przez Duzzz » 26 października 2012, o 20:01
Muszę przyznać, że jako osoba z małej miejscowości muszę się zgodzić z końcowym przesłaniem, wypowiedzią, że to 'poczucie bycia u siebie' rzeczywiście gra dużą rolę. U mnie w bibliotece wszyscy wszystkich znają albo chociaż tych, którzy się pojawiają tam często. Atmosfera jest bardzo przyjemna, zawsze można porozmawiać niekoniecznie o książkach, a o każdej innej 'pierdułce'. Wysłuchują żali i zapisują czego nie ma czy co mogą nabyć. Biblioteka się bardzo rozwija, mają 3 komputery, z których każdy może skorzystać, a na nich internet, system, w którym można sprawdzić czy w asortymencie jest książka, drukowanie czy skanowanie albo wykonywanie faksów nie jest problemem i zawsze pomagają i to o co się prosi kserują. Co do tych prac itp. to jest w tym dużo racji, piszę różne prace dla różnych ludzi i potrzebuję często materiałów, a najbliżej mam do biblioteki miejscowej, to zawsze mogę liczyć na konkretna i efektowną pomoc. Oczywiście jest też kącik dla najmłodszych. Nie wiem jednak jak on funkcjonuje. Reszta jednak odbywa się w domu kultury to znaczy w tym samym budynku co biblioteka tylko inne drzwi, ale organizowane jest w większości wspólnymi siłami i pamiętam, że jak byłam młodsza to takich spotkań kilka zaliczyłam.
Biblioteka jest dobrą 'świetlicą'
Pamiętam znajomych z gimnazjum, którzy własnie tam odrabiali lekcje czekając na autobus, który był 4 razy dziennie.
Podoba mi się to całe zestawienie i może niektóre procenty bym podniosła, ale z tymi starszymi ludźmi to nie jestem pewna. Tu przydałoby się określenie tego wieku albo wieku chociaż osób badanych. Moi rodzice jeszcze ogarniają internet, ale dziadkowie nie. I te "How are you" idealnie pasujące bardziej do mojego taty i jego nauki niż do mojej babci.
Jednak w sumie jest to niewielka liczba więc może jednak spotykane
“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise