Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:17

Romans + horror

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 listopada 2012, o 22:30

Nicci French zastanawiałam się czy ostatnio nie kupić. :mysli: Serio taka nudna?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 listopada 2012, o 22:50

Może nie tyle nudna, co nie podoba mi się sposób, w jaki pisze; poza tym u niej policjanci to straszne niedojdy i wszystko musi załatwiać sama bohaterka, co uważam za irytujące - stanowią po prostu dodatek, niemalże zbędny. O ile wątek kryminalny nie jest zły - sam pomysł, ale źle poprowadzony. Przebrnęłam przez "Czerwony pokój" i "W sieci strachu", na więcej nie mam ochoty.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Duzzz » 18 listopada 2012, o 23:09

To w takim razie wstrzymam się z kupnem i poszukam sobie w bibliotece, a potem zdecyduję czy chcę mieć czy nie. :mysli: Myślałam o "Nie ufaj nikomu" lub "Tajemniczym uśmiechu".
Dziękuję :padam:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 19 listopada 2012, o 17:01

mnie ta French znudziła,przeczytałam,ale niespecjalnie mi się podobało
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 listopada 2012, o 18:58

Kupiłam, zaczęłam czytać, przerwałam, sprzedałam.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Księżycowa Kawa » 19 listopada 2012, o 22:45

duzzza22 napisał(a):To w takim razie wstrzymam się z kupnem i poszukam sobie w bibliotece, a potem zdecyduję czy chcę mieć czy nie.

To najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o nowych autorów; sama najczęściej w ten sposób postępuję.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Duzzz » 20 listopada 2012, o 19:43

ewa.p napisał(a):mnie ta French znudziła,przeczytałam,ale niespecjalnie mi się podobało

Lilia napisał(a):Kupiłam, zaczęłam czytać, przerwałam, sprzedałam.

Teraz nie wiem czy jest sens w ogóle po nią sięgać :hyhy: Jak dostanę u siebie w Biblio to chociaż przekartkuję :mysli:
Księżycowa Kawa napisał(a):
duzzza22 napisał(a):To w takim razie wstrzymam się z kupnem i poszukam sobie w bibliotece, a potem zdecyduję czy chcę mieć czy nie.

To najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o nowych autorów; sama najczęściej w ten sposób postępuję.

Ja odkąd jestem na forum to więcej tych dobrych nabywam, a mój portfel potem świeci pustką :P

Post przez Księżycowa Kawa » 20 listopada 2012, o 22:00

duzzza22 napisał(a):Ja odkąd jestem na forum to więcej tych dobrych nabywam, a mój portfel potem świeci pustką :P

Ze znalezieniem czegoś interesującego w zasadzie nigdy nie mam problemu, gorzej bywa, jeśli chodzi o pieniądze; zazwyczaj nie pozostaje nic innego, jak tylko polować na okazje.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 1 lipca 2013, o 16:29

Odkryłam nowego autora Gregg Olsen, którego książka Zgliszcza
tak bardzo mnie wciągnęła, że nie mogłam się od niej oderwać.
Bardzo dużo się tu dzieje, autor sugeruje nam różne rozwiązania, już sama nie wiesz co może być prawdą , kto kłamie a kto jest winny. Jest też i delikatny romans i świetne zakończenie. Czekam na dalsze części tego cyklu, bo kolejną powieść tego autora Wszędzie śnieg już zaczęłam czytać. :P

Na farmie w odludnej okolicy na północnym zachodzie Stanów Zjednoczonych zostaje zamordowana rodzina – a nastoletni syn znika. Emily Kenyon – samotna matka i policjantka – staje na czele poszukiwań zabójcy. Ale jej nastoletnia córka Jenna jest o krok przed nią...
Jenna zna chłopaka podejrzewanego o wymordowanie rodziny i pragnie mu pomóc – może wręcz za bardzo. Potem ginie inna rodzina, tym razem w stanie Iowa. A tuż po tamtym brutalnym zabójstwie dochodzi do kolejnego w Salt Lake City. Między miejscami tych zbrodni występują dziwne podobieństwa. A stojąca za nimi mroczna siła zagraża życiu kolejnych ofiar...
Kiedy Emily dopasowuje do siebie elementy układanki, zdaje sobie sprawę, że zagrożenie, w jakim znalazła się jej córka, jest znacznie większe, niż sobie wyobrażała. Teraz w rozpaczliwym pościgu, by ocalić Jennę, Emily musi zmierzyć się z najbardziej przebiegłym mordercą, z jakim się dotychczas spotkała – z mordercą, który właśnie wpisał ją i jej córkę na swoją listę...

Post przez aralk » 1 lipca 2013, o 18:06

basiku, jesteś niewyczerpanym źródłem :padam:

Post przez basik » 1 lipca 2013, o 18:41

Bardzo mnie to cieszy :D , żeby jeszcze te informacje były przydatne, to byłoby cudowie

Post przez aralk » 1 lipca 2013, o 20:04

dla mnie są i to bardzo :)
niejedną książkę przeczytałam dzięki tobie :padam:

Post przez Duzzz » 2 lipca 2013, o 22:20

Widziałam go chyba u siebie na półce i skojarzył mi się z "Gangiem Olsena" :lol: Trzeba więc wypożyczyć :wink:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 13 lipca 2013, o 15:30

basik napisał(a):Odkryłam nowego autora Gregg Olsen, którego książka Zgliszcza
tak bardzo mnie wciągnęła, że nie mogłam się od niej oderwać.
Bardzo dużo się tu dzieje, autor sugeruje nam różne rozwiązania, już sama nie wiesz co może być prawdą , kto kłamie a kto jest winny. Jest też i delikatny romans i świetne zakończenie. Czekam na dalsze części tego cyklu, bo kolejną powieść tego autora Wszędzie śnieg już zaczęłam czytać. :P

Na farmie w odludnej okolicy na północnym zachodzie Stanów Zjednoczonych zostaje zamordowana rodzina – a nastoletni syn znika. Emily Kenyon – samotna matka i policjantka – staje na czele poszukiwań zabójcy. Ale jej nastoletnia córka Jenna jest o krok przed nią...
Jenna zna chłopaka podejrzewanego o wymordowanie rodziny i pragnie mu pomóc – może wręcz za bardzo. Potem ginie inna rodzina, tym razem w stanie Iowa. A tuż po tamtym brutalnym zabójstwie dochodzi do kolejnego w Salt Lake City. Między miejscami tych zbrodni występują dziwne podobieństwa. A stojąca za nimi mroczna siła zagraża życiu kolejnych ofiar...
Kiedy Emily dopasowuje do siebie elementy układanki, zdaje sobie sprawę, że zagrożenie, w jakim znalazła się jej córka, jest znacznie większe, niż sobie wyobrażała. Teraz w rozpaczliwym pościgu, by ocalić Jennę, Emily musi zmierzyć się z najbardziej przebiegłym mordercą, z jakim się dotychczas spotkała – z mordercą, który właśnie wpisał ją i jej córkę na swoją listę...

Bardzo dobra jest "Wszędzie śnieg" . Matka psychopatka :zalamka:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez basik » 13 lipca 2013, o 19:21

Tak Lucy, już skończtłam czytać Wszędzie śnieg jest super, ale całkiem inna niż Zgliszcza

Post przez Lucy » 7 marca 2015, o 16:21

Black Ice Becca Fitzpatrick
Obrazek

Dorotka była ciekawa ,więc coś spróbuje sklecić . Nie można mnie zaliczyć do młodzieży ,więc moja ocena taka ,a nie inna.
Więc mamy dwie przyjaciółki ,Britt i Korbie. Jedna namawia drugą ,żeby wybrać się na wycieczkę w góry. Towarzyszyć im mają chłopak Korbie i jej brat ,a były Britt . Niestety w drodze dziewczyn zaskakuje deszcz i silne opady śniegu. Chatę ,którą znajdują po paru godzinach wędrówki , traktują jako wybawienie . Nic bardziej mylnego ,ponieważ napotykają tam dwoje zbiegów .

Niewątpliwy plus ,to miejsce ,gdzie wszystko się rozgrywa. Śnieg ,las , trudne warunki ,walka o przetrwanie. Morderstwa kobiet i wykrycie sprawcy, również dobrze sklecione. Przyznam ,że nie podejrzewałam tej osoby . Natomiast dwie dziewczyny ,to kompletna porażka. Niby pełnoletne ,ale mentalnie ,to parę lat do tyłu. Dziwna to przyjaźń ... :mysli: niejednokrotnie Korbie nieźle dowala Britt. Spisuje w kalendarzu w czym jest lepsza ,czy od niej gorsza.
Britt ,cały czas myśli o swoim byłym. Jaki to wspaniały ,silny i inteligentny. Zapomniała o tym ,że zerwał z nią przez telefon parę miesięcy temu. Powaliła mnie sytuacje ,kiedy będąc na odludziu z dwoma nieznajomymi osobnikami ,dziewczyny zaczynają się kłócić ,która kogo zaklepuje . :zalamka: Britt postanawia zrobić na złość koleżance i flirtuje z chłopakiem ,który podoba się jej . Serio ,to jest zachowanie na taki czas ?

