaki obrać, umyć, posolić i ugotować. Podusić. Usmażyć cebulę na złoty kolor na maśle i wraz z tłuszczem dodać do ziemniaków i wymieszać. Poczekać aż lekko ostygnie. Kiedy będzie już letnie, robić płaskie placuszki i można w nie zawinąć na przykład usmażone pieczarki, albo ugotowane mięso kurczaka, kalafior, brokuły, zależy od pomysłowości. Potem obtoczyć w mące i poczekać, aż zupełnie ostygną, bo wtedy robią się twarde i będą się trzymać. Dopiero wtedy zanurzyć w jajku i smażyć na złoty kolor. Można podawać z sosem pieczarkowym, albo ze śmietaną.

Smacznego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 31 października 2007, o 17:42

bardzo smaczny przepis. dzięki Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości