Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:23

Czym jest dla Ciebie czytanie?

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 2 grudnia 2012, o 18:31

fajny jest.xD :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 2 grudnia 2012, o 18:38

wiedzmaSol napisał(a):z fb? ;) też widziałam, świetny jest, życiowy bardzo.

Tak, przyjaciółka miała to na profilu. ;)
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 2 grudnia 2012, o 20:47

I trudno z tym się nie zgodzić.

Jakoś tak wcześniej było wspomniane o ilości przeczytanych książek i pojawiła się tam dość duża liczba, co było dla mnie zaskakujące. Głównie dlatego, że sama aż tak dużo nie czytam. Przy okazji przypomniało mi się, że kiedyś w bibliotece była tak ankieta na temat czytelnictwa i właśnie jedno pytanie dotyczyło ilości przeczytanych książek w danym roku. I tak jak przeliczyłam na oko wyszło mi +/- około dwustu, ale pomyślałam, że to jednak za dużo i ostatecznie wpisałam 150, ale dzisiaj myślę, że 200 było bliższe prawdy. Przynajmniej tak mniej więcej wychodzi mi od dwóch lat.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 grudnia 2012, o 23:14

Słyszałam kiedyś wypowiedź psychologów, że dzieci i młodzież muszą czytać dużo (nie pamiętam, ile to miało być miesięcznie, chyba kilka sztuk). Natomiast dorosłym wystarczy, jeśli będą czytać 4-5 książek rocznie.
Co oczywiście nie znaczy, że źle jest, gdy więcej. Chodziło o minimum konieczne dla zdrowia i rozwoju.
Obrazek

Post przez aralk » 2 grudnia 2012, o 23:53

Czasami wstyd mi za moich kolegów po fachu :zalamka:

Post przez Janka » 2 grudnia 2012, o 23:59

Widzę w tym pewien sens. Bo gdy ktoś usłyszy, te 4-5, to pomyśli, "O, fajnie, tyle dam radę". Większa liczba może natomiast skutecznie odstraszyć tych, co nie czytają i mogą wcale nie zacząć.
Natomiast tych, którzy czytają, nie da się namówić, żeby czytali mniej. Nie można więc im takimi stwierdzeniami zaszkodzić.
Obrazek

Post przez aralk » 3 grudnia 2012, o 00:01

ja zrozumiałam, że to miał być fachowy przekaz informacji, a nie informacja obliczona na efekt konkretny, a to wielka róznica

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 3 grudnia 2012, o 02:19

hm, a nie jest ważniejsze jednak, co się z lekturą dalej robi?
chyba że mowa o ćwiczenie konkretnych umiejętności, czyli "wieczna walka ze skłonnościami dyslektycznymi" ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 3 grudnia 2012, o 09:10

pewnie, że tak i stąd moje utyskiwania i żale :embarrassed:

Post przez maddalena » 3 grudnia 2012, o 09:28

Tsuki napisał(a):http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/261493_10151127623371356_121721609_n.jpg
Bardzo spodobał mi się ten cytat.

Bardzo życiowe!
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Księżycowa Kawa » 3 grudnia 2012, o 21:08

Janka napisał(a): Natomiast dorosłym wystarczy, jeśli będą czytać 4-5 książek rocznie.

Na rok? Bywa, że tyle przez tydzień przeczytam. Chociaż z drugiej strony ktoś, kto nie czyta, to całkiem niezły wynik...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 grudnia 2012, o 21:12

Świetny ten link od Tsuki :padam:

A co do ilości to ja chyba bardziej doceniam tych co czytają mniej, a pamiętają dość dobrze o czym to było i potrafią się do tego bez kartkowania odnieść.
Ja czytając setki nie pamiętam dokładnie co i jak i muszę sięgać ponownie. Czasem fabuła jednego zlewa mi się z drugim. Próbowałam zwolnić, ale nie dałam rady :bezradny: Chociaż w sumie czasem jedne podobne są tak do drugich, że różnicy nie widać :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez maddalena » 4 grudnia 2012, o 15:26

Zwolnić???? ale jak?!
Obecnie czytam mniej bo nie mam czasu ale bywało, że czytałam bardzo dużo. Jeśli już zacznę czytać książkę i mi się spodoba, to nawet gdybym nie chciała (ewentualnie dzień zwłoki) to muszę doczytać do końca, bo nie mogłabym usnąć !
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 grudnia 2012, o 18:06

Czytać określoną ilość ;) Jednak nie spisuje się to :rotfl: Właśnie przez to, że chce się wiedzieć co dalej, a jeszcze gorzej jak to seria :zalamka:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez LiaMort » 5 grudnia 2012, o 00:02

gdyby tak się dało czytać określoną ilość eh. :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez maddalena » 5 grudnia 2012, o 15:18

Nie sprawdzi się, chyba, że od razu wybrać określoną ilość książek z biblioteki albo księgarni itp. i później nigdzie nie chodzić, nie zaglądać... ale samo czytanie forum kusi, żeby sięgnąć po jakąś książkę. także i z forum zrezygnować? Nie!

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 grudnia 2012, o 12:48

Obrazek
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez LiaMort » 16 grudnia 2012, o 16:27

dobre..x.D :rotfl: ale prawdziwe. ;P
RM 

Post przez Janka » 16 grudnia 2012, o 19:09

Znam ten ból.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 18 grudnia 2012, o 00:21

Pytanie! Pytanie!

Od ilu lat czytacie romanse? Nawet jeśli zdarza się kryzys, wracacie, prawda?
Pięknie proszę o odpowiedzi :padam:
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 18 grudnia 2012, o 00:26

Pierwszy romans (harlequin to był) przeczytałam w wieku 13 lat, czyli 10 lat temu, pierwszą Sandemo chyba rok wcześniej, ale tak bardziej na poważnie ;) zaczęłam chyba 6 lat temu. I większych kryzysów jeszcze nie miałam ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez LiaMort » 18 grudnia 2012, o 00:30

hm... niech policzę... od 8..xD coś takiego. ;P a kryzysów sobie nie przypominam..xD :P
RM 

Post przez Agrest » 18 grudnia 2012, o 00:37

Cztery i pół roku, gatunku nigdy nie porzuciłam, więc i wracać nie było okazji.

Najzabawniejsze jednak, że jak patrzę na swoje stare zamówienia w empiku (gdzie kiedyś kupowałam książki w oryginale), to rozwój romansoholizmu totalnego zbiega się raczej z odkryciem forum po roku czytania romansów, choć może to przypadek ;) )
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Księżycowa Kawa » 18 grudnia 2012, o 00:46

Zaczęłam w szkole średniej i raz na jakiś czas zdarza mi się zrobić dłuższą przerwę, jeśli trafię na coś wyjątkowo irytującego.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 18 grudnia 2012, o 09:26

U mnie to będzie około 18 lat :mrgreen:
Przerw jako takich nie miałam, w sensie, że mnie odrzucało od romansów; prędzej bywa tak, że mam tzw. fazę na inny gatunek (np. fantastykę) i wtedy czytam romansów troszkę mniej :)
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy