Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:22

Stephenie Meyer

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 maja 2012, o 11:18

jeśli chodzi akurat o jego 'sprzęt' to działał bez zarzutu tylko że Edzio żelaznym dziewicem jest. Taki twardy gość.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 4 maja 2012, o 12:11

Dobra, idę czytać, może się doczekam aż Edzio się złamie w swym postanowieniu i w końcu przejdzie do rzeczy. :hyhy:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez •Sol• » 4 maja 2012, o 12:12

no to trochę poczekasz :P

Post przez Agrest » 22 września 2012, o 15:48

Skończyłam Intruza. Powiem tak: podobał mi się bardziej niż Zmierzch ;) Jednak wbrew często spotykanej na forum opinii bardziej mi się podobała pierwsza połowa niż druga. Nie miałam problemu z wciągnięciem się w te pierwsze sto czy dwieście stron, a odkrywanie powoli tego świata i reguł nim rządzących ciekawiło mnie. Można powiedzieć, że do końca to były moje ulubione elementy, to budowanie świata. Możliwe, że gdybym była lepiej zaznajomiona z filmami i książkami o światach i motywach podobnych, to byłoby dla mnie wtórne, ale co zrobić, nie jestem, więc było to ciekawe.

Natomiast druga połowa, tam gdzie prężnie rozwijają się międzyludzkie historie między innymi miłosne, hm, no w tej połowie zaczynamy zbliżać się do Zmierzchu tonem narracji, no i niezaprzeczalnie widać fabularną rękę naszej Stefci. Widać wiele podobnych motywów i rozwiązań, podanych - przyznam - w sposób bardziej strawny, niemniej te motywy tam są. Na przykład:

- trójkąt miłosny, któremu wyrasta dodatkowy kąt i wszystko kończy się HEA. Jestem wyznawczynią teorii, że Jacob kochał się nie w Belli, tylko w jej macicy, a więc i w potencjale istnienia Renesmee... A więc tak jak i tutaj mamy dwóch facetów i jedną kobietą, która rozszczepia się na dwie, po jednej dla każdego. Oczywiście w Intruzie strawność polega m/in. na tym, że o podwójności Mel/Wandy wiemy od początku, więc i potencjalne rozwiązanie jest znane od samego początku, a nie pojawia się jako deux ex machina. Tak że nie tyle jest to moje zastrzeżenie, co po prostu pokazanie podobieństwa. Ot, ewidentnie lubi kobieta pisać o bohaterkach hołubionych przez dwóch facetów, raz ją jeden namiętnie pocałuje, raz drugi, ale ostatecznie każdy swój kawałek tortu dostanie.

- dziecko jako jeden kąt wspomnianego czworokąta. Ok, odrodzona Wanda nie jest takim dzieckiem jak Renesmee, to jasne. Jednak nie tylko odradza się w ciele siedemnastolatki, to już pal licho, no i jakiś tam sens to ma, ale siedemnastolatki, która wygląda na jeszcze młodszą, a oglądając swoje ręce po pierwszym obudzeniu, określa je jako ręce dziecka. No Stefcia, widać to jak na, nomen omen, dłoni. (Ale już nawet pomijając ten aspekt, nie podobało mi się za bardzo drugie wcielenie Wandy i roztkliwianie się nad jej delikatnością, słabością i nad tym, jak ją teraz wszyscy chcą smyrać po policzku).

- poród jako cierpienie zakończone śmiercią. Narodziny Renesmee zakończyły de facto ludzkie życie Belli i to w ogromnym cierpieniu, zaś Dusze co prawda rzadko się rozmnażają, ale kiedy to następuje, matka wydaje na świat setki tysięcy małych Duszek, cierpiąc przy tym katusze i na końcu umierając.

Jestem pewna, że miałam coś jeszcze z tych bardziej kontrowersyjnych, ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy. Takich drobiazgów jak zwołujemy trybunał, żeby zadecydować o losie głównej bohaterki nawet nie liczę, bo to tylko taka sobie powtarzalność, ale emocji nie wywołuje.

Z dwóch wątków romansowych bardziej zainteresowali mnie oczywiście Wanda i Ian (tzn oczywiście, bo po prostu Melanie i Jared już przecież byli razem, więc nie było tu rozwoju romansu jako takiego).

Podobało mi się, że zakończenie było z gatunku a prawdziwa akcja i walka dopiero się zaczyna, imho jedyne możliwe przy tak napisanym świecie.

Swoją drogą wydaje mi się, że polski tytuł lepiej oddaje istotę książki ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 listopada 2012, o 15:03

zwiastun Intruza z polskimi napisami
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Alias » 14 listopada 2012, o 15:21

Jakoś mało tam Iana...
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Katarzyna888 » 14 listopada 2012, o 20:41

Troche malo, ale i tak sie nie moge doczekac.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 22 listopada 2012, o 16:05

Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 listopada 2012, o 17:14

Najlepsze są komentarze, popłakałam się :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lilia ❀ » 22 lutego 2013, o 15:09

http://paranormalbooks.pl/2013/02/22/sw ... a-intruza/
chyba nie jestem ciekawa dalszych losów...

Post przez •Sol• » 22 lutego 2013, o 17:42

nie no Intruz nie był zły. Dam szansę i drugiemu tomowi ;)

Post przez aralk » 22 lutego 2013, o 23:38

A ja podobnie jak Lilia, chyba mnie nie interesuje ciąg dalszy :]

Post przez Katarzyna888 » 24 lutego 2013, o 15:00

A ja przeczytam...
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 lutego 2013, o 20:59

jak będzie dostepny to przeczytam,pierwsza część mocno mi odpowiadała.
Z innej strony-nie wiem czy słyszałyście,że Zmierzch Przed świtem (2 część)-film otrzymał wczoraj siedem Złotych Malin :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez •Sol• » 24 lutego 2013, o 21:01

słyszałyście :P
i jestem zdziwiona że tylko siedem :P

Post przez aralk » 24 lutego 2013, o 21:21

całkiem mocno sobie na nie zapracowali :D

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 lutego 2013, o 21:34

:evillaugh: filmu nie widziałam,spojrzałam jedynie w Media Markcie kiedys tam ,przy okazji jak wyświetlano urywki niby,żeby zachęcic do kupna płyty.Ja sie nie poczułam zachęcona
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 lutego 2013, o 00:26

ewa.p napisał(a):jak będzie dostepny to przeczytam,pierwsza część mocno mi odpowiadała.
Z innej strony-nie wiem czy słyszałyście,że Zmierzch Przed świtem (2 część)-film otrzymał wczoraj siedem Złotych Malin :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:

Słyszałam o tym, nawet mnie to nie zdziwiło :lol:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 3 marca 2013, o 22:06

Ja się uśmiałam :P Zdziwiona nie jestem, chyba nikt nie jest ;)

Dobra, co to ja chciałam... O! Agaton trafił na 'byłe' ff do fandomu twilight :hahaha: I zamierza je czytać :mrgreen:

Przyznam się szczerze, znalazłam te tytuły jako darmowe teksty na blogu autorki, której jedną książkę (oficjalnie wydaną) czytałam już wcześniej, zaś do innych, tych wydanych, się przymierzałam :) Tutaj było za darmo i z dobrymi ocenami, co mi szkodzi?
Dopiero niedawno znajoma mnie oświeciła, że to dawno temu były ff do serii Meyer :shock: Autorka przepisała obie historie (Dobrze, że to zrobiła, bo widząc imiona bohaterów stworzonych przez panią M., nie byłabym w stanie do tych opowieści zajrzeć. Mimo dobrych opinii...) i udostępniła za darmo, ale dopiero wtedy, gdy jej inne książki dotarły do czytelników i zostały dobrze przyjęte.
Może to tylko ja, ale jakoś zupełnie inaczej to brzmi.
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Lilia ❀ » 3 marca 2013, o 23:04

a cóż to za ff i czyje?

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 3 marca 2013, o 23:12

Walker N.R., która wcześniej pisała jako Owenia lub jakoś tak ;) Nie jestem pewna czy te historie są w Twoim typie, przez wzgląd na pairing, ale tytuły podaję: "Sixty Five Hours" i "Learning To Feel". Szczególnie to pierwsze zbierało dobre opinie wśród fanów fluffu ^_^
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez •Sol• » 3 marca 2013, o 23:14

a cóż to za pairing?
Raz czytałam dobre ff zmierzchowe, pisane przez naszą pisarkę blogową. Ciekawie wymyślone.

Post przez aralk » 3 marca 2013, o 23:44

Sol, rzucisz tytułem/linkiem/czyms do zidentyfikowania?

Post przez •Sol• » 3 marca 2013, o 23:46

proszę bardzo ;)
warunek - musisz być w Team Jacob żeby polubić.

Post przez aralk » 3 marca 2013, o 23:46

ze mnie to w zasadzie żaden Team :hyhy: ale w ramach badań ff chętnie zerknę ;)
dzięki, Sol :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do M