Gdyby inaczej wykreować główne postacie ,książkę mogłabym zaliczyć do udanych . Niestety idiotyzm ,bardzo mi namieszał . :]
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Księżycowa Kawa » 7 marca 2015, o 19:30

O, a ja sądziłam, że to fantastyka…
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 7 marca 2015, o 19:51

A ja mam na to ochotę. Mała odłożyła, po 1/3 uznając, że jest jak dla niej na razie za brutalna, ale ja jestem ciekawa :mysli:

Post przez Lucy » 7 marca 2015, o 20:32

Dlatego mówię ,że to kwestia wieku i odbioru :lol:

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 7 marca 2015, o 20:34

Pewnie tak, na wyciągnięcie ręki mam, więc pewnie się skuszę :)

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 9 maja 2015, o 08:30

Viperina napisał(a):Mam nastrój na suspens:

Hell on Wheels Julie Ann Walker
Obrazek

He’s the bad boy she’s always wanted...

Nate “Ghost” Weller has loved Ali Morgan nearly half his life. But he’s done something so heinous he’s convinced she’ll never forgive him if she discovers the truth, so he keeps his feelings and his secrets to himself. Then she blows into town with a mother lode of bad guys on her tail and Nate can’t deny she’s in serious trouble. Unfortunately, he’s the only one who can help her.

She’s the good girl he’s kept at arm’s length...

Ali knows Nate as the most solemn, aloof man on the planet. Sadly, he’s also the sexiest. For years she’s avoided him, unable to stomach his dark scowls and brooding silences… especially when she secretly yearns for his touch. Now she must rely on him to save her from the malevolent shadows ghosting her every move. When the bullets explode, so does their passion. But can love really conquer all? Or are some things just too terrible to forgive?

Ale francuska okładka bardziej mi się podoba:

Au coeur de l'enfer Julie Ann Walker
Obrazek

Jeszcze nie wiem, czy mi się podoba, na razie widzę, że mi się nie nie podoba. Pamela Clare to to nie jest, Nora Roberts też nie, ale siary nie ma.

Właśnie skończyłam i chyba mi się podobało. Przede wszystkim z uwagi na relację między bohaterami - on z serii zimny facet, który unika kobiety nie dlatego, że jej nie lubi, ale wręcz przeciwnie lubi ją bardzo, jest wręcz w niej zakochany, ale z uwagi na wyjątkowo paskudne zrządzenie losu uważa, że nie będzie mógł jej mieć. Jej z kolei on podoba się bardzo, ale w związku ze sposobem, w jaki ją traktuje, sądzi, że jej nie lubi.

Co ciekawe to to, że to chyba pierwsza książka, w której mimo kilku wyjątkowo wrednych zachowań bohatera wobec bohaterki, nie oczekiwałam żadnego przeczołgania bohatera, bo bohater sam wystarczająco przeczołgiwał się osobiście. Ładnie poprowadzona relacja, ładnie pokazane emocje. Wątek kryminalno-sensacyjny taki sobie, słaby wręcz, no ale nie po to się to czyta.

Mam ochotę na pociągnięcie serii, a szczególnie na drugi tom o Franku i Rebece (na razie we Francji wyszły trzy tomy, po angielsku jest osiem). W sumie polecam. Wielbicielki gatunku nie będą rozczarowane.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Księżycowa Kawa » 9 maja 2015, o 18:17

Wygląda wielce zachęcająco i brzmi intrygująco z powodu tych emocji.
Denis Diderot

*
*

Post przez Duzzz » 11 maja 2015, o 16:16

To może być coś dla mnie :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 maja 2015, o 21:37

Viperina napisał(a):Mam ochotę na pociągnięcie serii, a szczególnie na drugi tom o Franku i Rebece (na razie we Francji wyszły trzy tomy, po angielsku jest osiem). W sumie polecam. Wielbicielki gatunku nie będą rozczarowane.

Po niemiecku też trzy.
Troszkę się ich boję, bo na niemieckim blogu, którym się w dużej mierze kieruję, tom pierwszy dostał słabą ocenę i niezachęcającą recenzję. Drugi wyszedł o wiele lepiej i do niego się przymierzam.
Seria chyba się w Niemczech dobrze nie przyjęła, bo tom trzeci ukazał się tylko jako eBook.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 26 maja 2015, o 07:10

Mnie się jedynka dość podobała, relacja była opisana fajnie, a bohaterowie sympatyczni. Fabularnie żaden szał, ale też nie dno. Mam ochotę na dwójkę, ale parę innych rzeczy czeka w kolejce.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...