Teraz jest 22 listopada 2024, o 20:02

Języki obce

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Post przez Agrest » 12 listopada 2012, o 12:49

Ja nie Jadzia, ale jeśli o mnie chodzi, to odnosiłam się do tego, że najpierw napisałaś, że koncepcyjnie bardziej rozumiesz migany, a potem że język niesłyszących nie powinien być wtórny. Ale koncepcja miganego jest właśnie taka, że jest językiem wtórnym wobec mówionego używanego na danym obszarze i dlatego nie bardzo to rozumiem.
Że wiele osób, które posługują się naturalnym językiem migowym, burzy się przeciwko konieczności używania tego sztucznego języka w niektórych sytuacjach to wiem, ale chodziło mi tylko o powyższe.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Kasia » 15 listopada 2012, o 09:17

Nie wiem na ile to jest prawda, ale nam na kursie tłumaczono, że osoby głuchonieme nie potrafią myśleć abstrakcyjnie dlatego język migany często jest dla nich nie zrozumiały i niepotrzebny. Z doświadczenia wiem, że jak próbowałam migać z końcówkami to zawsze mi przerywano i proszono, żebym mówiła normalnie.

A tak a propos obcych języków. Moja bratanica właśnie uczy się koreańskiego. To zdaje się ostatnio taka moda.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 15 listopada 2012, o 11:26

Kasia napisał(a):Nie wiem na ile to jest prawda, ale nam na kursie tłumaczono, że osoby głuchonieme nie potrafią myśleć abstrakcyjnie dlatego język migany często jest dla nich nie zrozumiały i niepotrzebny. Z doświadczenia wiem, że jak próbowałam migać z końcówkami to zawsze mi przerywano i proszono, żebym mówiła normalnie.

Jak ja tak robiłam to patrzyli na mnie z taką miną co ja wyprawiam :evillaugh: Z tym myśleniem abstrakcyjnym , to ja nie potrafiłam pojąć o co chodzi, ale zauważyłam, że książki sf,trudno im zrozumieć :placze:

Moja koleżanka pojechała na wymianę studencką do Wietnamu , na rok ,zaczeła 2 lata temu i również mówi ,że z roku na rok coraz większe zainteresowanie, to pewnie przez te kreskówki hmmm
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 listopada 2012, o 15:23

No właśnie. Słyszałam w jakiś wiadomościach ostatnio, że podobno chiński jest teraz bardzo u nas popularny i że dużo osób młodych się uczy go od podstaw.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Kasia » 17 listopada 2012, o 15:56

...bo jeszcze trochę, a chiński będzie językiem międzynarodowym tak jak teraz angielski.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 listopada 2012, o 17:53

Nie dziwne jeśli wziąć pod uwagę jak chińskie produkty zasypują poszczególne rynki. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 listopada 2012, o 20:06

zjadło mi długiego posta parę dni temu... chyba się popłaczę :wryyy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 22 listopada 2012, o 16:40

Znam:

angielski, w stopniu średniozaawansowanym. Książki po angielsku nie przeczytam bez słownika, ale dogadam się z każdym bo łapię ogólnie sens wypowiedzi nawet jak słownictwo jest trudne. Ostatnio jednak gramatyka mi mocno kuleje. Skutek braku styczności z językiem.

hiszpański w stopniu podstawowym, choć myślę, że też bym się dogadała z Hiszpanem, gdybym powtórzyła słownictwo. Raz próbowałam i nawet szło. Pominaszy fakt, że nie mogłam się w ogóle skupić. :evillaugh: Niestety ostatnio nie mam z kim ćwiczyć tego pięknego języka.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: nie mam

Post przez Marta_04 » 22 marca 2013, o 23:23

a zna któraś z Was japoński? :) Lub francuski? :) bardzo chciałabym się ich w przyszłości nauczyć, przynajmniej w stopniu średniozaawansowanym. Jak słucham rodowitych Japończyków i Francuzów kiedy mówią w swoim ojczystym języku to się rozpływam.... :bigeyes: uwielbiam je :D
Póki co znam bardzo dobrze angielski i średnio rosyjski. Kiedyś uczyłam się jeszcze niemieckiego w szkole ale to już dawno i nie prawda...

Post przez Agrest » 22 marca 2013, o 23:26

Ja też lubię brzmienie francuskiego, ale to trudny język do rozumienia ze słuchu, przynajmniej dla mnie ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Marta_04 » 22 marca 2013, o 23:44

trudny trudny...tym bardziej jak sobie skracają końcówki i mówią tak, że jedno zdanie brzmi jak jeden wyraz.... :zalamka: ale i tak mi się podoba :)

Post przez gmosia » 23 marca 2013, o 00:16

niemiecki miałam w szkole podstawowej, a potem w liceum, też od podstaw, a znam wielkie gie ;)
znam angielski bardzo dobrze, rzadko kiedy czegoś nie rozumiem w takich codziennych sytuacjach, różnie jest z jakimiś specjalistycznymi terminami itp. No i muszę znać kontekst :P ostatnio przez telefon jakiś gościu się pytał o moją grupę etniczną, ze 3-4 razy, a u mnie zaćmienie totalne :rotfl:

ps kasiu, ja się też uczę koreańskiego, choć przez ostatnie pół roku albo i dłużej, to się bardziej nie uczę... już zdążyłam zapomieć, czego się naumiłam :evillaugh:

ps 2 aaaaa... i migowy miałam w studium, ale że leń ze mnie... :czeka:
Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 25 marca 2013, o 00:53

Jako tako angielski, zazwyczaj rozumiem to, co czytam (przynajmniej tak mi się wydaje), gorzej z mówieniem i kiedyś nieco niemiecki - trochę się nauczyłam, jak tłumaczyłam teksty, ale od lat nie miałam z nim styczności, lubię brzmienie niemieckiego.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 25 marca 2013, o 11:54

U mojego M. siostra się uczy francuskiego, mama zna w miarę dobrze, a M. zaprzestał, nawet monopol tutaj jest po francusku! Ja nie przepadam za tym językiem, nie podoba mi się jego brzmienie.
Za to to kocham:

Druga siostra M. przyjechała ostatnio z dwójką dzieci z Włoch (tam mieszkają) tak zasuwali w tym języku, że wydał mi się... nie czysty :bezradny:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Marta_04 » 25 marca 2013, o 16:50

Uwielbiam ją :bigeyes:

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 1 kwietnia 2013, o 22:52

Jakoś francuski dla mnie brzmi jak jeden wielki gulgot przeplatany od czasu do czasu "rrrrrhhhh". Nic na to nie poradzę, że nie lubię i już. Wydaje mi się pretensjonalny taki i egzaltowany, jeśli tak można powiedzieć o języku.
Zdecydowanie najbardziej lubię słuchać hiszpańskiego i włoskiego. Norweski też fajnie brzmi, zwłaszcza jak mówi starsza osoba i się tak specyficznie "zapowietrza". :P To trzeba usłyszeć, żeby zrozumieć.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Księżycowa Kawa » 6 kwietnia 2013, o 13:42

Za francuskim też nie przepadam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Terry Pratchett, Janet Evanovich

Post przez Asieńka » 12 lutego 2014, o 00:00

A ja uwielbiam francuski - ale moją prawdziwą i największą miłością jest angielski. Obydwa języki studiuję :lovju:
Angielski nie sprawia mi problemów, naturalne jest dla mnie rozmawianie w tym języku, czytanie książek czy oglądanie filmów bez napisów. Francuski sprawia mi trochę trudności w mowie, ponieważ na studiach za dużą uwagę skupiają na gramatyce, słownictwie, itp., ale nie mam wielkich problemów ze zrozumieniem co się do mnie mówi :)
W przyszłości chciałabym się nauczyć włoskiego (jest prostszy, znając sam francuski dużo się z niego rozumie) i japońskiego (to wynika z fascynacji kulturą Japonii i Korei).
"Znasz przypowieść o żabie w śmietanie? Jak dwie żaby wpadły do dzbanka ze śmietaną? Jedna, myśląc racjonalnie, szybko zrozumiała, że opór jest bezcelowy i że losu nie da się oszukać. A może jest jakieś życie pozagrobowe, więc po co się niepotrzebnie wysilać i na próżno pocieszać płonnymi nadziejami? Złożyła łapki i poszła na dno. A druga była na pewno durna, albo niewierząca. I zaczęła się szamotać. Wydawałoby się, po co się szarpać, jeśli wszystko przesądzone? Szamotała się i szamotała... Aż ubiła śmietanę na masło. I wylazła z dzbanka. Uczcijmy pamięć jej towarzyszki, przedwcześnie poległej w imię postępu filozofii i racjonalnego myślenia."
Pod stołem siedział Greebo i mył się językiem. Od czasu do czasu mu się odbijało.
Wampiry wstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota.

Post przez Księżycowa Kawa » 12 lutego 2014, o 21:42

Życzę powodzenia.
Po angielskim miałam wziąć się za niemiecki, ale nadal z jednym się nie uporałam, ech.
Denis Diderot

*
*

Post przez Asieńka » 12 lutego 2014, o 22:03

Niemiecki w moim przypadku zdecydowanie odpada, jest za "twardy", wolę bardziej melodyjne języki ;)
"Znasz przypowieść o żabie w śmietanie? Jak dwie żaby wpadły do dzbanka ze śmietaną? Jedna, myśląc racjonalnie, szybko zrozumiała, że opór jest bezcelowy i że losu nie da się oszukać. A może jest jakieś życie pozagrobowe, więc po co się niepotrzebnie wysilać i na próżno pocieszać płonnymi nadziejami? Złożyła łapki i poszła na dno. A druga była na pewno durna, albo niewierząca. I zaczęła się szamotać. Wydawałoby się, po co się szarpać, jeśli wszystko przesądzone? Szamotała się i szamotała... Aż ubiła śmietanę na masło. I wylazła z dzbanka. Uczcijmy pamięć jej towarzyszki, przedwcześnie poległej w imię postępu filozofii i racjonalnego myślenia."
Pod stołem siedział Greebo i mył się językiem. Od czasu do czasu mu się odbijało.
Wampiry wstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota.

Post przez Księżycowa Kawa » 12 lutego 2014, o 22:05

A ja lubię jego brzmienie.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 12 lutego 2014, o 22:12

Ja niemiecki lubię za to, że jest chyba najprostszym językiem do nauki... przynajmniej dla mnie.
Sama jestem na etapie szlifowania angielskiego (mój poziom to kulawe B2), a niemiecki kiedyś na B1 spadł do znajomości podstawowych słówek. Chciałabym się znou go zacząć uczyć, ale nie znalazłam żadnych fajnych książek do samodzielnej nauki, a na kurs mnie nie stać na chwilę obecną...

Post przez Asieńka » 12 lutego 2014, o 22:14

Faris, a może darmowy samouczek internetowy? :)

Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 12 lutego 2014, o 22:24

Nie lubię. Ja z tych co muszą mieć książkę/kserówki itp. Żadne tam samouczki internetowe.

Post przez Księżycowa Kawa » 12 lutego 2014, o 22:29

Swego czasu było coś takiego jak Nowe repetytorium z gramatyki języka niemieckiego - to było całkiem niezłe.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich