Dziewczyny - może jeszcze wam się przyda jako dodatek do wigilijnej kolacji lub zapakowany w ozdobną butelkę na prezent pod choinkę:
SYROP PIERNIKOWY:(około 220ml)
•200ml wody
•150g cukru
•1 łyżka przyprawy do piernika
•1/2 łyżki cynamonu
•1/4 łyżki gałki muszkatołowej
wodę wlewam do rondelka. wsypuję tam cukier. podgrzewam i mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści. wsypuję przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż syrop zgęstnieje i nabierze koloru. trwa to około 15 minut. przecedzam dokładnie, a następnie przelewam do słoiczka.
przetrzymuję w lodówce.
przed każdym użyciem potrząsam słoiczkiem lub mieszam syrop łyżeczką.
kawa z syropem piernikowym:podgrzewam mleko (1/2 filiżanki). do filiżanki wsypuję łyżeczkę ulubionej kawy rozpuszczalnej. zalewam wrzątkiem do 1/2 wysokości filiżanki. wlewam łyżeczkę syropu i dokładnie mieszam. wlewam gorące mleko (nie wrzące). podaję od razu.
smacznego!
)
syrop piernikowy można podawać również z gorącą czekoladą!
Przepis zapożyczyłam stąd:
http://brulionzprzepisami.blox.pl/html/ ... tml?533541KAWA PIERNIKOWA: Składniki(2 szklanki):
•1 szklanka mleka
•2 łyżki kakao
•2 łyżeczki cukru
•1/2-1 łyżeczki przyprawy do piernika
•3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
Opcjonalnie:
•śmietana kremówka ubita z cukrem pudrem
Mleko zagotować z kakao i cukrem. Odstawić z gazu. Do garnuszka wlać świeżo zaparzona kawę. Dodać przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie. Podawać z bitą śmietaną lub spienionym mlekiem.
A ten przepis mam stąd:
http://atinabc.blox.pl/2012/11/Kawa-pie ... Komentarzy